VI KOMMET TIL ANDEN UGE AF NORDROBE PLANNING

Og ja, det er blevet TIRSDAG i mellemtiden. Og ikke mandag som lovet. I know! Ugens opgave har været én af de mere kringlede at udforme. En garderobesortering er jo meget hand-on. Som en opskrift, der skal prøves af i praksis og justeres igen og igen for at få det helt rigtige resultat. Samtidig er det vigtigt, at det bliver så simpelt som muligt. En garderobesortering kan nemlig meget hurtigt blive en større omgang og pludseligt står man med tøj udover hele soveværelset en time over normal sengetid og ender med at smide det hele ind i bunden af skabet i ren afmagt. Det sker blandt andet, fordi der tit er følelser forbundet med garderobesorteringen, fordi vi fx bliver konfronteret med de ting, vi aldrig bruger, men som vi samtidig ikke nænner at skille os af med.

Derfor har jeg skullet gentænkt den klassiske garderobesortering og gjort mig det ekstra klart, hvad det var, jeg ville have, at I skulle have ud af det. Udover de er nogle klare fordele ved at lave en kvartals- eller halvårlig garderobesortering såsom orden, overblik, rengøring af skabet og de mange “hov, den havde jeg helt glemt, jeg havde”, så skulle I også meget gerne lære noget nyt. For overskuelighedens skyld har jeg derfor delt guiden op i to – så at første step kommer i dag og næste på torsdag. Men først lidt mere om planen for ugen.

ESSENSEN AF UGEN: AT SORTERE DIG FREM TIL KERNEN AF DIN EFTERÅRSGARDEROBE – DIN “FAVORIT CAPSULE”

Jeg har bestemt, at målet med ugens opgave er, at du skal finde frem til kernen af din efterårsgarderobe og skabe dig en “mini capsule” af dine absolutte favoritter. En capsule wardrobe er på ingen måder et nyt koncept og det er på mange måder det, jeg har praktiseret de sidste mange år rent garderobemæssigt. Helt overordnet referer capsule wardrobe til det at skabe en lille, alsidig og sæsonbetonet garderobe af tøj (+ sko og accessories), der kan bruges på kryds og tværs. Garderoben sammensættes typisk før en ny sæson begynder, bruges i tre måneder, hvorefter den revideres. Den tankegang har fået rigtig meget medvind i de senere år, hvor bloggere som fx Courtney Carver fra Project333 har argumenteret for, at en mindre garderobe er vejen ud af tøjkriser og garderobekaos og vejen til at føle sig mere velklædt i hverdagen. Og jeg er enig med hende. For dem af jer, der ikke ved det, kan jeg fortælle, at jeg har skrevet speciale om konceptet, hvor jeg havde fire seje kvinder til at leve med 40 ting i 40 dage for undersøge, hvordan de oplevede at have mindre og hvordan det påvirkede deres tøjpraksis.

Når jeg alligevel ikke taler så meget om “capsule wardrobe” her på bloggen, er det fordi jeg gerne vil inspirere kvinder og garderober i alle størrelser og fordi jeg ikke tror på et bestemt antal items.  MEN jeg tror så ganske absolut på begrænsning som en hjælpende hånd til at finde frem til det essentielle og det er det, vi skal benytte os af i denne uge.

Læs mere om hvad en capsule wardrobe er i mit indlæg “A’ hva’ for en kapsel?”

Planen for NORDROBE PLANNING UGE 2 er med andre ord, at du – lige meget størrelsen på din garderobe – i denne uge skal sætte fokus på dine eksisterende favoritterne. Altså lave en “mini efterårsgarderobe i din garderobe”, for så at lære de ting bedre at kende. Første step, som du får i dette indlæg er derfor at få samlet favoritterne. På torsdag kigger vi så nærmere på dem.

DU SKAL BRUGE

Klare plastikkasser eller klare plastiksække (IKKE sorte)
Bøjlestang eller garderobestativ + 2-3 tomme hylder.

STEP 1: SÆSONSORTERING

Det allervigtigste og dermed det allerførste du skal gøre er at sortere din garderobe i sæsoner. Det er den allerbedste måde at skabe overblik på. Modsat mange andre capsule koncepter skærer jeg dog ikke kagen (eller året) i fire lige store dele. Det skyldes blandt andet, at vores årstider i Danmark slet ikke er så skarpt skåret, som det er mange steder i fx USA. Jeg har i stedet taget udgangspunkt i, hvordan vi intuitivt bruger vores tøj i Norden – nemlig i to store halvårlige skift med to højsæsoner. (Disclaimer: Trine var så ganske absolut med til at udvikle årshjulet i sin tid).

Kort fortalt inddeler jeg garderoben på følgende måde. 
Kerne: det, du bruger hele året – fx en sort basis t-shirt
Broer: det, du bruger primært i hovedsæsonerne: forår (fra ca. april til september) og efterår (fra ca. oktober til marts). Fx bruger jeg min læderjakke primært forår og efterår
Spidser: det, du bygger oven på din hovedsæsoner og kun bruger i højsæsoner: sommer (midt maj til august) samt vinter (november til februar) – fx sandaler.

Med det i baghovedet kommer første opgave:

A. LAV EN SENSOMMERGARDEROBE: SAML DET SOMMERTØJ DU VIL BRUGE DE NÆSTE 2-4 UGER (ALT EFTER HVOR LANG OG GOD SENSOMMEREN BLIVER). DET SKAL VÆRE FAVORITTER OG DERFOR IKKE NOGET MED AT VÆLGE TØJ, SOM DU HAR DÅRLIG SAMVITTIGHED OVER, AT DU IKKE HAR FÅET BRUGT ENNDU DENNE SOMMER. DET SOMMERTØJ DU IKKE VÆLGER, LÆGGER DU I EN KASSE ELLER POSE TIL “UDEN FOR SÆSON”-TØJ.

OBS: DER MÅ GERNE VÆRE TØJ I DIN SENSOMMERGARDEROBE, DU REGNER MED AT TAGE VIDERE I EFTERÅRET, MEN LAD DET HÆNGE MED SOMMERTØJET FOR NU.

TØJET HÆNGER DU OM MULIGT FOR SIG, FX SOM JEG HAR GJORT PÅ DEN ENE SIDE AF STATIVET

B. EFTERÅRSFAVORITTERNE: NU SKAL DU VÆLGE DE TING, SOM DU GLÆDER DIG ALLERMEST TIL AT FÅ PÅ (IGEN) HER TIL EFTERÅRET. DET SKAL VÆRE TING SOM DU FORBINDER MED EFTERÅR OG SOM DU KNUSELSKER. DU BEHØVER IKKE AT BEGRÆNSE DIG TIL ET BESTEMT ANTAL, MEN HAR DU SVÆRT VED AT VÆLGE, SÅ TAG FX MAX 20-25 TING + OVERTØJ OG SKO I FØRSTE OMGANG.

KRAV:

– TØJET SKAL PASSE DIG HER OG NU – OG VÆRE NOGET, SYNES ER “PASSENDE”. IKKE NOGET MED AT VÆLGE NOGET, DU FØLER DIG TYK I ELLER FORKERT.
– TØJET SKAL VÆRE FUNKTIONELT I ORDEN OG DU SKAL VURDERE, OM DU TROR, AT DET KAN HOLDE ÅRET UD. ER DET I STYKKER SÅ LÆG DET TIL SIDE I EN POSE FOR SIG.

PLACÉR TINGENE PÅ EN TOM HYLDE ELLER BØJLESTANG. DET VIGTIGSTE ER, AT DET ER SAMLET

C. SORTING AF RESTEN: HERFRA SORTERER DU RESTEN AF DIT TØJ I FØLGENDE BUNKER

1. TING, DU BRUGER JÆVNLIGT I EFTERÅRSSÆSONEN, MEN SOM IKKE LIGEFREM FÅR DIT HJERTE TIL AT HAMRE (PLACERES PÅ HYLDE FOR SIG / ELLER FOR SIG SELV PÅ BØJLESTANGEN)
2. TING, DU VURDERER DU FØRST FÅR BRUG FOR TIL VINTER (I KASSE/ POSE MED SOMMERTØJET )
3. TING, DU ER USIKKER PÅ OM DU FÅR PÅ IGEN – OG SOM DU IKKE FØLER DIG KLAR TIL AT SKILLE DIG AG MED (I KASSE)
4. TING FRA DIN EFTERÅRSGARDEROBE, DER SKAL ERSTATTES ELLER REPARERES ( I POSE – VI KIGGER PÅ DEM PÅ TORSDAG)
5. TING, SOM DU ALLEREDE NU VED SKAL VIDERE I SYSTEMET  TIL GENBRUG/VIDERESALG/TIL EN VENINDE (I POSE). DOG SYNES JEG, AT DU SKAL OVERVEJE AT VENTE MED AT SENDE ALT FOR MEGET VIDERE TIL DU HAR VÆRET IGENNEM NÆSTE UGES INSPIRATIONSFASE. 

LIGE NU ER MIN GARDEROBE ORGANISERET PÅ FØLGENDE MÅDE:

2 HYLDER I SKABET: 1 TIL FAVORITTER OG 1 TIL TING, JEG BRUGER JÆVNLIGT
STATIV: FRA VENSTRE: FRAKKER + HAT, DER FÅR MIT HJERTE TIL AT HAMRE. EFTERÅRSTØJ, JEG BRUGER JÆVNLIGT. SOMMERTØJ, SOM JEG VIL BRUGE DE NÆSTE UGER.
RESTEN ER I KASSER OG POSER SOM BESKREVET OVENFOR.

D. LAV EN LISTE

Har du tid og lyst så lav en liste over de ting, du har på din “kan ikke vente med at bruge dem igen”.

I NÆSTE STEP SKAL VI NEMLIG KIGGE VIDERE PÅ PRÆCIS DE TING OG DER ER DET EN FORDEL AT HAVE AT HAVE ET OVERBLIK.

DOWNLOAD MIT BUD PÅ EN SÆSONLISTE VED AT KLIKKE PÅ BILLEDE OG GEMME PDF’EN, DER ÅBNER

DET VAR FØRSTE STEP – SES VI PÅ TORSDAG? HAR DU SPØRGSMÅL INDEN, SÅ FYR LØS I KOMMENTARSPORET