Vi har ramt august. For mig har det indtil videre været en ret så dejlig, omend ret så våd og grå sommer i Danmark. En sommer, der på visse fronter har henledt tanker på efterår. Tag fx det seneste døgn?! Så selvom jeg personligt håber på en solrig og lun sensommer (som sidste år), så er jeg allerede begyndt at tænke lidt over den kommende sæson – efteråret. Både socialt, hvor der er masse festlige arrangementer i kalenderen, arbejdsmæssigt, hvor jobjagten fortsætter og personligt, hvor jeg også har ting jeg drømmer at vokse i og blive dygtige til. Og så selvfølgelig garderobemæssigt. Her har det unægteligt været svært ikke at tænke lidt frem, når jeg en hel del dage har været iført strik eller en anden form for uld.

Jeg har i gennem de seneste måneder fået en del forespørgsler på, om jeg ikke ville åbne mere op for emnet “garderobeplanlægning” her på bloggen og det vil jeg rigtig gerne. I er nemlig tilsyneladende flere, der gerne har villet i gang med det længe, men som har synes, at det virkede en smule i overskueligt. Jeg har derfor tænkt mig at lave et lille forløb eller kursus, som I ganske gratis har mulighed for at deltage i. Det kommer der mere om meget snart. I stedet vil jeg i dag fortælle lidt om, hvad jeg fået ud af at planlægge mine køb – og hvad der har vist sig at være blandt det fem bedste grunde til at starte med den slags inden sæsonen overhovedet er skiftet. For det giver i den grad mening. Og jeg lover, at når man først har knækket koden, så stopper man ikke igen <3

Jeg startede der, hvor langt de fleste, der drømmer om at ændre deres garderobe og shoppevaner, starter. Jeg havde en stor garderobe fuld af tøj, hvoraf jeg ikke brugte mere end 20 % regelmæssigt og hvor i hvert fald 40 % hang så godt som ubrugt hen. I stedet for at føle mig rig over at have så mange valgmuligheder, oplevede jeg de mange ting som stressende. Ikke fordi mange ting som sådan behøver at være et problem – hvad “mange” er er jo subjektivt. Men for mig personligt var der en stor utilfredshed over at have ting, jeg ikke brugte. Jeg følte kort sagt, at jeg ofte havde spildt pengene og mange ting endte med at blive solgt/byttet/doneret eller lignende uden nogensinde at blevet ægte favoritter. Jeg er absolut fan af, at man sorterer ud og sælger videre, når noget ikke virker for én. Men hånden på hjertet: det er jo ikke derfor vi køber i første omgang, vel? Jeg følte mig i hvert fald snydt. Fordi jeg gentagne gange fuld og fast troede på, at der var noget bestemt, jeg slet ikke kunne undvære – som jeg så endte med slet ikke at få brugt, da det kom til stykket. Måske kender du den følelse? Eller måske kommer du et helt andet sted fra? Måske synes du bare, at det generelt er svært at finde og købe tøj og orker slet ikke shopping. Uanset dit udgangspunkt kan planlægning af dun køb hjælpe dig godt videre og give dig en værktøjer at navigere i både behov, butikker og mode og hjælpe dig med at finde ud af, hvad det er for nogle ting, du skal kigge efter i den kommende sæson. Ligesom med en indkøbsliste. Ved at planlægge skulle du som minimum gerne opleve en øget garderobeglæde ved at:

1. FÅ STYR PÅ GARDEROBEN I GOD TID

En af de primære grunde til at planlægge sin garderobe er faktisk, at man får styr på sin eksisterende garderobe. Jeg anbefaler nemlig, at man starter med at gennemgå sin eksisterende garderobe – og få sorteret det fra der ikke virker længere. Det kommer jeg derfor til at sætte mere fokus på, når forløbet starter. En oprydning af garderoben betyder kort fortalt, at du får mere overblik – både over det du allerede har, over det du mangler – men også på hverdagsplan, hvor en opryddet garderobe gør det nemmere at klæde sig på fra dag til dag.

2. FÅ STYR PÅ DINE BEHOV FOR DEN KOMMENDE SÆSON

At planlægge sine køb til den kommende sæson hjælper dig kort fortalt med at få styr på dine behov. Hvordan ser din hverdag ud? Hvilke fester skal du til? Hvad har du brug for at suppleret op i din eksisterende? Hvad skal erstattes? Hvad ønsker du dig allermest? Det er spørgsmål som disse, der er fantastiske at have i baghovedet, når man skal på shopping – lige meget, om du har tendens til at overshoppe eller har svært ved overhovedet at få købt noget.

3. FÅ HJÆLP TIL AT PRIORITERE

Med en ny sæson følger en masse nye, lækre varer i butikkerne. Jeg glæder mig personligt til at tage en tur og skulle ud og gramse på strik, frakker og støvler. Men med nye varer kommer også en masse nye fristelser. Butikker, blade, nyhedsbreve fra webshops, osv. er alle scripted til at få dig til at købe og min erfaring er, at det netop her kan være rart at have noget at navigere ud fra. Noget til at hjælpe en med at holde fokus, så man får det købt det, man i sidste ende bliver gladest for.

4. FÅ MINIMÉRET FEJLKØB OG FÅ MERE UD AF PENGENE

Det giver næsten sig selv på baggrund af ovenstående. Faktum er nemlig, at rigtig meget tøj hænger stille i din garderobe, fordi der helt fra starten af har været tale om et fejlkøb. Måske havde du noget, der lignede i forvejen, som allerede var en favorit? Måske købte du en størrelse for lille, fordi du havde svært at acceptere at man er gået en størrelse op? Eller måske er får du bare ikke brugt de stilletter, når livet for alvor leves? Der er masser af gode grunde til at visse ting aldrig bliver favoritter. Har du derimod styr på det, du allerede har, har du styr på dine behov – så mindskes risikoen for at lave fejlkøb betydeligt.

5. FÅ STØRRE FØLELSE AF AT VÆRE VELKLÆDT I HVERDAGEN

Der er markant forskel på at være påklædt og på at være velklædt. Rigtig mange kvinder oplever alt for sjældent en ægte følelse af sidstnævnte og når vi gør, er det ofte mere held end forstand. Jeg insisterer på, at velklædt er en oplevelse, du gerne må unde dig selv at stræbe efter. At have en garderobe, der dækker ens behov er det bedste udgangspunkt for at skabe en oplevelse af netop dette – også på de dage, hvor det skal gå stærkt.

Meget mere om de planlægningskurset følger inden længe.

SKAL DU VÆRE MED?