20160422-103At følge care labelen på dit favorittøj  er uden tvivl en måde at sikre sig, at tøjet holder længst muligt. Men som med så meget andet, er der altid undtagelser. I denne guide får du fem alternativer til vaskeanvisningen, der kan skåner både dit tøj og miljøet. Inden du læser guiden anbefaler vi at du kigger forbi Teknologisk Institut, hvor du kan finde den ultimative oversigt over vaskesymboler.

 

1. Håndvask i stedet for rens

Håndvask kan ofte gøre det ud for rens –  også selvom care labelen forskriver noget andet. Det er lidt som med “mindst holdbar til” – en sikkerhedsforanstaltning. En tommelfingerregel er, at det tøj, der formsyet, som fx din mands jakkesæt, skal sendes til rens – hvor silkeskjorte nemt kan skylles op i hånden.
Læs også Håndvask af uld og silke

 

2. Luft de yderste lag

Du behøver faktisk ikke at vaske dit tøj så ofte, som du tror. Specielt når det kommer til de yderste lag uld, silke og denim, kan du med fordel trække vasketiden. Luft i stedet dit tøj udenfor på en bøjle eller hæng det på badeværelset, mens du er i bad, så det bliver dampet og du kan forsigtigt “trække” det glat. Derved sparer du også en strygning.  

 

3. Brug fryseren

Trænger dine jeans til en vask, kan du komme dem i fryseren i stedet for vaskemaskine. På den måde dræber du bakterier, men uden at ødelægge fibrene og skylle farven ud. Hvis dine sneakers lugter af sure tæer, kan en tur i fryseren også fjerne lugten. Det er både billigere og sundere end lugtfjerner på spray.

 

4. Eddike tager svedlugten

Har du mon prøvet at smide noget tøj ud, fordi du ikke kunne få vasket den hæslige svedlugt ud? Læg dit træningstøj i en spand med vand og eddike, før du vasker det. Det fjernet nemlig svedlugten – også i det tøj, du ellers havde dødsdømt.

 

5. Pletvask

En klud med sulfo kan spare dig få både tid og penge. Kombinér gerne med fryser eller luftning og afslut med en dampning på badeværelset for at få tøjet fint og glat.