Langt de fleste capsule wardrobe koncepter foreskriver, at når vi om 2 dage rammer 1. marts, så er det tid til at stille garderoben om til forår. Men det gør min tilgang ikke. For i følge min garderobekalender – også kaldet årshjulet – er det nemlig først for alvor forår til april. Det betyder, at jeg ikke finder forårstøjet frem endnu, men derimod nyder min vintergarderoben, mens jeg forbereder mig til næste sæson. Læs mere om, hvorfor nedenfor 🙂

 

DROP KALENDEREN: DET ER JO KOLDT!

Det er egentligt ret simpelt. Når kalenderen rammer 1. marts er det som oftest stadig vinter rent temperaturmæssigt. I år må det i særdeleshed siges at være koldt, PIVKOLDT, og vejrappen melder da også om frost, så langt frem den kan vise (8. marts i YR’s tilfælde). Det er med andre ord alt for tidligt for ballerinasko og læderjakker, med mindre jeg er klar på en omgang lungebetændelse. Derimod har jeg netop været i kælderen for at hente mine skiluffer, da de strikkede vanter på ingen måder slår til lige pt. Og det er ikke unikt for i år. For 2 år siden aflyste vi blandt andet en forårsgarderobe challenge, der lå i april, fordi der var snestorm. Ergo regner jeg marts som vinter rent vejrmæssigt.

 

FOR TIDLIGT FREM: EN OMSTÆNDIG OG RODET PROCES

Men kunne man ikke godt argumentere for, at man da bare kan finde tingene frem nu og så gå og glæde sig til at få dem i brug? For mit vedkommende bliver det et stort nej. For det betyder, at jeg skal bruge tid på to gange at omstille garderoben og nærmest have alt mit tøj fremme på én gang. Personligt foretrækker jeg bare at pakke det væk, når jeg ikke har brug for det længere – ikke før. Og heller ikke at finde det næste frem, før jeg rent faktisk kan bruge det.

 

DROP KONCEPTET: DET HANDLER OM, HVAD DU BRUGER

For mig handler sæsonerne altså om at have kendskab til, hvad jeg bruger hvornår. Ligesom det at forankre garderoben i hverdagen handler om at vide, hvad man har brug for hvornår. Fordi en succesfuld garderobe i bund og grund handler om at have det, man har brug for – og at bruge det man har. Derfor kan du rolig smide de firkantede koncepter ud til højre og i stedet tage udgangspunkt i, hvad du bruger og har brug for. Rejser du til Thailand midt i vintersæsonen, tager du jo heller ikke dit vintertøj med, selvom kalenderen skriver januar. Og nej, det er ikke “snyd” at finde ting frem fra sommergarderoben til vinteren. Har du brug for dem, har du brug for dem. Sværere er det ikke.

 

NYD GARDEROBE: AT VÆRE TIL STEDE NU OG HER

Jeg ved godt, at det lyder noget Eckhart Tolle’sk at snakke om at være i nuet, men det giver rent faktisk mening – også garderobemæssigt. At tage foråret på forskud betyder, at du går glip af oplevelsen af her-og-nu, hvor det rent faktisk for alvor er blevet vinter, at være iklædt din yndlingssweater og din bedste støvler, når de virkelig kommer til deres ret. Og på den måde så går du glip af det, som hverdagen byder på netop i dette øjeblik. Selvfølgelig længes jeg også mod varmere dage, men der er nu også noget magisk i at lade sig opsluge af øjeblikket og virkelig mærke den tid, vi lever i. Dertil slipper du for at blive træt af dit tøj, hvis du undlade at finde det frem, før du bruger det. Vi har det nemlig med at “stirre os trætte af” vores ting og det er der ingen grund til at fremskynde.

 

TAG HUL PÅ FORÅRET MED GARDEROBEPLANLÆGNING

Men selvom jeg argumenterer for at være til stede og selvom jeg tidligst pakker min vintergarderobe væk 1. april, så betyder det ikke, at jeg overhovedet ikke gør mig tanker om foråret allerede her i marts. Men jeg gør det lige så stille og roligt – og i et tempo, der giver mening. Jeg starter nemlig foråret med selve planlægningen af garderoben og typisk starter jeg omkring 15. marts.

I efteråret kørte jeg det gratis garderobeplanlægningskursus Nordrobe Planning og kurset kører igen her i foråret. Mere info om det, når vi rammer 1. marts 🙂

 

SKAL DU VÆRE MED I FORÅRETS GARDEROBEKLARGØRING?