20160326-101

Her på Nordrobe er vi fortalere for den holdbare garderobe. Holdbar på den måde at de ting som flytter ind i din garderobe gerne skulle blive der længe. Nøglen til en holdbar garderobe er først og fremmest af finde ud af, hvad man har det allerbedst i, men her efter handler det blandt andet om at lære at behandle det, vi har det allerbedst i på den allerbedste måde.

Her på bloggen deler vi derfor at simple guides til det, du selv gør for at forlænge levetiden af, det du allerede har i din garderobe. Denne guide handler om håndvask. Ja, noget så simpelt for håndvask, for hvordan er det nu med det?

Håndvask er  nødvendigvis ikke for alle, og mens jeg i teorien synes, at det kunne være sjovt at forsøge at håndvaske alt mit tøj, så er fokus i guiden her det tøj, som er mere delikat og som med fordel kan håndvaskes for at forlænge holdbarheden.

Naturlige materialer som uld og silke – delikate bluser, tynd strik, og blonder er et oplagt sted at starte, hvis du aldrig har håndvasket. Udvælg det, som du ved er mere skrøbeligt eller som du tror kan miste farven før andet. Personligt vasker jeg mine silkebluser, min uldundertrøje og min tynde cardigan i hånden. Guiden her er baseret på det, jeg gør, når jeg vasker i hånden. Brug guiden sammen med vaskeanvisningen og din sunde fornuft:

20160409-102
1. Udvælg det tøj du gerne vil håndvaske. Du skal ikke vaske det før, det faktisk trænger. Vil du vaske naturlige materialer som uld og silke, kan det eventuelt klares ved af at blive luftet udendørs eller dampet på badeværelset, mens du er i bad. De selvrensende egenskaber som findes i uld og silke bliver nemlig dårligere og dårligere for hver gang du vasker, så vask så lidt som muligt.

2. Tjek vaskeanvisningen og vær sikker på, hvad den betyder, men brug også din sunde fornuft. Meget tøj i naturlige materialer bærer en label som siger ” dry clean only”, men det er altså ikke sikkert, at det forholder sig sådan. Det er lidt som med “mindst holdbar til” – det er i nogle tilfælde kun en forholdsregel. Ofte vil materialet godt kunne klare en skånsom håndvask. Husk dog, at du ikke kan reklamere over et stykke tøj som er blevet håndvasket hvis den “kun” måtte renses. Brug din sunde fornuft, din mormor som helt sikkert ved mere om håndvask end de fleste eller søg efter andres erfaring online med det bestemte materiale, du vil vaske.

3. Overvej, om du vil vaske det hele af en omgang eller efter tur. Hvis du vælger at vaske dit tøj efter tur, kan du med fordel vurdere, hvad du vasker først og sidst – det mindst beskidte og de lyse farver skal vaskes først. Jeg vasker ofte mine silkebluser først, så min uldundertrøje og til sidst min cardigan som kan fælde lidt, idet den indeholder mohair.

4. Hvis der er pletter på tøjet, som vil kræve mere end blid håndvask, skal du behandle dem lokalt på tøjet, inden du vasker. Mange pletfjernere er ikke egnet til naturlige materialer, så vær påpasselig. Ofte kan en gang sulfo direkte på pletten løfte den fra stoffet. Man skal ikke gnide eller skrubbe, bare fordele en dråbe med fingeren. Igen, brug din sunde fornuft, og lav eventuelt en test et sted som ikke er synligt for at se, hvad der sker med stoffet når du tilsætter et kemikalie.

5. Vask i koldt eller næsten koldt vand og kom ikke tøjet i vandet før, du har tjekket temperaturen. Husk, at vand som føles lunt på dine hænder er varmere end din kropstemperatur – ofte op mod 40 grader.  Det meste uld og silke mister formen og kan i værste fald krybe, hvis det bliver vasket for varmt.

20160409-103

6. Brug en sæbe som er lavet til naturlige materialer, så du ikke tilsætter enzymer som nedbryder fibrene. Vasker du mørkt tøj kan du med fordel bruge eddike som skyllemiddel, da det fjerner kalk og derfor gør sort tøj rigtig mørkt. Du kan læse mere om forskellen på skyllemiddel og eddike her.

7. Når du vasker delikate materialer i hånden, skal du være nænsom. Pres vandet ud af tøjet i stedet for at vride og brug kun dine hænder. Når tøjet er vasket med sæbe, skyllet, vasket med eddike og skyllet igen, skal vandet presses ud, men uden at vride. Jeg bruger et håndklæde, som jeg ruller tøjet ind i og presser.

Husk, at der glæder de sammeregler efter håndvask som efter vask i maskine. Strik skal ligge faldt og tørre, mens vævede ting kan hænge.

Del gerne dit bedste vasketip i kommentarfeltet og fortæl os, hvordan du vasker og hvorfor.

Hvis du har et tip til den holdbare garderobe eller hvis der er et emne, du gerne vil have, vi tager op, må du meget gerne skrive til os på kontakt@nordrobe.dk


Indlægget er skrevet af Trine Lykke