I 2011 startede jeg for første gang en garderobeblog, fordi jeg havde brug for at dele mine tanker om min garderobe – og mit tøjforbrug for den sags skyld. Det var meget klassisk: jeg brugte tusindevis af kroner på tøj og sko hver måned og alligevel havde jeg aldrig noget at tage på, når det virkelig galt. Og hvad endnu mere irriterende var: jeg nåede aldrig til et punkt, hvor jeg oplevede at have nok eller at være rigtig tilfreds. Mine fire fulde skabe til trods. Det hele toppede da jeg anskaffede mig en par plateauballerinaer i brunt læder til 1500 kr. Der gik det op for mig, at jeg var nødt til at stoppe op og lave en gedigen U-vending. Ikke fordi jeg ikke måtte bruge pengene sådan, men fordi jeg oplevede, at det slet ikke gav mening for mig. Jeg følte, at jeg levede “købte på en løgn” fordi jeg bildte mig ind, at det var ægte egenomsorg at købe det sejeste og dyreste, jeg kunne finde.

Faktum var bare, at glæden ved nyanskaffelserne var kortvarigt og at forelskelsen hurtigt falmede. Det var sko, jeg ikke kunne cykle i. Det var sko, som jeg med mine “platte fødder” ikke rigtigt kunne gå i uden at få ondt i knæene. Det var sko, der endte med at holde parkeret i entréen sammen med 47 andre par. Jeg følte mig snydt. Jeg havde endnu en gang fejlbedømt – og pengene var brugt til ingen verdens nytte – rent ud sagt. Det klogeste jeg gjorde var, at jeg fik dem sat til salg i en fart og endte med kun at tabe 500 kr. Lærepenge, som man kalder det. Jeg vidste bare ikke helt, hvad jeg så ville – hvilken vej, jeg så skulle gå.

Hvad der midt i alt det var interessant var, at jeg ofte fandt mig selv i det samme “gamle” tøj. I tøj, jeg havde haft på gentagne gange, men som jeg alligevel vendte tilbage til. Fordi det fungerede. Der var altså tøj, midt i det kaos af nye køb, som jeg rent faktisk sled op, fordi jeg havde ramt rigtigt. Ting, som jeg rent faktisk fik brugte hyppigt – og med stor glæde endda. Undervejs i mine mange tanker gik det op for mig, at der måtte være forskel på ting. Forskel på, hvilke ting jeg blev glad for og dem, jeg ikke fik brugt. At der rent faktisk var noget, der virkede bedre for mig end andet. Det gode spørgsmål var bare, om der måske endda også var et mønster i de ting – et mønster, jeg kunne lære at kende.

På det tidspunkt var jeg midt på bacheloren i psykologi og midt i mine mange tanker om garderobe, blev jeg en dag ved en forelæsning præsenteret for en tankegang, der resonerede med alt det, jeg gik og reflekterede over. Min underviser præsenterede kort fortalt forskellen på ønsker og behov. Han talte om forskellen på det, vi har brug for og det, vi ønsker os – og om hvordan ønsker ikke kan dække behov. Hvad han ellers snakkede om til den forelæsning, har jeg ingen erindring om, men hans skelnen og definition har hængt ved lige siden. Ligesom jeg også ofte vender tilbage til Coldplays Fix you, hvor Chris Martin så rammende synger “when you get what you want, but not what you need”. Det var nemlig på alle måder overskriften på min garderobe og det sted, hvor jeg startede. Det startede med min egen garderobe og med at lære mine egne behov at kende og med at finde frem til, at jeg ikke kunne bruge noget så dynamisk som moden til at bestemme, hvad jeg havde brug for. Men det handlede også om at finde ind til ægte egenomsorg. Om faktisk at investere i mig selv i de områder – også af garderoben – hvor jeg virkelig fandt glæde i tingene. Over tid har det udviklet sig til en hel tilgang, et framework om man vil, der kan bruges til at bygge garderobe ud fra. Det framework vil jeg i den kommende tid sætte mere fokus på her på bloggen.

 

KENDER DU OGSÅ FØLELSEN AF TØJKRISE TIL TRODS FOR ET SKAB FULD AF TØJ?


Skrevet af Thea

 

SIMPLE SEASON PLANNER

MINDFUL SHOPPING