Vedligeholdelse er alpha og omega, når det kommer til skind og læder. Særligt når det gælder sko, jakker og tasker, der dagligt udsættes for vind og vejr, gør pleje en afgørende forskel for holdbarheden. Skind kan sammenlignes med din egen hud, der skal passes og plejes – og ikke mindst fugtes for at bevare smidigheden. Jeg har igennem årene testet min del af både gode og dårlige læderprodukter (fx minkolie, yes, det er hvad det lyder til at være – mink på flaske), men som med så meget andet er mindre mere. Det betyder, at ganske få produkter kan bruges til det hele. Her kommer derfor en samlet guide til pleje af glat skind og læder (ruskind kommer i en seperat guide – det samme gør en farveguide med narvsværte).

FØR DU GÅR I GANG: TJEK STANDEN

Før du går i gang skal du forholde dig til, hvad der skal ske – altså hvor meget behandling, dit læderprodukt har brug for. Lædervarer opfører sig meget forskelligt over tid – alt efter slid og hvordan læderet er behandlet under selve produktionen. Min skuldertaske i coated skind (næsten lidt lak-agtig) opfører sig væsentligt anderledes end fx min læderjakke, der var i vasket skind fra starten af, hvor læderjakken altså er en del mere “plejekrævende” end tasken.

Derfor! Tjek standen af læderet, særligt kanter og andre områder, der er udsat for meget slid – og vurdér evt. op i mod følgende:

Er læderet beskidt eller plettet?rengøring og evt. rens det før, du vurderer, hvad det har brug for.

Er læderet kun tørt, men farven indtakt?
 Så kan du som udgangspunkt klare det med læderfedt.

Mangler læderet farve og finish? Så skal du også have gang i den farvede skocreme efter afrensning – evt. en narvfarve.

Har det været udsat for meget vind og vejr, men ser fint ud? Så skal det måske bare imprægneres.

Lad mig for overskuelighedens skyld give dig to små eksempler:

standaflaeder

Her er fx indersiden af ærmet på min 4 år gamle læderjakke. Netop stedet her er et af dem, der dagligt bliver udsat for mest slidtage og derfor er skindet endt med at være gråt og tørt. Jeg ville derfor forsigtigt give narvefarve de steder, hvor det er mest gråt – fordi jeg ved af erfaring at skocremen slet ikke har farve nok –  og herefter slutte af med fedt og imprægnering. Det samme ville jeg fx også gøre med en sort taske, hvor bund og kanter var slidte, men hvor resten var fint i farven. Jeg kommer med en seperat “narv-sværte-guide inden længe.

ridser

Et andet eksempel er et par ridsede skosnuder på et par af mine favoritstøvler. Støvlerne er i glat, skinnende læder og her ville jeg blot tørret støvlen af og så give den en omgang finish med en sort skocreme –  og selvfølgelig imprægnering som afslutning.

Alt i alt handler det altså om at vurdere, hvad det enkelte stykke beklædning har brug for – alt efter stand og brug.

samlet-laederbehandling

DET BRUGER JEG

En glat bomuldsklud – hårdt opvredet i vand (eller anden naturfiberklud)
En glat bomuldsklud / en gammel sok / slidt viskestykke klippet i mindre klude – tør og ren
Skocreme med farve fra Collonil – her i lys og sort 
Tiptop læderfedt
Imprægningsspray “Waterstop” fra Collonil
Skobørste købt hos den lokale hælebar

Evt. rensecreme til lyst læder fra Collonil
Evt. tandbørste og tandpaste til rengøring af sneakers
Evt. narvefarve til indfarvning (guide kommer)

RENGØRING (& RENS)

Jeg tørrer altid mine læderting af før pleje. Brug en hårdt opvredet klud UDEN sæbe eller andet rengøringsmiddel og tør læderet over en enkelt gang. Lad det tørre. Skal jeg rense sneakers, bruger jeg desuden en lille balje med vand, tandpasta og en gammel tandbørste under afvaskningen til at få kanterne hvide.

Er der tale om lysere skind med pletter, bruger jeg desuden en universal rensecreme i små mængder på en ren og tør klud. Jeg vil dog ikke anbefale denne behandling til sort læder, da det cremen nemt kan sætte sig i syning og få skindet til at fremstå skjoldet.

Så hold dig til kluden, men mindre der er tale om en lysere farve læder, der er direkte plettet. Og pas på med mændgen.

FEDT & FUGT

Ved jævnlig pleje af læder, er læderfedt klart det bedste, da det giver meget mere fugt og smidighed til læderet end fx skocreme gør. Jeg er SÅ stor fan af TipTop, der er et naturprodukt af blandt andet bivoks. Brug en bomuldsklud eller en gammel sok og gnid en lille smule fedt ind i læderet ad gangen. Lad det tørre ind et par minutter og gentag evt. Puds efter en tør del af kluden og få en fin, semi-blank overflade.

fedt-finish
FINISH

Når det er sagt, så er en farve læder- / skocreme nu det helt rigtige, når der skal gives en smule ekstra farve eller hvis du som jeg har et par støvler, der fremstår flottest i en højglans version.

Vælg en skocreme i samme farve som skindet. Fordel en smule skocreme på læderet med enten børste eller bomuldsklud. Når skindet ser mættet ud, lader du den tørre en lille bitte smule ind. Herefter kan du pudse støvlerne med en børste (ikke klud) og få den fineste højglans-effekt.

Vigtigt: Du kan ikke indfarve fx en taske med skocreme, men der skal derimod have fat i narvefarve (seperat guide kommer).

IMPRÆGNERING

Bruger du dit tøj udendørs og skal de ikke direkte i kontakt med din hud, så vil jeg som udgangspunkt imprægnere det. Jeg ville altså fx ikke imprægnere et par læderbukser, men derimod jakker, tasker og sko.
Vælg en god imprægnering og giv hele ydersiden af dit læderprodukt. Hold flasken med ca. 20-30 cm afstand. Gentag et par gange.

Vigtigt: Imprægnér ALTID udenfor og med afstand til hus og andre mennesker.

SÅ OFTE SKAL DU PLEJE

Fodtøj
Jeg giver mine sko fedt (og farve ved behov) i hvert fald 2 gange årligt. Når jeg pakker dem væk efter en sæson og når jeg finder dem frem igen. Læderet står nemlig og bliver tørt sommeren over, så derfor skal de altså friskes op, når efteråret går i gang igen. Imprægnering med start af hovedsæson eller hvis de har været udsat for meget vand.

laederjakke

Overtøj
Jeg giver min læderjakke 2 gange årligt, men ad to omgange. Min erfaring er nemlig, at farve og fedt sætter sig bedst, hvis det får lov til at tørre ind og sætte sig et par dage før næste opfriskning. Alt efter stand og slid, fx hvis den har fået meget regn, er det en god idé at give den midt i sæson – ellers bare ved afslutningen af sommeren, før den hænges ind i skabet igen. Imprægnering som ved sko.

Tasker
Tasker skal have alt efter, hvor ofte du bruger dem. Er det arbejdstasken til hverdagsbrug, skal den i hvert fald have et par gange årligt – gerne oftere på bund, bagside og hanke, hvor der er mest slid. Men igen – det kommer altså an på, hvordan materialet opfører sig og hvordan det er behandlet fra forhandlerens side. Imprægnering som ved sko.

HAR DU FLERE SPØRGSMÅL? SÅ LÆG ENDELIG EN KOMMENTAR!


Guiden er skrevet af Thea