Så gik der lige et par uger fra mit seneste indlæg og vi er allerede et stykke inde i oktober. Det betyder, at jeg har fået gang i min efterårsgarderobe, der i den grad var guld værd på Island, hvor jeg har spenderet den seneste uges tid – men mere om det senere. Her kommer nemlig først det tredje og næstsidste indlæg i “serien” om min efterårsgarderobe og de konkrete planerne for sæsonens nye køb. Personligt har jeg glædet mig til at dele indlægget, fordi det er her al inspiration virkelig skal sættes i spil og koges ned til få, fantastiske køb, der kan tage mig godt igennem. Indlægget følger dermed op på de to forudgående: ét om inspiration og et om det tøj, jeg i forvejen ejer og derfor er indlægget i dag mit bud på det, der skal flytte ind i min garderobe i løbet af efteråret og til dels også vinteren. Sidst indlæg bliver derfor en gennemgang af det, der rent faktisk er endt med at udgøre min efterårsgarderobe.

Jeg kommer i grove træk gennem følgende punkter:

Hvilke nye items matcher min inspiration?

Hvad er der i min eksisterende garderobe og hvad mangler? Herunder noget om garderobelister.

Hvilke items vil skal jeg prioritere? Og hvilke ting forbliver i det uvisse?

ITEMS DER MATCHER

At lede efter konkrete ting, der matcher den inspiration man har indsamlet er en af min favoritøvelser – og denne gang har jeg altså ledt udenfor garderoben. Selvfølgelig særligt i blandt de nye kollektioner, men dukker der noget op, som tilsyneladende er udsolgt, kan det godt betale sig at forsøge at støve det op secondhand på fx Trendsales. Øvelsen føltes næsten som en slags vendespil og var med til at gøre det meget mere konkret for mig (hvem husker ikke det med landsbykirken og blomsterbuketten fra 80’erne?!). Jeg har som altid brugt polyvore, men går du i fysiske butikker kan du overveje blot at snuppe et billede af det med telefonen og så sortere ud bagefter.

Det blev til følgende ting:

 

img-set

 1. Lang strikkjole
 2. Læderleggings
 3. Maxi nederdel
 4. Ternet skjorte
 5. Batik t-shirt
 6. Frakke – sort eller gråmønstret
 7. Westernbælte
 8. Grove støvler med lammefor
 9. Oversize strik i grå med mønster
 10. Uldhat
 11. Mønstret coatigan

 

Der er altså rigeligt med nye muligheder i min inspiration, men da jeg hverken har lyst til eller brug for bare sådan at stoppe elleve nye ting ind i garderoben, så handler det nu om at prioritere og udvælge det, der kan gøre den største forskel.

STRATEGI: NOGET, DER BATTER

Som jeg talte om i forrige indlæg, så har jeg nærmest udviklet sådan et lille garderobemantra i denne sæson. Og ja, det er lidt fjollet 😉 Det første var “MAKE IT WORK” og det handlede i al sin enkelthed om at få det mest mulige ud af det, jeg har i forvejen.

I forlængelse heraf har jeg de sidste par måneder gentagne gange vendt tilbage til:

“MAKE IT COUNT”

For mig betyder først og fremmest, at jeg skal bruge pengene der, hvor det giver mening. Og selvom der er mange fine ting i butikkerne denne sæson, så er der ,når det kommer til stykket, bare så mange andre områder, hvor det rent faktisk giver at bruge penge. For selvom tøj kan meget – så er det ikke meningsgivende i sig selv. Kun når det sættes i spil hverdagen. I år går nogle af pengene til blandt andet Island. Til vinter går nogle af pengene til Grønland. Det betyder en reduktion af det beløb, jeg nogle sæsoner har brugt på min garderobe og det føles både godt og rigtigt. Jeg bliver nemlig i bund og grund gladest af oplevelser og øjeblikke med dem, jeg elsker.

Når det er sagt, så er jeg altså ikke så from, som jeg måske lyder. Jeg har bare bestemt mig for, at de køb jeg så måtte lave – de skal altså tælle. Det skal være ting, der rent faktisk batter. Det behøver ikke at være dyre ting – det skal bare være noget, der virkelig kan bringe noget nyt til garderoben og som kvalitetsmæssigt er i orden.

 

Kort fortalt er min strategi for nye køb denne sæson at gå efter ting, der virkelig kan gøre en forskel i min garderobe; for mine daglige outfits og dagligdag i det hele taget.

 

For mig betyder det, at jeg denne sæson går efter noget:

 1. Jeg vil bruge meget
 2. som kan skabe synergi med min eksisterende garderobe
 3. der er anderledes fra det, jeg har i forvejen
 4. der har kant og som meget gerne ved første øjekast bringer mig en lille smule ud af fatning – altså en lille smule tilbageholdenhed kan godt være en indikator at her en ting, der virkelig er spændende

 

Det lyder måske underligt at gå efter noget, der provokerer én en smule, men faktum, at når jeg ser tilbage på de ting, jeg virkelig er blevet glad for og blev ved med at føles som noget helt særligt ofte ting, hvor jeg tænkte “det er lidt briste eller bære” og havde en lille skepsis overfor i starten. Dog skal det ikke forveksles med, at man skal have det dårligt i dem – det skal nærmere være en fornemmelse at tingen er lidt “vild”. Som oftest handler det for mig om små detaljer, som Trine også skrev om her. Derfor skal jeg selvfølgelig stadig rent kropsligt føle mig godt tilpas – og jeg skal også vide, hvordan jeg rent faktisk vil bruge den.

 

MANGLER: DET, JEG VIRKELIG HAR BRUG FOR

Det bedste sted at starte, når man skal finde ud af, hvad det så er for ting, man vil bruge meget – jamen det er som sagt i den eksisterende garderobe. Det er her, man kan finde dele af svarene på, hvad det er der virkelig mangler og hvad det er for ting, der kan binde garderoben sammen og skabe nye kombinationer på kryds og tværs. Jeg har allerede gennemgået og udpeget de ting, der er sæsonens vigtigste items i min eksisterende garderobe og derfor skal alle nye køb selvfølgelig passe sammen med dem.

For mig har det at lave en garderobeliste givet et godt overblik, men der er mange måder at gribe den her del an på. Man kan også bare gennemgå sin garderobe og udfylde vores nemme “season planner” med ønsker og behov, som jeg har gjort nedenfor.

Læs også Simple Seasoner Planner

Jeg fandt i gennemgangen ud af, at jeg virkelig ikke mangler ret meget – altså jeg har ikke ret mange reelle huller i min efterårsgarderoben. I løbet af året tilføjet et ankelstøvler med hæl, et par pænere overdele og senest har jeg købt et par nye jeans.

Alt i alt, har jeg på nuværende tidspunkt følgende mangler i min garderobe:

1. Frakke

Min uldfrakke er død og begravet efter tre slidsomme sæsoner. Derfor har efteråret bragt behovet for en ny med sig og det skal som sagt være en oversize model med bindebånd. Jeg har kigget alle steder og jeg glæder mig til at vise jer den, jeg har fundet frem til. Udvalget i år er nemlig ret sløjt, hvis man gerne vil have en frakke, der ikke skal koste mange tusinder kroner og som kan leve op til alle de krav, jeg efterhånden har.

2. Luffer – gerne lange

Selvom luffer måske mest af alt lyder som en vinter ting. så er jeg altså typen, der finder lufferne frem med det samme. Store fingerringe og fingerhandsker går nemlig ikke godt i spænd. Mine gamle er ved at være pænt triste og derfor må det være et af de vigtigste køb denne sæson.

 

3. Stor strik (vinter)

Ingen overraskelse – en stor sweater (eller måske to?) er en mangelvare i min garderobe. Jeg har dog bestemt mig for, at det godt kan vente et par måneder –  til vinter og et eventuelt udsalg. Jeg har nemlig en særlig model i tankerne, der dog er lidt af en udskrivning… måske man skulle gøre som Trine og strikke selv?

 

4. Halvlange støvler med for (vinter)

Varme vinterstøvler med kant er en af de ting, jeg mangler, men som med sweateren kan det også godt vente til vinter.

Derudover mangler stadig jeg den perfekte hverdagstaske, men den er lagt i bero for nu. Og så ved jeg, at jeg nok kommer til at skulle skifte min læderjakke ud i foråret 2017.

 

ØNSKER: DET, JEG VIRKELIG ØNSKER MIG

Min garderobe gennemgang viste altså, at jeg virkelig ikke har de store mangler her i efteråret. Dermed er de mange ting på collagen øverst i indlægget blot ønsker. Når det kommer til den slags, så er det min erfaring, at det godt kan betale sig at slå koldt vand i blodet og så ellers prioritere benhårdt, så det kun er de ting, jeg virkelig ønsker mig, der flytter ind. Derudover er også min erfaring, at en ønskeliste ofte en mere flygtig størrelse. Ønsker har det med at ændre sig en smule i takt med sæsonen skrider frem og derfor kan det godt betale sig at tage den med ro og bruge tid på at kigge efter det rigtige. 

 

Men altså, på nuværende tidspunkt ønsker jeg mig følgende til efterårsgarderoben:

 

1. Coatigan med print

Jeg har forelsket mig lidt tanken om en coatigan – perfekt både under frakken og over læderjakke. Og så skal det være mønstret sag. Jeg har fundet et par stykker, jeg lurer på og mon ikke en enkelt flytter ind i løbet af sæsonen.

 

2. T-shirt med batik

Et sjovt og mere ydmygt ønske, men ikke desto mindre har jeg lyst til at give mig i kast med batik denne sæson. Dog helst i en mere diskret og sort version end dem vi kender fra 60’erne (og slut 90’erne).

 

3. Læderbukser (vinter?)

Det her er sådan et ønske, der popper op hvert efterår. Jeg skal helt sikkert ud og kigge og prøve igen i år, men jeg tænker om de måske ikke godt kan vente til efter vinterens udsalg. 

 

4. Western bælte

Westernbæltet er sæsonens fineste accessory – og jeg er blevet hooked på at kombinere det med nitter, så det giver lidt ekstra til outfittet.

 

5. Kimono / andre småjakker

Jeg har bestemt mig for at holde øjne og ører åbne, når der dukker små, gode jakker op hist og her. Drømmen er i løbet af efterår og vinter at tilføje en enkelt eller to, der kan bringe noget mere leg ind i min garderobe. Jeg skelner som sådan ikke som sådan mellem det tøj, jeg bruger til finere hverdag og det, jeg bruger til fest – jeg kombinere blot flere af de finere stykker tøj til festligheder. Her ville et par jakker / kimonoer imidlertid give mig lidt flere valg- og variationsmuligheder.

Som sagt – det er ikke alt på listen, der ender med at blive købt, ligesom der kan være visse ønsker for sæsonen der ændre sig. Min erfaring har vist mig, at jeg som regel laver ca. 2-3 køb fra min ønskeliste i hver hovedsæson, men det svinger. Som med alt andet, så er mere sjældent mere, når det kommer til stykket.

 

MIN SEASON PLANNER

Som altid har jeg udfyldt en konkret liste – her vores Simple Season Planner og den er altså endt med at se ud som følgende. Som altid har jeg inkluderet næste kommende tre måneder (vintersæsonen), men altså – vinteren er blot et råt udkast.

Jeg sætter løbende √ ved de ting, der flytter ind og revurderer listen desuden listen. Men faktisk holder første liste som regel meget godt.

img-set-5

 

OPSUMMERING

Denne sæson, der går jeg altså efter at finde nogle seje ting, der kan noget andet end det tøj, jeg har i forvejen. Jeg holder altså igen med basistingene og leder efter noget, der “provokere” mig en lille smule. Jeg har allerede gjort mig et par køb og jeg glæder mig til at vise jer det, der indtil videre udgør min efterårsgarderobe i næste indlæg. 

 


Indlægget er skrevet af Thea