Okay, fra på torsdag går det løs. 40 dages købestop, som jeg skrev om i går. Fra 16. februar til 1. april 2018. Eller “købestop”. Et modiferet købestop. Fordi de 40 dage jo ikke betyder, at jeg ikke kommer til at bruge penge. Det handler derimod om at reducere de unødvendige køb og i stedet nyde, bruge og være taknemmelig for de ting, jeg allerede har.

I indlægget her fortæller jeg mere om, hvordan jeg har planlagt de 40 dages #forbrugsfaste.

NØDVENDIGHEDER VS. UNØDVENDIGHEDEER

Men inden vi går videre, er det rart lige at få styr på, hvad købestoppet dækker over. Som skrevet, så har jeg bestemt mig for, at jeg vil afholde mig fra at købe noget, jeg ikke står og har brug for. Sådan virkelig, her-og-nu, brug for. Pointen er altså ikke, at jeg skal leve i ren askese og løber jeg tør for concealer eller går der hul på det sidste par strømpebukser, jamen så er det ikke mere dramatisk, end at jeg går ud og køber en erstatning. Altså hvis jeg ikke kan klare mig uden. Lige som jeg selvfølgelig køber mad i supermarkedet, som jeg plejer – MED en indkøbsliste.

Pointen er derimod, at jeg ikke køber en foundation, en creme eller en ny eyeliner, hvis det kun er concealer jeg reelt mangler. Og at jeg ikke køber en masse dyrt takeout eller bagerbrød, når jeg har mad hjemme i køleskabet. Ikke køber den dyre to-go kaffe, når jeg snildt kan lave det hjemmefra. Ikke køber noget fra Nettos tilbudshylder, der ikke står på min indkøbsliste.

Eksempler på ting, jeg vil holde mig fra at købe i perioden er altså:
– Fastelavnsboller og andet bagerbrød, der egentligt bare gør mig tyk
– Den ekstra neglelak, når jeg allerede har 5 i skabet, jeg sjældent bruger
– Mere dims som fx flere smykker eller lysstager, når jeg har så meget fint i forvejen

Egentligt er det, hvad jeg vil kalde #forbrugsfaste. At jeg ikke bruger penge på noget unødvendigt. Og har du lyst til at være med så langt, så ville det være fantastisk.

Jeg har dog valgt at tilføje et par ekstra elementer til min forbrugsfaste. Forbrug handler for mig om mere end penge. Det handler om ressourcer. Om at bruge det, jeg har og være taknemmelig for det. Og om at give slip på det, jeg ikke bruger længere. At kombinere et købestop med en sortering af ejendele giver nemlig et ekstra perspektiv. Jeg får personligt en større respekt for, at jeg ikke bare skal købe ting, jeg ikke bliver oprigtigt glad for. Jeg bliver mindet om, hvor lidt jeg egentligt kan klare mig med, når jeg bare har det, der gør mig glad. 

Derfor vil jeg i de 5 hele uger som fasten varer gøre tre ting, der hjælper mig med at holde styr på forbruget, med at øge taknemmeligheden over det, jeg allerede har og med at sortere ud i det, jeg ikke bruger.

Jeg vil i de kommende 5 uger:

1. SKRIVE MINE KØB NED

Hver uge vil jeg notere mine eventuelle køb. For indkøb af mad og husholdningsartikler gemmer jeg dog bare kvitteringerne og kigger dem igennem. Hver torsdag laver jeg så en status over, hvad jeg købte og eventuelt over, hvad jeg var lige ved at købe.

2. SKRIVE FEM TING, JEG ER TAKNEMMELIG FOR

Jeg er vild med at skrive taknemmelighedsdagbog og har gjort det i perioder. Det er ikke et nyt koncept, men ikke desto mindre en fin at implementere i forsøget. Jeg vil fokusere på 5 konkrete, materielle ting eller forbrugsgoder, som jeg ekstra taknemmelig for. De kommer selvfølgelig med på ugens status.

 

3. SORTERE ET OMRÅDE AF VORES HJEM

Sidst, men ikke mindst vil jeg forsøge hver uge at gennemgå og sortere et overskueligt område af vores lejlighed. Det der med at splitte det hele ad på én gang er sjældent en god idé. Derfor tager jeg ét område af gangen. Helst noget, der kan klares på en aften. Det kunne fx være garderoben, køkkenskabene, kælderrummet mv. Kort fortalt handler det om at lokalisere det, jeg ikke får brugt og få det sendt godt videre. Jeg kommer derfor til at snakke mere om sortering og hvordan man kan gøre det på bedste vis. Hver uge gør jeg selvfølgelig status.

Det var rammerne for de 40 dage.

ER DU MED OMBORD?