I dag er på en måde første rigtige efterårsdag. I hvert fald her i København. Det er gråt, køligere end de forgangne ugers sensommer og luften virker sådan rigtigt “efterårsklar”. Derfor har jeg nu trykket udgiv på mit næste indlæg om sæsonens garderobe.

Første indlæg med fokus på efterårsgarderoben 2016 var en gennemgang af det, der inspirerer mig – både min sindstilstands- og min garderobemæssigt.  Jeg gav det, med udgangspunkt i både et moodboard og et styleboard, overskriften “nordisk boheme”. Nu er det så tid til at omsætte al inspirationen og indlægget i dag bliver derfor en gennemgang af det, jeg allerede har i min garderobe. Jeg kommer i grove træk til at gå igennem følgende punkter:

 

 1. Hvilke stykker tøj har jeg allerede, der matcher min inspiration?
 2. Hvilke stykker tøj matcher ikke og hvorfor? Herunder lidt om hverdagsuniformen og ting, jeg ikke bruger længere
 3. Fejl og mangler

 

Så lav en god kop kaffe og smæk benene op, mens jeg tager dig med på min garderobe-gennemgang 😉

 

 

HVORFOR JEG TAGER UDGANGSPUNKT I DET, JEG ALLEREDE HAR

Det her indlæg virker måske en anelse omsonst, for kunne jeg ikke bare vise en masse potentielle efterårskøb i stedet for at bruge et helt indlæg for at grave rundt i min eksisterende garderobe?

Teknisk set kunne jeg godt, men resultat? Det ville immervæk blive et andet. For med den mængde af ny inspiration og nye varer i butikkerne, der tikker ind hver sæson, er det nemt at “bilde” sig selv ind, at man har brug for at skifte en masse tøj ud – eller endnu mere: fortælle sig selv, at man skifter stil. Men faktisk tror jeg, at en stor del af de ting, vi allerede har i garderoben opfylder vores ønsker, hvis vi bare kigger godt efter – og derfor kan en sammenligning af det, vi allerede har, med det vi er inspireret af bogstaveligt give et helt nyt blik på tingene. 

Hemmeligheden ved en god sæsongarderobe er derfor, at man ikke skal styrte ud og købe en masse nyt, men gøre sig umage med at først og fremmest at genopdage det, man allerede har. På den måde får den optimale ud af eventuelle nye køb – ved at disse er i stand til at skabe synergi med den eksisterende garderobe. I stedet for blot at ligne det, man i forvejen har hjemme i skabet.  Så skal du finde frem til, hvad det er der for nye ting, der virkelig vil rykke i din garderobe, så skal du altså først have styr på det, du ejer i forvejen!

Derudover så har jeg denne sæson en sætning eller vel nærmest et lille “garderobemantra”, som Trine inspirerede mig til. En sætning, som jeg er vendt tilbage til mange gange i de seneste par uger (sammen med en anden sætning – den kommer i næste indlæg):

“MAKE IT WORK”

Jeg vil nemlig rigtig gerne løbende huske på at bruge det, jeg allerede har og forsøge mig med nye kombinationer. Jeg vil altså med andre ord gerne gå en ekstra meter for at for at få mit tøj til at virke, så det forbliver i meningsfuld rotation. Det er ikke alt det kan eller skal lykkes med, men at have et fokus på at “få det til at virke” ved fx at lave små garderobeudfordringer (som vores egen “The Nordrobe Challenge) giver bare rigtig god mening. Jeg har i hvert fald favoritter (uldblazer og hjemmefarvede støvler), som jeg med god sandsynlighed havde sorteret fra dette efterår, hvis jeg ikke havde fundet en ny måde at bruge dem på under en garderobeudfordring. Og i sidste ende, jamen det er det jo rent gevinst. For det handler jo i bund og grund om ressourcer: både de tidsmæssige, økonomiske og ikke mindst de miljømæssige. Jo mere tøj, jeg kan genfinde – jo mere holdbart i alle henseender. Så at arbejde med at genfinde eller genopfriske gamle favoritter – det er altså ikke spild!

 

DET HAR JEG ALLEREDE: GENNEMGANG

Så for at få nye øjne på min eksisterende garderobe, lavede jeg en gennemgang med henblik på at opdage ting, der matchede mine inspirationsbilleder fra forrige indlæg. Jeg gjorde det af to omgange: først fandt jeg de ting, der praktisk talt var magen til – og derefter tog jeg en runde, hvor jeg tog ting fra, der har nogenlunde samme snit eller stil, som det på billederne.

 

Det blev til følgende items, der er mere eller mindre magen til inspirationsbillederne:

5d565517c6c3441b260d5d36ba1eba03

 

 1. Sort uldtørklæde
 2. Sort læderjakke
 3. Hvid skjortekjole
 4. Sort skuldertaske
 5. Sort oversize rullekrave
 6. Ankelstøvler med hæl
 7. Ring med stor sten
 8. Flade ankelstøvler
 9. Sorte jeans
 10. Diverse smykker i sølv og sort læder
 11. Poncho med frynser

Disse ting kan altså fungerer som en slags keyitems – altså ting, der fungerer som nøgler til at skabe outfits, der ligner det, jeg gerne vil gå i denne sæsonen. Det lyder lidt teknisk, men i virkeligheden handler det faktisk bare om at bruge netop de ting mest muligt.

Det blev til følgende items, der har visse ligheder med inspirationsbillederne:

 

888b0fd0e2bb361f0633b6679159a306

 1. Lang kaftan kjole
 2. Flettet bælte
 3. Herrebukser med smalle ben
 4. Sweatpants med smalle ben

 

Tingene i denne gruppe er ikke helt så signifikante, men de passer stadig glimrende til det, jeg er inspireret af og kan derfor med fordel indgå i sæsonens outfits.

Alt i alt er der altså en god portion af ting i min eksisterende garderobe, der mere eller mindre direkte matcher mine inspirationsbilleder. For mig er det en indikator af, at min inspiration ikke har skudt helt forbi min eksisterende garderobe, men ligger direkte forlængelse af det, jeg i forvejen har. Det passer meget godt med, at jeg har insisteret på, at inspirationen skulle være naturlig og dermed holde sig delvist til det, jeg naturligt har præference for. For mig ville det dermed være underligt, hvis jeg pludseligt havde en stor mængde farvede billeder, når jeg de sidste 2-3 år i stigende grad har svoret til sort, grå og hvid med stor succes. Men hvad end du er inspireret af, så er det altså en god indikator, at du skal kunne finde en god portion gengangere i din eksisterende garderobe.

 

Det gode spørgsmål er dog: hvad så nu? Køber man så bare alt det tøj på billederne, man ikke havde samtidig med, at man skiller sig af med de ting, som ikke var på billederne?

 

 

DET, DER IKKE VAR PÅ BILLEDERNE: UNIFORMEN

Helt overordnet så kan det være to grunde til, at noget tøj ikke var med på collagen. Den første grund er den, der måske for de fleste synes oplagt: fordi jeg ikke skal gå i det længere. Den forklaring tror jeg, at vi har tendens til ty til, men egentligt tror jeg, at det kun er få stykker tøj, der rent faktisk kan tilskrives den grund. I stedet tror jeg, at der er en anden forklaring: noget tøj er så grundlæggende for min stil, at jeg efter gentagne sæsoner med de præferencer ikke engang behøver at stille spørgsmålstegn ved dem. De er det, jeg kalder “my chosen second skin”, de sikre favoritter, som redder mig gang på gang. Det er de trofaste følgesvende, som jeg tager så for givet, at jeg skal være iklædt, at jeg slet ikke hiver dem frem på inspirationsboarded. Jeg tror, at det er ret forskelligt, hvad der udgør din hverdagsuniform, men for mit vedkommende er:

 

 1. Løse bomulds/hør/lyocell t-shirts
 2. Boyfriend blazer
 3. Løs, let og semi-transperant strik
 4. Toppe med tynde stropper
 5. Løse- og haremsagtig bukser
 6. Ballerinasko
 7. Langærmet bluser i A-snit
 8. Kimonoer i forskellige længder
 9. Skjorter i oversize snit
 10. Skinny jeans

Lige præcis de ting er gået igen i min garderobe i de sidste mange år og formår at finde deres vej til min garderobe helt af sig selv. De er de ting, jeg erstatter som en selvfølge og som jeg savner, når jeg i perioder har måttet undvære.

Nogle sæsoner sker der så det, at jeg bliver inspireret til at sætte ekstra fokus på en af dem. Fx har jeg i år ekstra fokus på de skinny underdele og ankelstøvler, hvor jeg både i 2014 og 2015 satte ekstra fokus på den herreskjorten og blazerjakken. Jeg vil stadig være iført både skjorter og blazerjakke i den kommende tid, men lige pt. er de begge trådt mere i baggrunden.

 

DE TING, DER IKKE VAR PÅ BILLEDERNE: FARVEL?

 

Men som skrevet, der er fra tid til anden også ting, der ligesom “har haft deres tid” i min garderobe og som jeg kan se, at jeg ikke rigtigt bruger på længere. Jeg får lyst til at kalde det en naturlov – fordi lige meget, hvor god og holdbar din garderobe er, så vil der ind i mellem være ting, som vi skiller os af med, før de er slidt op. Det er selvfølgelig en kedelig konstatering – men man kan altså komme det næsten helt til livs over tid.

Nogle gange handler det om, tingens design eller konstruktion gjorde den kortlivet. Først og fremmest kan der være tale om ting, hvor kvaliteten simpelthen ikke holdt over tid. En t-shirt, der bliver kort og skæv i vask er klasse eksempel på det – og lige meget, hvor god man er til at spotte kvalitet, så er der af og til ting, der skuffer. Et andet eksempel på det kort levetid – jamen det er ting, der er så trendbaseret, at man efter en enkelt sæson eller to ikke synes, at de er spændende mere. Det er de ting, der ofte bliver skambrugt en enkelt sæson, men som ikke kan gå som klassikere over ting. For mig var det i særlig grad det, der fik man til at droppe farvet tøj – jeg blev så hurtigt mæt. Ikke dermed sagt, at man som grundregel bliver træt af farvet tøj, men det er bare rart at vide, hvad det er for nogle ting, du bliver glad for over tid. Dog har sort ikke helt kunnet gardere mig fra, at der af og til vil være ting, der bevæger sig videre. Nogle gange til andre “sektioner af garderobe” (læs: sove t-shirts) eller helt ud.


Og så er der selvfølgelig de ting, som bare ikke passer længere grundet kropslige forandringer eller større ændringer i livsstil. Det kunne være en nederdel, du ikke føler dig tiptop tilpas efter vægtøgning eller en kjole, som du på ingen måder kunne cykle til og fra efter, at bilen er blevet solgt. Ingen tvivl om, at  kropslige ændringer og livsstilsændringer, i særdeleshed jobskifte, er blandt de største faktorer i, når vi skifter vores tøj ud. 

For mit vedkommende har denne sæsongennemgang betydet, at jeg har kunnet genfinde størstedelen af min garderobe, men også at der er nogle ting, der ikke kom med. Noget er røget på den såkaldte “bænk” (Trines geniale påfund), noget er sorteret fra til vintersæsonen og så er der nogle ting, der skal sælges eller doneres.

 

 

 

EN SIDSTE TING: STAND OG VEDLIGEHOLDELSE

Når man har været hele garderoben igennem og sorteret det fra, der passer til inspiration og det fra, som udgør en del af basen samt det, du ved du ikke vil bruge igen, jamen så er sidste skridt at tjekke standen at alt tøjet, inden du hænger det på bøjler eller ind i skabet igen.

Først og fremmest:

Kan du reelt set passe det?

Det er altså vigtigt, at du ikke hænger noget ind i din garderobe, som du ikke kan passe her og nu. Gem det så i stedet på “bænken” en periode / til du evt. måtte kunne komme til at passe det igen.

Herefter kan du med fordel overveje:

Er der huller, der skal fikses?

En strik, der skal shaves?

Et par støvler eller en læderjakke, der skal have læderfedt eller sågar farve og fedt?

Jeg har altid et par småting, der skal fikses og sko og støvler skal som minimum have fedt og imprægnering. Derudover kan jeg godt finde på at stryge alt det tøj, der bare bliver pænere af at stå skarpt. En simpel basis t-shirt, der er bygget til at sidde løst, falder altså bare markant pænere, når den lige er blevet glattet og rettet inden.

Når du har været det hele igennem, så er du desuden også blevet klar over, om der er eventuelt var nogle ting, der skulle erstattes og som du havde overset. Var der hul på dine jeans eller en t-shirt, der var mere slidt end du huskede – jamen, så kan du tage den viden med dig videre, når du skal igang med at planlægge de nye køb til garderoben. Jo bedre styr der er på den slags udgifter, jo nemmere bliver det for dig i næste step at planlægge dine tilføjelser til garderoben med et realistisk budget i mente. Det og meget mere kommer i næste og sidste indlæg om min efterårsgarderobe.

 

HVAD HAR DU GENFUNDET I DENNE SÆSON?