Glædelig onsdag!

Vi er over halvvejs i april og sikke en måned indtil videre. Både på det energimæssige plan (yes, jeg er lidt af en spirituella), synes jeg, at der har været smæk på – også vejrmæssigt. Vi har haft frost og sne, sol og sommer og nu hvad der kan betegnes som “forår i den lidt bedre ende”. “April gør, hvad den vil” som man siger. Men faktisk har måneden indtil nu også været ret intens rent socialt. Et bryllup, et par fødselsdage og her i slutningen af måneden: en konfirmation. Oveni det jobsamtaler og en tur i de kongelige teater. Derfor er der krævet lidt ekstra af min garderobe i disse dage. Lige præcis det og meget tager jeg fat på i det garderobekursus, der blandt meget andet fylder mine tanker her i april.

Læs med nedenfor!

1. GARDEROBEKURSUS

Jeg brygger som sagt på et garderobekursus. Og selvom jeg egentligt troede, at det ville stå færdigt nu, har jeg kunnet mærke, at jeg skulle gå lidt dybere til værks end først planlagt. Og det er bliver SÅ godt – glæder mig sådan til endelig at kunne dele det med jer.

2. FORDELEN VED FÆRRE TING

En af de ting, der virkelig optager mig i selve kurset er fordelen ved at have færre ting. Færre og bedre ting. Det er noget af det, der har haft den allerstørste livsmæssige omvæltning fra mig: at gå fra at være maksimalist til at være pragmatisk eller rationel minimalist (alt efter hvilket begreb, man bruger). I disse dage nørder jeg en del rundt i de psykologiske fordele ved at omgive sig med færre ting – netop i den tid, vi lever i. Det er jo det felt, jeg er ekspert i efterhånden.

3. EFFEKTEN AF FORBRUGSFASTE

Jeg tror også, at jeg tænker ekstra over det med “glæden ved færre ting”, fordi langtidseffekten af min egen #forbrugsfaste for alvor er ved at gå op for mig. Det var virkelig et godt benspænd og jeg gør status, når vi rammer 1. maj og dermed rammer punktet “en måned efter”.

4. DET, JEG MANGLER

Lidt i forlængelse heraf summer jeg pt. lidt over, hvilke reelle mangler, jeg har i min forårs- og sommergarderobe – og holder mig fra at købe andet end det. Det er indtil videre blevet til et par sorte bukser og den smukke, grønne kimono-kjole, som jeg bar til forårets bryllup.

Mit bedste tip til at få styr på forårets og sommerens garderobe er derfor at lægge mærke til dine behov netop nu. Når sæsonen skifter, skifter behovene nemlig også giver dermed en ret god indikation af, hvad du vil få allermest glæde af i din garderobe frem til september. Hvad rækker du efter som det første om morgenen lige pt.? Hvad irriterer du dig over at mangle i praksis? Har du et par bestemte bukser, du har elsket sæson efter sæson, der skal erstattes eller suppleres? Har du en læderjakke, der blevet for stramt/for løs/for kort? Er der et par sko, der skal forsåles? Det er nu det skal gøres, så du max. værdi af det resten af sæsonen.

5. BÆREDYGTIGHED = EN HOLDBAR GARDEROBE?

En sidste ting jeg funderer rigtig meget over er begrebet bæredygtighed. Og om jeg burde skrive mere eksplicit omkring det emne netop her på bloggen. Altså om de sociale, kulturelle, økonomiske og miljømæssige udfordringer ved fx fast fashion?

Jeg er selv i gang med et onlinekursus i bæredygtighed i disse dage og det sætter mange tanker i gang omkring, hvorfor jeg overhovedet har bloggen her og gennem årene har investeret så mange timer i at guide kvinder til at skabe en garderobe af favoritter – uden fejlkøb og tøjkriser. I bund og grund gør jeg det, fordi jeg brænder for, at flere kvinder må opleve at være velklædte i hverdagen (og ikke kun til fest) – uden at det behøver at være baseret på overforbrug og kortlivede køb. For mig handler et fokus på favoritter altså om en “større oplevet glæde ved garderoben”. Men jeg bruger også tiden på bloggen, fordi mit hjerte banker for at passe på den verden, vi lever i. At jeg brænder for at træffe beslutninger, der gør verden til et grønnere og smukkere sted.

Jeg har af og til diskuteret med mig selv, om jeg skulle bruge ordet “bæredygtighed” mere eksplicit, men jeg har gennem årene valgt at læne mig op at ordet holdbar i stedet. Fordi det for mig kombinere et fokus favoritter og et fokus på produktion. Fordi en god garderobe ikke alene er gjort af et fokus på hvem og hvordan vores tøj er lavet. Ligesom en bæredygtig garderobe ikke alene er gjort ved, at vi køber ting, vi har lyst til at have i lang tid. 

Samtidig tror jeg på, at konceptet “holdbar” rammer og appelerer lidt bredere. Fordi der med ord som bæredygtighed nemt kan komme en skyldsbetynget retorik eller en fodformet æstetik. For mig at se er der mange veje til mere holdbare løsninger på overforbrug. Fordi for nogen vil en holdbar garderobe være motiveret af rod i skabet eller daglige tøjkriser, hvor den for andre vil være motiveret af omkostningerne ved tøjproduktion. Men begge veje kan skabe holdbare forandringer i garderoben – og bæredygtige fodspor i verden omkring os.