Jeg har de sidste mange år udfordret og forandret mit forbrug. Jeg er gået fra at være STORforbruger med store månedlige budgetposter til tøj og anden ballade til en i en periode kun at shoppe for 100 kr om måneden, hvis jeg overhovedet købte noget. Jeg er gået fra at have en STOR garderobe til at have det, der kunne tælles på to hænder (der dog var fór minimalistisk). Jeg har i lange perioder tracket mit forbrug minutiøst, skrevet alting ind i Excel ark og brystet mig af mit mådehold. Jeg har kørt 5 pieces french wardrobe, hvor jeg kun måtte købe 5 items per sæson, jeg har kørt hardcore capsule wardrobe, hvor jeg kun måtte shoppe på bestemte tidspunkter. Jeg har levet med 10 stykker tøj i 10 dage, 33 i 33 dage og jeg har afholdt intet mindre fire garderobeudfordringer (The Nordrobe Challenge samt 40i40) . Med andre ord har jeg lavet rigtig mange af alle de garderobe- og shoppeudfordringer, der findes på markedet. Og jeg har sågar skrevet speciale om selvsamme emne.

Læs også Hvordan det hele startede

Derfor havde i 2017 havde jeg brug for en pause. Mit garderobekoncept var på plads(se fx årshjulet), mit forbrug var i balance. Jeg var kørt død i konstant at skulle rykke rundt på tøjet i min garderobe – og selvom jeg fortsat noterede mine køb, var det ikke længere i et Excel ark. Jeg talte dem heller ikke – jeg gemte dem blot på et pinterest board. Fordi jeg under diverse udfordringer havde tillært mig nye sunde vaner.

Men selv sunde vaner kan have brug for en justering og et eftersyn. Nu har vi ramt 2018 og jeg kan mærke, at lysten til at udfordre mig selv, min garderobe og ikke mindst mine forbrugsvaner er vendt tilbage. Og jeg ved, at det ville være godt for mig at få lidt perspektiv på tingene endnu engang. Fordi det netop er, hvad det giver. Perspektiv, selvindsigt og mulighed for at ændre vanerne.

Derfor starter jeg fra på torsdag d. 15. februar 40 dages købestop. Eller “købestop” er måske mere på sin plads. Jeg må nemlig gerne bruge penge, når det er nødvendigt. Som fx hvis jeg løber tør for concealer. Købestoppet indbefatter altså ikke kun tøj, men alle unødvendigheder i mit budget. Alle ting, jeg ikke mangler “akut”. Jeg laver altså en slags “forbrugsfaste”, hvilken også er det hashtag og navn, jeg har givet udfordringen. I indlægget i morgen går jeg mere i detaljer med HVAD og HVORDAN, min #forbrugsfaste forløber.

Pointen med faste er det, man i “kostens verden” kalder “fleksibel forbrænding”. Nu er jeg ingen ekspert i kost, men sådan som jeg forstår det, er tanken, at ved at justere på og time indtaget af protein, kulhydrater, osv., holder man forbrændingen smidig. Man undgår, at den bliver “forvendt” og doven. Hele madanalogien omkring garderoben er jo lidt min ting, og derfor er jeg også svært glad for idéen omkring fleksibel forbrænding, når det kommer til både garderobe og forbrug generelt. Fasteperioder, introduktion af nye ting på rigtige tidspunkter(kuldrater, haha) gør nemlig, at vi ikke kører fast og bliver ligegyldige overfor vores ting eller penge. I stedet er faste en mulighed for at bruge det, vi allerede har siddende på sidebenene – og en mulighed for at øge taknemmeligheden. At det også har en god effekt på klima og opsparing er absolut også en motivation.

Grunden til de 40 dage er ganske simpelt, at kirkeårets faste starter på onsdag med “Askeonsdag” og løber indtil påskesøndag. Jeg er vild med tanken om, at jeg ikke er den eneste, der i netop denne periode har valgt at udfordre status quo. Jeg tror på, at det skaber en stærkere, kollektiv energi af forandring i netop denne periode. Det gør det i hvert fald på hjemmefronten, hvor min mand også har valgt at faste fra forskellige ting, blandt andet take-out (den er jeg også med på) og brug af Instagram. Med et liv, der er på mange måder er forankret i kirkeåret, er det ikke første år, vi faster  – men det er første år, at jeg skriver om det her på bloggen.

I morgen vil jeg derfor dele, hvordan det kommer til at forløbe, hvad jeg i stedet vil bruge tiden på og hvordan jeg sætte fokus på at skabe en øget taknemmelighed for alt det, jeg allerede har.

SKAL DU IKKE VÆRE MED I ÅRETS #FORBRUGSFASTE?

Smid en kommentar nedenfor, hvis du er med ?