15. februar 2018 gav jeg mig selv et benspænd. At jeg i hele kirkeårets faste, det vil sige frem til påskesøndag d. 1. april 2018, ikke måtte bruge unødvendige penge på unødvendige køb – og at jeg samtidig ville skære ind til benet og skabe større taknemmelighed over det, jeg allerede havde.

Nu er jeg nået til vejs ende og jeg kan allerede nu sige, at indlægget bliver af de lidt længere af slagsen. For #forbrugsfaste har på mange måder givet mig det, jeg kom efter: Perspektiv, selvindsigt og mulighed for at ændre vanerne.”

INDLÆG UNDERVEJS

Opstart // Derfor holder 40 dages købestop

Opstart // Sådan kan fasten bruges

Forbrugsfaste // Det nødvendige overblik

Status på uge 1 // “Aha”

Status på uge 2 // Øje for alt det, jeg får

Status på uge 3 // Om at sige farvel

Status på uge 4 // Om behovløshed og ikeatur

Status på uge 5 // Om laster og om gerne at ville fortsætte

Status på uge 6 // At vælge med omhu

Alt det, jeg blandt andet fastede fra: køb af bagerbrød, unødvendigt makeup og tøj/smykker mv.

DERFOR FASTEDE JEG FRA FORBRUG

Jeg har i en del år kørt diverse “garderobeudfordringer”, holdt op til 3 måneders købestop og sågar skrevet speciale om potentialet i at leve med selvvalgte begrænsninger i en periode. Men i 2017 holdt jeg mere eller mindre pause fra udfordringerne og derfor følte jeg mig klar igen nu. Klar til at udfordre mit forbrug. For mig handler det om “fleksibel forbrænding” – om at jeg ikke bliver doven og tager tingene (og købene) for givet.

RAMMERNE FOR UDFORDRINGEN

Grundlæggende måtte jeg ikke købe noget, der var unødvendigt – kun bruge penge på noget, jeg reelt havde brug for nu-og-her. 

Dertil skrev jeg hver uge “taknemmelighedsdagbog” med 3 til 5 ting, som jeg var ekstra glad for. For at få øje på de ting, der spiller en afgørende rolle i min hverdag.

Sidst, men ikke mindst bestemte jeg mig for, at jeg hver uge ville rydde et afgrænset område op (zoneoprydning) for at stille skarpt på det, jeg brugte og var glad for – og for at give slip det, der ikke længere tjente en funktion.

FORBRUG I HELE PERIODEN

Jeg har i perioden brugt 940 kr. Normalt ville beløbet være over det dobbelte i perioden.

Jeg har brugt pengene på mad, kaffe og vin – ude i byen – med mine veninder/venner. En enkelt gang hentede jeg mad udefra, fordi jeg havde tudet en halv dag og ikke orkede en skid (møgugen, hvor jeg sagde farvel til min mormor). Ellers har jeg købt det “personlig pleje”, jeg manglede.

I den fælles husholdning har vi sparet omkring 1000 kr. i marts måned sammenlignet med sidste år på voresmadbudget. Men forbrugsfasten har ikke direkte medført, at vi overordnet har brugt færre penge som sådan. Sorteringen af vores hjem medførte nemlig, at vi valgte at investere i nogle bedre opbevaringsløsninger.

En ekstra effekt har været, at jeg har tabt mig.

TAKNEMMLIGHEDSDAGBOG

På listen har jeg nævnt alt fra min vinterparka, min trofaste kaffemaskine til den bil mine svigerforældre låner os pt. Jeg har elsket at lave den liste!

ZONEOPRYDNING

I de forgangne 6 uger har jeg fået sorteret følgende områder:

1. Køkken
2. Depot
3. Kælderrum
4. Stue
5. Spisestue
6. Badeværelse
7. Telefon (apps), mailindbakke og min facebookkonto.

Jeg mangler soveværelse og garderobe (som kommer som en del af de kommende ugers klargøring af forårsgarderoben) samt vores entré. Og så skal jeg have set min googlekonto efter i sømmene.

I perioden har jeg doneret mere end 3 flyttekasser med ting, solgt ud på DBA og stillet en del til storskrald.

Ny opbevaringsløsning

DET HAR JEG LÆRT OM MIT FORBRUG

1. At forbrugsfaste kræver overblik og planlægning, så man ikke bruger dumme penge i 7eleven.

2. Selvom jeg i mange år har haft mit forbrug i ret kort snor, så er jeg stadig “et nemt offer” fra tid til anden. Jeg husker stadig, da jeg i uge 1 stod i Føtex og skulle overtale mig selv til at lade bogen “Den, der lever stille” ligge i bunken. Jeg har siden hørt den på Mofibo i min gratis periode.

3. Jeg får SÅ meget godt på ugentlig basis, selvom jeg ikke selv bruger penge. Det gør jeg, fordi jeg bor i et af verdens rigeste lande og fordi jeg er omgivet af kærlige mennesker <3

4. Jeg fristes ikke af, hverken Nettos tilbudshylder eller Søstrene Grenes katalog – ej heller af H&M. Til gengæld er jeg svært glad for bager/restaurant/café-halløj.

5. Jeg lever et liv, hvor en del af mit sociale liv finder sted på Københavns caféer og restauranter – derfor er det svært at fjerne den post helt uden, at det går udover det relationelle

6. At sortere ud i mine ting er for mig lig med at sortere ud i mine selvbilleder – det er både ængsteligt, provokerende og utrolig befriende

7. Når jeg ikke har købt tøj og ting en månedstid, så opstår “behovløsheden”, hvor jeg slet ikke har lyst til at bruge penge, fordi det kommer til at virke tomt og overfladisk – “jeg har jo SÅ meget i forvejen”.

8. Når jeg gennemgår mine ting, kan der opstå nye behov, fordi jeg får øjnene op for, hvor dårligt eksisterende løsning fungerer. Se dét er en udfordring, når man gerne vil holde forbruget nede.

9. Det er sværere at overholde benspændet, når jeg ikke i mine vante rammer. Når det er ferie, når jeg har fri, når jeg er på besøg hos familien mv.

10. Sidst, men ikke mindst, at velovervejet forbrug handler om at “omhu” og om at vide, hvad der er vigtigt for en

Vores påskemåltid. Første hjemmebragt bagerbrød i over 6 uger.

MINE TANKER OM PROJEKTET

Først og fremmest er det faktisk ret vemodigt at sidde her og skrive det sidste indlæg. Manner, hvor har det været en  v i l d  udfordring! Jeg har faktisk lidt svært ved helt at sætte ord på det, men langt på vej er det bare dyb, dyb taknemmelighed, der fylder mig.

Én ting er selvfølgelig, at jeg og vi har sparet nogle penge. “Dumme penge” har jeg lyst til at kalde dem, fordi besparelserne har været ret ligetil. Vi har ikke brugt penge på takeaway (men stadig spist ude et par gange), ikke købt bagerbrød med hjem (men hygget ude et par gange som i sidste uge) ellers vi har forsøgt at lave madpakker, når vi skulle afsted. Herhjemme har vi været gode til at lave mad af det, vi allerede havde og når vi har handlet ind løbende spurgt os selv “har vi brug for det her?”. Derfor har vi her i april nedjusteret vores madbudget med 25 %. Om det holder fremadrettet er jeg ret spændt på. Jeg tror det.

Noget andet er, at sorteringen virkelig har givet nye øjne på det, vi allerede havde. Stort set alle ejendele er nemlig blevet gennemgået, revurderet og blevet sat ind bedre og mere optimale sammenhænge. Projekter (som at få sluttet nye højtalere til) og andet, der har stået på to-do-listen længe er blevet ordnet og det har i sig selv skabt et spring i “funktionel livskvalitet”. Samtidig har sorteringen også givet en ydmyghed over for de ting, der købt med bedste intention, men som ender med at stå urørt hen og dermed sendt næsten ubrugte videre i systemet.

Noget tredje er, at jeg har fået et nyt perspektiv på mine forbrugsvaner. Jeg har lært, at jeg helt skal lade været med at købe mærkeligt nips og i stedet gemme pengene til den kop kaffe med en veninde, der virkelig gør mig glad. Samtidig processen også været et farvel til gamle selvbilleder (nej, jeg kommer aldrig til at være hende, der laver pilates hjemme i stuen) og en større glæde ved det, jeg rent faktisk lykkes med.

Sidst, men ikke mindst sidder jeg tilbage med en taknemmelighed, fordi jeg har fået lov til at dele processen med andre. Undervejs har jeg fået en masse gode samtaler, fordi folk omkring mig nysgerrigt har spurgt ind eller selv er fulgt trop undervejs. Men også her på bloggen og på instagram har I været skønne. Jeg er endnu engang blevet bekræftet i, hvorfor jeg synes krydsfeltet “psykologi, forbrug og ejendele” er SÅ interessant, at jeg praktisk talt har uddannet mig indenfor det. Det lader også til (kan jeg se på kommentarer og læsertal), at I også synes, at emnet er relevant og det bliver helt sikkert ikke sidste gang, at jeg kommer til at skrive om det, der ligger udenfor garderoben –  og jeg regner også med at lave en opfølgning om en måneds tid med de konkrete nye vaner, projektet har affødt.

HVAD HAR DU SYNES OM INDLÆGGENE (DER IKKE HANDLER OM GARDEROBE)? OG HAR DU SELV VÆRET MED I ÅRETS FORBRUGSFASTE?

 

I morgen rykker jeg dog tilbage til tøjet, da jeg starter på forårets garderobeklargøring! Stay tuned!