Så er jeg tilbage med ugens opgave – del 2. Som skrevet i tirsdags, så har jeg valgt at dele ugens opgaver op i to. Ikke mindst fordi det hverken tjener mig eller jer, at indlæggene bliver så store, at de ikke kan læses på én gang. Begrænsningens kunst gælder ikke kun garderoben dette efterår 😉

Som tidligere skrevet. Denne uge handler om at skabe en capsule af eksisterende favoritter – altså at finde frem til kernen af ting i din garderobe, som du glæder dig allermest til at have på igen. Har du endnu ikke sorteret garderoben, så kan du stadig nå det ved at læse forrige indlæg.

N O R D R O B E P L A N N I N G // uge 2 // guide til sortering af din capsule wardrobe

 

HAR DU DERIMOD ALLEREDE SORTERET DIN EFTERÅRSGARDEROBE, SÅ ER DU KLAR TIL NÆSTE STEP SOM JEG GUIDER DIG TIL I DETTE INDLÆG 


 

I dag skal du kigge nærmere på de efterårsfavoritter, som du har fundet frem fra gemmerne. De ting, som du har udvalgt til på baggrund af følgende udvælgelseskriterie: “De ting som du ikke kan vente med at få på igen”. Der er helt sikkert mange måder hvorpå, vi kan opleve det at være iklædt vores tøj, men favoritter skulle gerne vække en eller anden form for umiddelbar glæde eller tilfredshed. De er rare at røre ved, pæne at se på, gode at have på kroppen og med til at føle få dig til at føle dig godt tilpas – og allerhelst, yderst velklædt. De er typisk de ting, du tager på, når du småpanikker 5 min. inden du skal ud ad døren eller på anden måde har brug for at føle sikker og bare ovenpå. Favoritterne er dem, der bliver taget direkte fra tørresnoren og dem, der oftest bliver slidt af brug.

For mig var der personligt et vendepunkt i at begyndte at fokusere på favoritterne i min garderobe. Det var nemlig sådan jeg lærte, hvad det var der gjorde, at jeg blev mere glad for noget frem for andet. For det gør de fleste os – finder vores favoritter og holder os overraskende meget til dem. I bund og grund handler garderobeplanlægning om at lære sine egne præferencer at kende og at bruge dem som afsæt, når man orienterer sig i moden og planlægger sine køb.

Det gør du først og fremmest ved at svare på nogle af de deskriptive spørgsmål, jeg har stillet nedenfor. Jeg har kort besvaret dem selv, for at du får en fornemmelse for, hvor jeg vil hen.

1. LAV EN SÆSONLISTE OG BESKRIV DINE FAVORITTER

Ja, du skal lave en liste over tingene i din efterårsfavorit capsule. Har du ikke allerede gjort det, så er det altså nu. Jeg anbefaler listen, som du kan finde i bunden i forrige indlæg eller lige HER. Herfra er det bare at besvare de 10 simple spørgsmål nedenfor ét for ét, for at finde forskellige ligheder ved dine efterårsfavoritter. Dermed bliver du klogere på netop dine præferencer.

 

1. HVILKE FARVER GÅR IGEN?
Sort. Rigtig meget sort. I virkeligheden er der kun fire tre grå ting blandt favoritterne. Resten er sort.

 

2. HVILKE SNIT GÅR IGEN?
Oversize, men undtagelse af et par få underdele, som jeg helt klart foretrækker mere smalle.

 

3. HVILKE MATERIALER GÅR IGEN?
Silke, uld og øko bomuld og modal samt læder.

 

4. HVILKE MÆRKER GÅR IGEN?
Faktisk er der ikke fremtrædende mærker i min garderobe. Mest af alt mest af alt, fordi jeg går efter sublim kvalitet og pasform og fordi jeg orienterer mig bredt i mærker og webshops. Min garderobe er et (lidt kliché-agtigt) et mix af secondhand, dyrere highstreet og lidt highend.

 

5. HVILKE KATEGORIER HAR DU MEST TØJ I?
Overdele, hvis man tæller strik, bluser og kjoler sammen.

 

6. HVILKE ITEMS ER DIN ULTIMATIVE FAVORITTER BLANDT FAVORITTERNE?
1. Poncho med læderfrynser, 2. Wrap frakke, 3. Chunky rullekrave

 

7. HVAD KENDETEGNER DE TING?
At de er blandt de dyreste i min efterårs capsule og at det er ting, der er lidt mere specielle. 

 

8. HVAD UNDRER DIG VED SAMMENSÆTNINGEN AF DINE FAVORITTER?
At jeg ikke ejer en nederdel og at jeg har så få par sko. 

 

9. HVILKE ORD VIL DU OVERORDNET BESKRIVE DIN CAPSULE MED?
Sorte, sikre, nem at kombinere på kryds og tværs. Uniform.

 

10. HVAD SAVNER DU VED FØRSTE ØJEKAST
Lysere items – gerne med mønstre. Flere støvler. En lang cardigan. En kjole til årstidens fester.

 

PÅ BAGGRUND AF DE SPØRGSMÅL SKULLE DU NU GERNE HAVE EN FORNEMMELSE, HVAD DER KENDETEGNER DINE EFTERÅRSFAVORITTER – OG DERMED OGSÅ FÅET EN FORNEMMELSE FOR DINE PRÆFERENCER. JEG VIL NU OPFORDRE DIG TIL AT KØRE SAMME TEST PÅ DE TING, DER KOM I KATEGORIEN “TING, JEG BRUGER JÆVNLIGT, MEN SOM IKKE LIGEFREM FÅR MIT HJERTE TIL AT SLÅ.” ALTSÅ LAVE EN SEPERATLISTE MED DEN RESTERENDE DEL AF DIN EFTERÅRSGARDEROBE OG SVARE PÅ DE 10 SPØRGSMÅL. HERFRA ER DU KLAR TIL AT GÅ VIDERE OG TESTE DIN BALANCEN I GARDEROBESAMMENSÆTNING MERE OVERORDNET.

 

2. GARDEROBESAMMENSÆTNING: HVILKE SLAGS TING KENDETEGNER DIN CAPSULE WARDROBE?

Én ting er at beskrive garderobe og blive klogere på de konkrete præferencer du har – noget andet er at få lidt mere perspektiv på, hvordan din garderobe overordnet er sammensat – og dermed i hvilke retning du skal tage din inspiration i næste uge. Læsere du med herinde regelmæssigt ved du, at jeg har et framework for tøjforbrug, som jeg trækker på igen og igen, når jeg skriver. En typologi baseret på en idé om fire behov, fire type køb osv. Nedenfor får du en ultrakort gennemgang af de fire overordnede tendenser, jeg mener, der kan kendetegne garderober – og de udfordringer, der kan være ved det. Det er meget kort beskrevet, så spørg endelig, hvis der er noget, der skal uddybbes. Jeg håber btw. snart at kunne holde et seminar om selv samme. Men mere om det senere. I dag skal du blot forholde dig til, om tingene i din favorit efterårsgarderobe er udpræget:

 

1. BASIS TING

Din efterårs capsule wardrobe består primært af praktisk og basisprægede ting: jeans, bomulds t-shirts og andet basis har sneget sig ind i din samling af efterårsfavoritter. Det er tøj, du regelmæssigt bruger, men du keder dig en smule og synes generelt, at det er svært at finde tøj, der er pænt uden, at det bliver for pænt. For dig kan øvelserne indtil nu have været oplevet som særligt svære, fordi du ikke synes, at du oplever, at der er noget i din garderobe, du direkte glæder dig til at have på igen.

2. MODERNE TING

Din efterårs capsule består primært af ting, der har været super smarte de seneste par år. Du er typen, der har næse for de nye trends og nemt begejstres for alt det nye. Resultatet er, at du har en garderobe med en helt masse smarte ting, men hvor du måske egentligt er lidt træt af en stor del af det. Det opleves som om, at du har haft dem på mange gange før og opleves lidt som “last year”.

3. SMUKKE TING

Din capsule består af ting, du primært har købt fordi de var smukke. Dine ting er altså købt, fordi du forelskede dig i genstandens ydre – uden måske helt at vide, hvordan den skal bruges. Måske er du den store vintage- og secondhand shopper og har garderoben fuld af palietter, guld og glimmer. Resultatet er, at du har en magisk garderobe, men hvor du ind i mellem oplever, at det er svært at sætte tingene sammen.

4. TIDSLØSE TING

Din garderobe er det, der ved første indtryk kunne forståes som klassisk. Tingene er enkle med et twist og du har altid noget lækkert at tage på. Udfordringen er dog, at det ofte bliver lige klassisk nok og at du savner noget uforudsigelighed og udvikling i din daglige påklædning.

Din garderobe kan sagtens være præget af flere tendenser på én gang, men ofte vil den være sammensat med en overvægt af praktisk/moderne/smukke/tidløse ting. Er du i tvivl, hvad din garderobe er kendetegnet ved – og har du svært ved at afgøre de enkelte ting, kan du spørge dig selv, hvad det er for nogle ting, du evt. bliver tiltrukket af som det første, når du kommer ind i en butik. Hvad er det for nogle ting, du finder selv med i prøverummet igen og igen.

Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er noget, der er bedre end andet. Det er ikke sådan, at det er målet at ramme i den tidsløse kasse, bare fordi vi snakker capsule wardrobe. Personligt har min garderobe været kendetegnet af alle fire tendenser i forskellige perioder. Det handler langt på vej om at skabe mere balance mellem de forskellige typer af ting og finde ud af, hvad det er man mangler allermest alt efter, hvordan ens garderobe passer ind i ovenstående karakteristik. Det har stor betydning for, hvordan man skal kigge efter inspiration og hvor henne. Meget mere om det i næste uge. Og ja, indlægget kommer i starten af ugen. Alt efter, hvornår det står skarpt skåret, som I denne uge 🙂

ER DU MON MED SÅ LANGT?

Ps. Tak for alle jeres kommentarer – jeg svarer på dem i morgen.