IMG_9355

Omkring halvdelen af min garderobe er købt brugt eller noget jeg har “arvet” fra min mor /en veninde. Jeg tog sågar mig selv i igår både at have ballerinasko, armbånd, bukser og blazerjakke hvoraf intet er noget, jeg har købt et eller fået fra nyt. I hvert fald ikke direkte fra butikken. Dog er der rigtig meget af det, der er købt secondhand i totalt ubrugt stand – fx de ovennævnte sko og bukser. For at det ikke skal være løgn, har jeg nemlig det seneste år, lavet mig nogle utrolig gode secondhand køb. Det er ikke nyt for mig at shoppe secondhand, men det er nyt for mig at udvalget er så overvældende og mere end rigeligt dækker de fleste af mine behov. Derfor har jeg gået og tænkt. Om det ikke var tid til at tage det et skridt længere. Derfor har jeg glædet mig til at udgive det her indlæg – og det er ikke engang aprilsnar. Derimod er det et indlæg, der kommer til at sætte retningen for en del af forårets blogindlæg. Jeg har nemlig bestemt mig at sætte fokus på et område, der står mit tøjhjerte særlig nært: Secondhandtøj. Mit lille tiltag hedder #secondhandspring og jeg håber, at nogen af jer derude har lyst til at bruge hashtagget og dele jeres secondhand garderobefavoritter og secondhandtip. Men mere om det længere nede.

HVORFOR OVERHOVEDET SECONDHANDTØJ?

Det er nok ikke nogen nyhed for jer efterhånden, men vi danskere forbruger i gennemsnit 16 kilo tøj om året. Det er det Politiken lige pt. sætter fokus på med kampagnen #stoptøjspild og da mine planer om en forårsgarderobe med fokus på genbrugstøj har været planlagt siden jul, så kunne det næsten ikke passe bedre. Vi skal nemlig mindske vores spild af tøj – og en af de mange måder, vi kan gøre det på (udover ved at fx købe holdbart, bruge hvad vi har og vedligeholde), er ved at købe brugt – og få ryddet ud af vores egne garderober og solgt/doneret/recyclet vores ubrugte tøj videre i systemet, så vi ikke har ophobning. Men i særdeleshed det første, at købe brugt, vil jeg rigtig gerne slå et ekstra slag for i den kommende tid. Simpelthen fordi markedet at secondhandtøj aldrig har været større. Jeg tror, uden at overdrive, at der er åbnet 10 nye designer-secondhand butikker i København det seneste år. Måske flere. Det er helt vildt, hvordan det er efterhånden ikke bare er overflod i de gamle H&M klude, men hvordan dyre, designer items også er blevet noget, der købes og sælges videre i stadig højere tempo. Idéen om “den gode investering” fordi noget har været dyrt eller har været af et særligt design er altså på mange måder aflivet. Men i stedet for at bruge en masse plads på at argumentere for, hvorfor at “køb og sælg videre”-tendensen er blevet et udtryk for “køb og smid”-væk, så har jeg lyst til at se det som en mulighed. Som en mulighed for, at endnu flere kvinder (og mænd!) kan gøre endnu flere af deres tøjkøb brugtDerfor, mine damer, hvis I er fremmede over for secondhand, så er det simpelthen nu, I skal springe på vognen – og jeg vil i de kommende måneder gøre mit for at hjælpe jer om bord.

 

IMG_9386

Et helt konkret eksempel på det udvalg, der findes derude, kan du se lige her. Det er garderobefavoritter i min eksisterende garderobe, som jeg alle har købt mere eller mindre ubrugt secondhand. Tingene i lækre materialer, mange af dem har været i butikkerne samtidig med, at jeg har købt dem brugt og derved har jeg sparet både penge og ressourcer ved at vælge secondhand. Tag fx læderbukserne, som koster 2800 kr. i butikkerne, men som jeg gav 1100 kr. for. Jeg havde alligevel været på jagt efter dem så længe, så hvorfor ikke springe til?

DET KOMMER TIL AT SKE PÅ BLOGGEN

Jeg kommer i løbet af april og maj til at dele en helt masse god secondhandinspiration med jer. Her blandt andet min egne bedste secondhand køb, tips til de forskellige steder I kan finde det bedste secondhand, hvad I skal kigge efter på genbrugsjagten og forhåbentligt kommer jeg til at dele nogle historier og klædeskabe fra de allerbedste secondhandhajer derude. Derudover så har jeg givet mig selv en secondhandudfordring, hvor jeg her i foråret kun må supplere min forårsgarderobe med secondhand items. Det kommer næste indlæg til at handle om og du kan jo allerede nu overveje, om du ikke skal være med?

SAMTALE OG MÅNEDSOPSAMLINGER // VIL DU VÆRE MED?

I april og maj så drømmer jeg om, at vi skal have en samtale om secondhand her på Nordrobe. Jeg håber derfor rigtig meget, at I løbende vil dele jeres bedste secondhandtips, secondhandfund eller noget helt tredje på #secondhandspring på instagram. Jeg kommer til at lave en månedsopsamling med jeres billeder og tips og med højdepunkterne fra måneden (skal nok spørge om lov først). Jeg håber nemlig, at vi sammen kan blive klogere.

HVAD TÆNKER DU OM AT KØBE SECONDHAND OG VIL DU VÆRE MED?

 

 

 


Skrevet af Thea