Jeg kører pt. en serie, hvor jeg sætter mere fokus på det framework, der danner fundamentet for alt, hvad der bliver skrevet her på Nordrobe. Indtil videre har jeg fortalt om, hvordan det startede og om, hvordan jeg følte, at jeg snød mig selv gang på gang. Jeg har talt om, hvordan mit nørderi med garderobe privat såvel som fagligt har fået mig til at konstatere, at der er en verden til forskel i, hvordan man adresserer og taler om garderoben. På hvorvidt man taler om garderoben som en samling af ting, hvor det først og fremmest handler om at eje eller om man taler om garderoben som et udvalg, hvor det primært handler om at bruge. Jeg tror på mange måder, at man garderoben er begge dele – men vil man gerne have value for money, så giver det mening at investere pengene i det, man bruger allermest. Sidst indlæg afsluttede jeg med at tale om, at “have brug for” handler om mere end bare praktik. Faktisk mener, at der kan være fire gode grunde til, at vi køber ting. Fire grunde, der hver især repræsenterer noget, vi har brug for, at vores garderobe kan opfylde. De fire dimensioner er også dem, Trine og jeg har brugt i The Nordrobe Challenge, hvis du har deltaget i den sidste år.

Læs også Hvordan det hele startede

Jeg har taget udgangspunkt i ting, jeg kigger efter efter til min garderobe denne sommer. Idéen er, at der ofte er en primær grund til, at vi køber det, vi gør.


Læs også Du bli’r, hvad du spiser // Du bli’r, hvad du køber?

 

PRAKTISK

Først og fremmest kan den primære grund til at købe noget nyt være praktik – eller funktion, om man vil. Snakker vi praktik, tænker vi nok ofte på gummistøvler og regnjakker – og det er heller ikke helt skævt. Et praktisk køb er nemlig et køb, hvor funktionaliteten er det vigtigste.

På collagen har jeg altså placeret en regnfrakke – én ting, jeg aldrig ville købe, hvis ikke det var fordi den opfyldte en konkret funktion.4

MODERNE

Det 100 % tidsløse garderobe tror jeg ikke på – jeg tror derimod, at vi mennesker grundlæggende har et behov for at afspejle den tid, vi lever i. Derfor er der køb der i høj grad handler om “at være med” og moderne: “trendkøb”, kunne man også kalde dem.

På collagen har jeg valgt et en standtaske, der er flettet som et net. Både net, flettet og strandtasker er noget, vi ser meget i sommermoden i år. Ender jeg med at købe standtasken, er det altså primært fordi den er sej og nemt kan give hele mine eksisterende sommergarderobe et 2017-præg.

PERSONLIGT

Tøj er noget super personligt – vi bærer det trods alt på kroppen og derfor kan det ikke undlade at sige noget om, hvem vi er. Ligesom som vi heller ikke over tid kan lade være med at forbinde os selv med det, vi bruger mest. Noget tøj ender altså over tid med at blive en slags signatur, noget der er “typisk Thea” – og som får mig til at føle mig som mig.

På collagen har jeg valgt et par sorte baggy chinos, fordi min garderobe ikke er min uden et sådant par. Det er en del af mine foretrukne favoritter og jeg tror, at jeg har haft sådan et par i garderoben fast siden jeg var  17. Jeg mangler i midlertidig et par lige pt. og køber jeg endnu ét, er det er altså fordi jeg føler mig hjemme i dem.

SMUKT

Tøj handler i høj grad også om skønhed: tøj kan være noget så smukt og købt, fordi det først og fremmest afspejler dine visuelle præferencer. Jeg skelner altså mellem, at nogle ting er købt, fordi de er moderne – og andre, fordi de afspejler en smag, der er mere “holdbar” end hvad der er trendy her og nu. Kigger du på din garderobe, vil du sikkert kunne finde ting, der er købt fordi de var smukke og som du aldrig har skilt dig af med, fordi du 10 år senere synes, at de er den ultimative version. Jeg har fx en kimono, jeg på alle måder synes er smuk og som jeg ved, at jeg aldrig kommer til at skille mig af med (så må den blive nattøj 😉 ).

På collagen har jeg valgt en kjole, som jeg er faldet for, fordi den først og fremmest er smuk. Den skødesløse silhuet, det sorte-hvide partisaner print med bohoinspirerede detaljer. Det er på mange måder de stilmæssige præferencer jeg har og jeg ved, at det er en kjole, der ville følge mig mange år frem – moderne eller umoderne. 

Læs også Sensommerfavoritter

I denne terminologi eksisterer der altså fire aspekter af garderoben. Jeg har i indlægget ikke forholdt mig så meget til om noget er bedre end andet – og hvordan denne tankegang passer med idéen om garderobefavoritter og det at skabe en holdbar garderobe. Mere om det næste gang.

ØVELSE: HVILKE TING OVERVEJER DU DENNE SOMMER OG HVAD ER DIT PRIMÆRE ARGUMENT FOR AT KØBE DEM?

DEL GERNE I KOMMENTARFELTET

 


Skrevet af Thea