Jeg ville egentligt gerne have klargjort indlægget her til jer tidligere i dag, men jeg har været optaget andensteds hele dagen – blandt andet med en meget spændende jobsamtale i en sej virksomhed. Da jeg stod og klædte mig på i morges, var jeg egentligt lidt irriteret over, at jeg ikke havde fået indlægget her skrevet færdigt i går aftes, men midt i min tankestrøm kom jeg frem til, at det bare er typisk for mit liv dette efterår. Jeg er jobsøgende, arbejder som skribent og ved siden af det er jeg kæreste (hustru, om man vil), veninde, datter, søster, faster og svigerinde. Ind i mellem falder tingene sammen og jeg må løbe stærkt – andre uger går det ikke helt så hurtigt. Midt i alt det var rart at kunne klæde sig på uden store ballade om morgenen. Midt i hverdagen er det rart at have en garderobe, der afspejler det liv, jeg rent faktisk lever. En garderobe, der fungerer i praksis. Derfor handler UGE 1 i NORDROBE PLANNING om FOKUS på det liv, som du lever her og nu – og i de kommende måneder. Det er nemlig første skridt i en succesfuld garderobeplanlægning. 

Jeg møder tit fordommen om, at det der med tøj, det er da sådan noget overfladisk noget. Kan det ikke bare være lige meget, hvad man har på? I starten gik sådanne kommentarer mig lidt på, men over tid – og i særdeleshed efter at have arbejdet med kvinders tøj(for-)brug som en del af mit speciale, er jeg bare blevet bekræftet i igen og igen, hvor lidt rigtigt det er. Fordommen kommer måske nok af det faktum, at mange af os kvinder køber og skifter hurtigt ud af tøjet i vores garderober. Men det betyder bare ikke, at garderoben er et overfladisk foretagende – tværtimod. Min erfaring er nemlig, at det med køb-og-smid/sælg ud ofte hænger sammen med en frustration over, at vores tøj ikke fungerer i praksis. Rent praktisk gør tøj nemlig en kæmpe forskel for, hvor uhindret du oplever din hverdag. Hvor meget tid du bruger på at klæde dig på om morgenen. Om du føler jeg fysisk tilpas i dine jeans i løbet af dagen og om du er nødt til at smide skoene under skrivebordet for at kunne bevæge tæerne frit. Jo bedre din garderobe er til at understøtte din hverdag rent praktisk, jo gladere er du for dit tøj. Jo mere har du lyst til at bruge det, jo bedre har du lyst til at passe på det osv. Det er win-win, hvis du spørger mig.

Derfor starter garderobeplanlægning med at få styr på kalenderen og få mappet dit hverdagsliv ud for den kommende sæson. Jeg har for en god ordensskyld taget året ud – altså til og med december.  Til det har jeg lavet nogle simple spørgsmål, du kan besvare over en kop kaffe. Kopier spørgsmålene ind i et worddokument eller brug en notesbog, hvor du kan samle tingene løbende. Det vigtigste er, at du har svarene til næste uges garderobesortering og den videre planlægning.

OBS: Jeg har svaret på spørgsmålene i kursiv nedenfor, for at du kan få en fornemmelse af, hvad det er, du skal have ud af dem. 

HVERDAGSLIV

Jeg adskiller ikke som sådan mit hverdagsliv i flere segmenter – det hele er jo midt og der skulle gerne være en synergi mellem tingene. Alligevel har jeg delt tingene op i arbejde, familie og fritid for at skabe lidt mere overblik.

1. Hvordan ser din hverdag ud? Hvilke aktiviteter består den af?
a. Arbejdsliv
Jeg er jobsøgende, så min hverdag består primært af hjemmekontordage, dage hvor jeg arbejder ude og jobsamtaler. Dertil har jeg enkelte dage på Trendsales kontoret. 
b. Familieliv
I hverdagen består mit familieliv mest af kæresteaftener og familiebesøg i det jyske
c. Fritid
Jeg driver bloggen, går til foredrag/koncerter og på udstilling eller ses med veninde privat eller i byen. Derudover træner jeg.

2. Skifter du tøj, når du kommer hjem fra arbejde? Hvis ja – hvad har du så brug for der?
Nogle dage, men der vil jeg ofte skifte til det samme som jeg har på på hjemmearbejdsdage

3. Du har brug for følgende tøj:
Komfortabelt tøj til hjemmebrug (og som jeg kan ses i offentligt ?)
Præsentabelt tøj til formelle ting som jobsamtaler
Lækkert tøj til dates eller venindeaftener
Tøj til træning

TRANSPORT

Det lyder meget praktisk med transport som et centralt punkt, men det er altså ret vigtigt at huske, om skoene er nogle du skal cykle i eller ej. Med efterårets komme bliver det desuden endnu vigtigere, at du har det rigtige tøj til al slags vind og vejr.

1. Hvordan transporterer du dig selv rundt?
Jeg cykler som udgangspunkt, men tager offentlig transport til familiebesøg i Jylland.

2. Skifter du tøj eller sko efter transport? Hvis ja, hvad har du så brug for der?
Ikke lige pt. 

3. Du har brug for følgende typer af tøj:
Sko, jeg kan cykle i
Regntøj, der er til vandtæt og til at holde ud af se på
Vinterfrakke, jeg kan cykle i
Handsker, hue mv. til at holde mig varm på cykelstien, når frosten kommer

FESTLIGHEDER

Jeg elsker fester, men jeg ikke fan af hverken tøjkriser fredag aften eller dyrtkøbte hovsa-løsninger to dage før et bryllup. Derfor tager jeg altid sæsonens større sociale begivenheder med i min planlægning. Dette efterår har jeg en masse dejlige ting i kalenderen og mon ikke du har det samme.

1. Hvilke fester og større sociale begivenheder skal du til i de kommende måneder (året ud)?
To efterårsbryllupper: Et bryllup i den nære familie samt et hos et vennepar
To dertilhørende polterabends
En stor fødselsdagsfest
To familiefødselsdage 
Julefrokoster
Evt. et foredrag

2. Det betyder, at jeg har brug for følgende typer tøj:
Pænt tøj til festlige lejligheder
Kjole til efterårsbryllup
Sko og støvler med og uden hæl til pænt brug

FERIE

Efterår betyder måske en efterårsferie enten syd eller nord på. Det er rart at notere sig de behov, der kan opstå i den forbindelse, så du har dem med dig i den samlede garderobeplanlægning.

1. Skal du ud at rejse dette efterår?
Desværre ikke i år, men sidste år var jeg fx en uge på Island og det havde en stor betydning for min garderobeplanlægning.

2. Det betyder, at jeg har brug for følgende typer tøj:
Ikke noget udover det sædvanlige

 

STABILITET OG FORANDRING

En vigtig detalje med din hverdag er, hvor stabil den er. Har du haft det samme job i 3 år og ingen planer om at stoppe? Er du gravid? Eller som mig – jobsøgende med udsigt til, at du forhåbentligt snart starter fuldtidsjob? Alt sammen er vigtigt for, hvordan din garderobe skal se ud i de kommende måneder.

1. Kommer der stil at ske større ændringer i dit hverdagsliv i det kommende efterår?
Ja, det gør der.
a. Arbejdsliv
Forhåbentligt er jeg heldig at starte i job i løbet af efteråret
b. Familieliv
Nej
c. Fritid
Jeg skal starte til noget feminint-flow-agtig dans.
d. Kropslige
Jeg er opstartet med antiinflammatorisk kost og derfor kan der godt ske at indtræffe et vægttab

2. Du har brug for følgende typer af tøj:

Jeg kunne med tiden godt få brug for nye ting i arbejdsmæssige sammenhænge, ligesom at et vægttab også kunne betyde ændring af fx buksestørrelse. 

 

OPGAVEN TIL NÆSTE UGE…

er altså at udfylde spørgsmålene. Du er meget velkommen til at dele dem i kommentarsporet her eller at bruge hashtaggene #nordrobe eller #nordrobeplanning på Instagram.