VEDLIGEHOLDELSE

VEDLIGEHOLD // GUIDE TIL PLEJE AF SKIND OG LÆDER

Vedligeholdelse er alpha og omega, når det kommer til skind og læder. Særligt når det gælder sko, jakker og tasker, der dagligt udsættes for vind og vejr, gør pleje en afgørende forskel for holdbarheden. Skind kan sammenlignes med din egen hud, der skal passes og plejes – og ikke mindst fugtes for at bevare smidigheden. Jeg har igennem årene testet min del af både gode og dårlige læderprodukter (fx minkolie, yes, det er hvad det lyder til at være – mink på flaske), men som med så meget andet er mindre mere. Det betyder, at ganske få produkter kan bruges til det hele. Her kommer derfor en samlet guide til pleje af glat skind og læder (ruskind kommer i en seperat guide – det samme gør en farveguide med narvsværte).

FØR DU GÅR I GANG: TJEK STANDEN

Før du går i gang skal du forholde dig til, hvad der skal ske – altså hvor meget behandling, dit læderprodukt har brug for. Lædervarer opfører sig meget forskelligt over tid – alt efter slid og hvordan læderet er behandlet under selve produktionen. Min skuldertaske i coated skind (næsten lidt lak-agtig) opfører sig væsentligt anderledes end fx min læderjakke, der var i vasket skind fra starten af, hvor læderjakken altså er en del mere “plejekrævende” end tasken.

Derfor! Tjek standen af læderet, særligt kanter og andre områder, der er udsat for meget slid – og vurdér evt. op i mod følgende:

Er læderet beskidt eller plettet?rengøring og evt. rens det før, du vurderer, hvad det har brug for.

Er læderet kun tørt, men farven indtakt?
 Så kan du som udgangspunkt klare det med læderfedt.

Mangler læderet farve og finish? Så skal du også have gang i den farvede skocreme efter afrensning – evt. en narvfarve.

Har det været udsat for meget vind og vejr, men ser fint ud? Så skal det måske bare imprægneres.

Lad mig for overskuelighedens skyld give dig to små eksempler:

standaflaeder

Her er fx indersiden af ærmet på min 4 år gamle læderjakke. Netop stedet her er et af dem, der dagligt bliver udsat for mest slidtage og derfor er skindet endt med at være gråt og tørt. Jeg ville derfor forsigtigt give narvefarve de steder, hvor det er mest gråt – fordi jeg ved af erfaring at skocremen slet ikke har farve nok –  og herefter slutte af med fedt og imprægnering. Det samme ville jeg fx også gøre med en sort taske, hvor bund og kanter var slidte, men hvor resten var fint i farven. Jeg kommer med en seperat “narv-sværte-guide inden længe.

ridser

Et andet eksempel er et par ridsede skosnuder på et par af mine favoritstøvler. Støvlerne er i glat, skinnende læder og her ville jeg blot tørret støvlen af og så give den en omgang finish med en sort skocreme –  og selvfølgelig imprægnering som afslutning.

Alt i alt handler det altså om at vurdere, hvad det enkelte stykke beklædning har brug for – alt efter stand og brug.

samlet-laederbehandling

DET BRUGER JEG

En glat bomuldsklud – hårdt opvredet i vand (eller anden naturfiberklud)
En glat bomuldsklud / en gammel sok / slidt viskestykke klippet i mindre klude – tør og ren
Skocreme med farve fra Collonil – her i lys og sort 
Tiptop læderfedt
Imprægningsspray “Waterstop” fra Collonil
Skobørste købt hos den lokale hælebar

Evt. rensecreme til lyst læder fra Collonil
Evt. tandbørste og tandpaste til rengøring af sneakers
Evt. narvefarve til indfarvning (guide kommer)

RENGØRING (& RENS)

Jeg tørrer altid mine læderting af før pleje. Brug en hårdt opvredet klud UDEN sæbe eller andet rengøringsmiddel og tør læderet over en enkelt gang. Lad det tørre. Skal jeg rense sneakers, bruger jeg desuden en lille balje med vand, tandpasta og en gammel tandbørste under afvaskningen til at få kanterne hvide.

Er der tale om lysere skind med pletter, bruger jeg desuden en universal rensecreme i små mængder på en ren og tør klud. Jeg vil dog ikke anbefale denne behandling til sort læder, da det cremen nemt kan sætte sig i syning og få skindet til at fremstå skjoldet.

Så hold dig til kluden, men mindre der er tale om en lysere farve læder, der er direkte plettet. Og pas på med mændgen.

FEDT & FUGT

Ved jævnlig pleje af læder, er læderfedt klart det bedste, da det giver meget mere fugt og smidighed til læderet end fx skocreme gør. Jeg er SÅ stor fan af TipTop, der er et naturprodukt af blandt andet bivoks. Brug en bomuldsklud eller en gammel sok og gnid en lille smule fedt ind i læderet ad gangen. Lad det tørre ind et par minutter og gentag evt. Puds efter en tør del af kluden og få en fin, semi-blank overflade.

fedt-finish
FINISH

Når det er sagt, så er en farve læder- / skocreme nu det helt rigtige, når der skal gives en smule ekstra farve eller hvis du som jeg har et par støvler, der fremstår flottest i en højglans version.

Vælg en skocreme i samme farve som skindet. Fordel en smule skocreme på læderet med enten børste eller bomuldsklud. Når skindet ser mættet ud, lader du den tørre en lille bitte smule ind. Herefter kan du pudse støvlerne med en børste (ikke klud) og få den fineste højglans-effekt.

Vigtigt: Du kan ikke indfarve fx en taske med skocreme, men der skal derimod have fat i narvefarve (seperat guide kommer).

IMPRÆGNERING

Bruger du dit tøj udendørs og skal de ikke direkte i kontakt med din hud, så vil jeg som udgangspunkt imprægnere det. Jeg ville altså fx ikke imprægnere et par læderbukser, men derimod jakker, tasker og sko.
Vælg en god imprægnering og giv hele ydersiden af dit læderprodukt. Hold flasken med ca. 20-30 cm afstand. Gentag et par gange.

Vigtigt: Imprægnér ALTID udenfor og med afstand til hus og andre mennesker.

SÅ OFTE SKAL DU PLEJE

Fodtøj
Jeg giver mine sko fedt (og farve ved behov) i hvert fald 2 gange årligt. Når jeg pakker dem væk efter en sæson og når jeg finder dem frem igen. Læderet står nemlig og bliver tørt sommeren over, så derfor skal de altså friskes op, når efteråret går i gang igen. Imprægnering med start af hovedsæson eller hvis de har været udsat for meget vand.

laederjakke

Overtøj
Jeg giver min læderjakke 2 gange årligt, men ad to omgange. Min erfaring er nemlig, at farve og fedt sætter sig bedst, hvis det får lov til at tørre ind og sætte sig et par dage før næste opfriskning. Alt efter stand og slid, fx hvis den har fået meget regn, er det en god idé at give den midt i sæson – ellers bare ved afslutningen af sommeren, før den hænges ind i skabet igen. Imprægnering som ved sko.

Tasker
Tasker skal have alt efter, hvor ofte du bruger dem. Er det arbejdstasken til hverdagsbrug, skal den i hvert fald have et par gange årligt – gerne oftere på bund, bagside og hanke, hvor der er mest slid. Men igen – det kommer altså an på, hvordan materialet opfører sig og hvordan det er behandlet fra forhandlerens side. Imprægnering som ved sko.

HAR DU FLERE SPØRGSMÅL? SÅ LÆG ENDELIG EN KOMMENTAR!


Guiden er skrevet af Thea

16 Comments

 • K

  Jeg elsker de her guides til vedligeholdelse – både fordi det er så fedt at få gode tips og fordi det fungerer som en påmindelse. Har I også tips til ruskind?

  • nordrobe

   Ej, hvor dejligt at høre – jeg elsker også at lave dem 🙂 Men skønt, at de kan bruges af andre!

   Ift. ruskind, som jeg overvejede jeg at inkludere det i denne guide, men det blev desværre lidt for rodet, når det skal behandles markant anderledes end glat skind. Så det kommer i en seperatguide inden længe. Ruskind er nemlig “svært”, fordi der ikke er ret meget man kan gøre, men at “dampe” sine ruskindsprodukter er indtil videre det, jeg har haft bedst erfaring med. Kort fortalt: en gryde med vand på blusset og så lade dampen fra det kogende vand genopfriske ruskindet, hvorefter det første forsigtigt. Måske det også virker for dig, hvis du har noget, du står og skal have fikset?

 • Camilla Kirstine

  Har netop opdaget jeres blog og jeg kan slet ikke begribe, at det først sker nu! Hvor kunne alting have været nemmere med jer ved hånden! Men nu er I fundet og jeg priser mig lykkelig!

  Jeg har brug for et råd; har en meget højtelsket meget lys (beige med lysegrønt skær) lammeskindslæderjakke som efterhånden har sine år på bagen. Jeg nænner ikke at kyle den ud, men den er desværre ret nusset at se på med enkelte pletter. Jeg har overvejet hvorvidt den kan friskes op, fordi pt hænger den blot, da jeg simpelthen synes den er blevet for grim at anvende. Nogle gode råd?

  • nordrobe

   Ej, tusind tak! Hvor er det bare den sødeste besked længe <3 Virkelig dejligt, at du har lyst til at læse med!

   Ift. skindjakken, så tænker jeg umiddelbart, at det er svært at friske den eksisterende farve op, når den er så sart. Du kan selvfølgelig prøve at sende den til specialrens og se, om de har mulighed for evt. at tage pletterne. Jeg tror dog, at det er selve farven, er der slidt af og så er det svært at reparere den. Men hvad tænker du ift. eventuelt at farve den en anden farve? Sort fx? Ved ikke om, du vil blive glad for en sort læderjakke, men jeg vil tro, at man kan få et rigtig fint resultat på den måde. Du skal bruge narvsværte. Det er ikke så svært at indfarve skind i en anden farve, udover at narvsvært er tyndflydende (som sprit) og sviner lidt, så der er brug for gummihandsker og at du dækker fx knapper og andet af med tape, som ikke må blive farvet.

   Jeg har egentligt en idé at få lavet sådan en guide, men der går nok i hvert fald lige en måneds tid. Er ved at afslutte uddannelse, så skal lige have den ud af verden, inden jeg vender tilbage til bloggen for alvor 🙂

   Rigtig god dag til dig!

   // Thea

 • Anja

  Det er så god en guide. Hvor køber du rensecreme til lyst læder. Gerne et websted.

 • Louise

  Hej!
  – Sikke en fin guide 🙂 JEg elsker selv at pleje sko, fordi de bare bliver pænere. Men mht læderjakke; troede jeg min lokale skomager vidste alt, men nej…
  jeg har en 8 år gammel læderjakke jeg elsker højt. Jeg behandler den dog ikke derefter, og har kun1 -2 gange givet den læderbalsam. (Uden rens først!) Nu har jeg længe syntes at farven er blevet lidt for falmet/grå, så selvom det ser lidt råt ud, vil jeg hellere have den knaldsort. Jeg har overvejet at give den skocreme, men er ængstelig for om den smitter af? Opfører narv farve sig anderledes? Og kan du anbefale et produkt? Jeg har hurtigt set på skindhusets hjemmeside og der findes fx. farve med sprit i.. Har det noget at sige for holdbarheden hhv. at den ikke smitter af. Med venlig hilsen

  • nordrobe

   Hejsa,

   Tak for din kommentar 🙂

   Jeg har givet min læderjakke masser af skocreme gennem tiden, så det kan du roligt gøre. Som jeg også skriver i guiden, skal det bare på i et tyndt lag og tørre mellem lagene, hvis den skal have mere.

   Narv opfører sig noget anderledes. Det er lige så tyndt som sprit og skal anvendes med forsigtighed, da det indfarver alt det kommer i nærheden af. Jeg bruger det der, hvor min læderjakke er mere slidt og hvor skocreme ikke er nok. Har bare købt én fra min lokale hælebar. Husk gummihandsker ved brug 🙂

   Håber, at det kunne bruges 🙂

 • Carsten

  Hej.
  Har du et godt råd for en plet på en blå lædersko som jeg ikke får væk med klud og vand. Jeg tror det er tandpasta, og som om der er trængt i i læderet.
  På forhånd tak og venlig hilsen.

  • nordrobe

   Hejsa,

   Hvis ikke læderrens (nævnt i indlægget) kan tage det, tror jeg, at du skal have fat i narvsværte i samme farve som skoen og genindfarve dem på området.

   God påske 🙂

 • Sarah

  Hej! Jeg står i den møg ærgerlige situation, at jeg lige skulle imprægnere et helt nyt (dyrt…) par sandaler i sort læder og ruskind inden brug, så de holder bedre i længere tid. Det har så resulteret i, at fodsålen er blevet rigtig grim-grå istedet for sort nu..
  Og så googlede jeg mig frem til dit blogindlæg her om læderpleje og tænkte, om du har nogle tips til, hvad jeg kan gøre for at få læderet sort igen?

  • nordrobe

   Hejsa,

   Jeg tror, at du skal have i noget narvefarve og have selve sålen genindfarvet. Herefter kan du give den et tyndt lag fedt. Husk at brug handsker 🙂

   God fornøjelse 🙂

 • Hannah Karmann Roslev

  Hej
  Jeg har brug for råd vedrørende min lysebrune skindjakke
  Skindjakken var dyr som ny og af god kvalitet, men jeg har forsømt at passe på den og at pleje den i flere år, hvilket nu har gjort den tør og plettet flere steder. Jeg fik råd fra skindhuset I kbh som ikke mente der var brug for en decideret rens men at noget lotion til skind ville være nok til at gøre den pæn igen
  Men skind lotionen trækker alt frem af farver i skindet og fremhæver dermed også alle mørke og sorte plamager og gør læderet lidt rynket eller i hvert fald anderledes føler jeg. Så nu er jeg bange for at bruge det på resten af jakken, da jeg tror den trænger til en ordentlig rens inden jeg gør mere.
  Jeg har snakket med dem og de mener også den måske skal have en rens.
  Men hvad mener du? Skal jeg sende den til professionel rens eller er dette blot hvad der sker med lyse brune skindjakker når de ikke er blevet passet på?
  Har du andre råd eller produkter jeg kan bruge?
  Er professionel rensning for hårdt ved skindet og er det bedre selv at købe rens til områder med mere fedt (fra fingre og nakke) og til pletter og plamager?
  Mvh Hannah

  • nordrobe

   Hejsa,

   Jeg holder mig generelt fra alt, der hedder skindlotion, da jeg ikke synes, at det fugter ordentligt, men netop, som du bekskriver, bare gør skindet unødvendigt vådt og dermed ændre strukturen på det, såfremt det er af den tyndere slags. Jeg bruger i stedet Tiptop til ALT skind uanset tykkelse mv. (dog ikke nubuck eller ruskind), da det bare giver fugt.

   Ift. pletter er det dog svært at komme udenom, at mere fugt også vil fremhæve farve og pletter. Har man en sort jakke, er det ikke det store problem, da man enten bare bruger skocreme eller direkte genfarvning med narvsværte. En brun eller grå jakke er mere tricky, hvis du ikke kan finde en skocreme i samme farve.

   Til at fjerne de værste pletter, synes jeg, at du skal forsøge dig med et alm. viskelæder eller fx https://www.skorens.dk/produkt/viskelaeder-ruskind-nubuck-laeder-tekstil/ (jeg har ikke prøvet det eksakte produkt, dog). Det er et billigt forsøg.

   Personligt er det ikke lykkes mig at rense meget store eller ligefrem sorte pletter af helt lyst skind med renselotion, men næste gang vil jeg selv forsøge mig med viskelæder. Virker det ikke, ville jeg prøve en professionel rens. Det ville jeg personligt ofre, hvis jeg var glad for jakken. Herefter ville jeg behandle den med Tiptop.

   Lad mig endelig vide, hvordan det går 🙂

 • kjeld larsen

  jeg vil gerne høre hvor jeg kan købe de ting jeg skal bruge til min læderjakke den er 2 år

  • nordrobe

   Du kan google de forskellige navne på tingene 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *