Den holdbar garderobe er bygget op af ting, der virkelig fungerer. Dine favoritter. Ind til nu har det måske været mere held end forstand, hvilke ting der lige er endt med at blive dine favoritter, men sådan behøver det ikke slet ikke at være. Garderobeplanlægning hjælper dig nemlig med at stille skarpt på det, du bliver allergladest for midt i et hav af nye trends og tendenser.


I denne guide får derfor du hjælp til, hvordan du kan finde holdbar inspiration til sæsonens garderobe – og hvordan du omsætter det til en konkret liste
.

Jeg har i guiden taget udgangspunkt i inspiration til min egen forårsgarderobe og derfor er det vigtigt lige at starte med at understrege, at det selvfølgelig er metoden – ikke indholdet, der er i fokus. Du indsætter simpelthen bare din egen garderobe, ord og billeder undervejs. Guiden kan i kombination med vores Simple Season Planner bruges til planlægning af garderoben året rundt, men jeg har i denne guide fokus på inspiration til “forårs-broen”.

Læs også Sådan inddeler vi garderoben året rundt

 

FØR DU STARTER: HOLDBAR INSPIRATION STARTER I DIN EKSISTERENDE GARDEROBE

Til at indsamle og organisere inspiration har jeg genbrugt de 4 spørgsmål, som Trine og jeg har udviklet til The Nordrobe Challenge. Det har jeg gjort, fordi de 4 spørgsmål fungerer som en meget forsimplet dåseåbner til at afdække nogle af de forskellige behov, som garderoben skal kunne dække. Vi har dog i forbindelse med guiden her suppleret med et enkelt og afgørende spørgsmål, som skal sikre, at den inspiration du indsamler, rent faktisk er holdbar. Spørgsmålet er:

“Hvad gik du med sidste år, som fungerede og som kan genfindes?”

Netop det spørgsmål er vigtigt, fordi en holdbar garderobe altid tager udgangspunkt i det, du allerede har i skabet – det, du allerede er glad for. Vi tror nemlig ikke på, at en holdbar garderobe findes i de nyeste trends og tendenser, men derimod i essensen af dine favoritter. Holdbar inspiration er altså noget, der fornyer – ikke erstatter det, du allerede er glad for.

Med det mind set, en notesbog, kuglepen og computer er du klar til at gå i gang – og her kommer min gennemgang.

 

1. LISTE: HVAD GIK DU I SIDSTE ÅR, SOM FUNGEREDE OG SOM KAN GENFINDES?

Det allerførste skridt er at åbne skabet og finde det sæsonrelevante tøj frem. Helt konkret fandt jeg alt det frem, jeg har planer om at bruge her i foråret også skrev jeg en liste over de forskellige elementer, der gik igen. Hemmeligheden er nemlig at lave en liste med lidt mere overordnede og beskrivende kategorier. Fx har jeg skrevet “løse bomulds t-shirts” fremfor at skrive “1 grå t-shirt, 2 sorte t-shirts” mv. Det giver mere overblik over de generelle tendenser i din eksisterende garderobe.

Det blev til følgende liste for mit vedkommende:

[bscolumns class=”one_half”]

Jakker
Læderjakke
Kimonoer
Boyfriend blazerjakker

Overdele
Oversize skjorter
A-formet overdele
Silke toppe med tynde stropper
Løse bomulds t-shirts
Skjortekjole
Lange kjoler

Underdele
Baggy chinos/herrebukser
Skinny jeans
Haremsbukser
Boyfriend jeans

[/bscolumns]

[bscolumns class=”one_half_last_clear”]

 

Sko
Ankelstøvler
Sneakers
Cut-out støvler
Ballerinasko

Accessories
Skuldertaske
Runde solbriller i skildpaddelook
Solbriller i marmorlook
Stofnet (skal dog udskiftes til en læderversion)
Blødt, fintvævet tørklæde

Smykker
Lange halskæder
Store fingerringer
Lange øreringe i sølv og med fjer
Armbånd

[/bscolumns][bscolumns class=”clear”][/bscolumns]

Hermed er den eksisterende garderobe blevet gennemgået og jeg fik noteret det ned, jeg tager med videre og som jeg dermed vil bygge ovenpå i dette forår. Min plan er ikke, at jeg skal gå væsentligt anderledes klædt i år, men derimod at jeg gerne vil bygge på hist og her for at opdatere min garderobe. Delvist fordi der er meget få ting, der er slidt op (ting, der er markeret med udskiftes) og som jeg dermed mangler – delvist fordi jeg stadig gerne vil puste lidt nyt liv i det look, jeg holder fast i fra sæson til sæson med ting, jeg virkelig, virkelig ønsker mig.

 

2. MOOD WORDS: HVORDAN ØNSKER DU, AT DIT TØJ SKAL FÅ DIG TIL AT FØLE?

Næste skridt er at sætte overskrift på sæsons garderobe. I mit tilfælde min forårsgarderobe. Ved at besvare ovenstående spørgsmål kom jeg frem til 4 ord, som jeg gerne vil have at mit tøj skal få mig til at føle, når jeg iført det. Altså fire ord, der skal kendetegne min oplevelse af at være iført mit tøj.
Det blev til følgende ord:

velklædt
afslappet
kreativ
ærlig

De fire ord er valgt sådan, at de ikke er bestemte stilarter eller trends, men nærmere beskriver en følelse eller sindstilstand.

3. MOODBOARD: HVIS DU KUNNE VÆLGE FRIT, HVAD VILLE DU SÅ GERNE HAVE PÅ?

Efter at have valgt fire ord, er det tid til at gå på jagt – og til at finde computeren frem. Det mest lige til er at starte på pinterest, oprette et nyt board og kigge efter billeder, men også favorit webshops eller brands og ikke mindst fysiske butikker er andre oplagte steder at snuse rundt. Snup et billede med mobilen, hvis du falder over noget lækkert på din vej og upload det direkte i pinterest boardet.

Med mine fire ord og ovenstående spørgsmål i baghovedet kiggede jeg rundt i butikker og samlede billeder på pinterest ind med konkrete outfits, som passer til ordene (velklædt, afslappet, kreativ og ærlig) og som passer til det, jeg virkelig, virkelig gerne vil gå klædt i. Det blev til følgende mood board:

forårsgarderobe2016

Det fine ved den her øvelse er, at der er frit valg på alle hylder. Det betyder, at man rent faktisk finder ud af, hvad det er nogle ting, man gerne ville gå i – men som man ikke rigtigt var haft modet til at kaste sig ud. Ovenstående spørgsmål er nemlig formuleret sådan, at det kan udfordre din gængse opfattelse af dig selv lidt “Ej, men det kan jeg jo ikke gå i?”“Hvem siger det?”. Bare rolig, de urealistiske ting skal nok blive pillet fra længere nede i guiden. Under dette punkt er med vilje plads til at drømme.

Og nu skal du altså studere og beskrive billederne.

Hvilke elementer går igen? Hvilke enkelte stykker tøj består de udvalgte inspirationsoutfits af? Beskriv og noter farver, materialer og snit ned.

For mit vedkommende endte med, at en liste med en del gengangere. Læderjakken, jeans, løse t-shirts, løse bukser, kimonoerankelstøvler – mange ting, som jeg ved at sammenligne med min liste fra punkt 1 kan se, at jeg allerede har i mit skab. Det betyder, at jeg uden nye tilføjelser ville kunne skabe en stor del af de ovenviste outfits. Det peger på, at jeg rent faktisk har lyst til at gå i det tøj, jeg allerede har – og at jeg ikke skal tilføje ret meget. Men det peger også på, at jeg har mange muligheder i mit skab, som jeg kan blive endnu bedre til at bruge.

Men der var alligevel et par nye elementer i blandt: den hvide skjortekjole i forskellige formater, spidse snuder i ruskind  og en mere generel trang til at bære en løs og gerne længere overdel over en løs underdel viste sig igen og igen. Af mindre detaljer var der fx frynser. Elementer som jeg har noteret som karakteristika for potentielle nye forårskøb.

BEMÆRK: Rammer dine billeder langt fra din eksisterende garderobe, kan det være en god idé at gennemgå billederne flere gange og at være ekstra skarp på i de kommende tre spørgsmål.

 

4. HVILKE SOCIALE AKTIVITER SKAL DU DELTAGE I?

Næste skridt er at holde den inspiration, der er indsamlet, op i mod det hverdagsliv, man rent faktisk lever. Det er vigtigt for at vurdere om inspirationen overhovedet er realistisk – og anvendelig ikke mindst.

Havde jeg børn, er det ikke sikkert, at den hvide skjortekjole var verdens bedste idé med fedtede fingre osv. Havde jeg et job, der krævede uniform eller med stram dresscode, ville det være relevant at overveje, hvor meget jeg overhovedet ville få brugt de pågældende stykker tøj mv. Pointen er, at indholdet af ens sociale liv spiller en rolle for, hvilke (og hvor mange) stykker tøj der er værd at satse på.

Min hverdag består primært af kontordage, hjemmearbejdsdage, venindeaftaler og ret uformelle dates i form af cafébesøg og koncerter etc.

I forbindelse med dette punkt er det også en god idé at tage et kig i din “fest”-kalender. Jeg har fx en konfirmation her i foråret, men ikke andre større fester såsom bryllup. Jeg har på nuværende tidspunkt en kjole i min eksisterende garderobe yderst velegnet til konfirmationen og derfor kan jeg ikke bruge den begivenhed som “undskyldning” for at købe noget nyt. Ergo skal du overveje, om du ikke allerede har tøj, der dækker de sociale begivenheder i den kommende sæson. Og vil du skære helt ind til benet, skal du overveje at strege de ting ud, du aldrig ville få på i løbet af en almindelig uge eller måned.

5. HVILKE FORMER FOR FYSISK UDFOLDELSE SKAL DU DELTAGE I?

Aller sidste punkt i denne guide er gennemgå elementerne fra billederne og overveje, om det passer med det fysiske hverdagsliv, du lever. Bevæger du dig meget i løbet af en hverdag? Er du med ungerne på legepladsen? Hvilke fysiske krav stille din hverdag til dit tøj – og hvad betyder det for den inspiration, du har udvalgt?

For mit vedkommende er der ikke de store fysiske krav, men jeg har et job, hvor jeg ikke altid skal være alt for sart overfor mit tøj, jeg cykler alle stort set alle steder og så er det alpha-omega, at jeg har det rart i mine sko – lige meget, hvor pæne de er. Altså skal de fysiske krav gerne sortere de mest uhensigtsmæssige ting fra, som fx stiletterne du ikke kan gå i eller en bluse i et materiale, du godt ved klør og kradser.

6. OPSAMLING: UDFYLD VORES SIMPLE SEASONER PLANNER

Nu har du besvaret de fem ovenstående punkter og det er tid til at blive konkret og koge inspirationen ned til potentielle nye køb. Det gør du ved at lave en opsamling på baggrund af det, du har lært om din garderobe undervejs.

  1. Din eksisterende garderobe: Nye ting skal som udgangspunkt passe sammen med resten af din eksisterende garderobe – ikke kun få ting.
  2. Dine mood words: Nye ting skal være tydelige “bærere” af den overskrift, du har givet din sæson.
  3. Dit moodboard: Nye ting skal gerne have et eller flere af elementerne fra dine inspirationsbilleder. Jo flere elementer samme ting har, jo bedre. Og måske har du allerede noget i din eksisterende garderobe, der passer ind – tjek en ekstra gang.
  4. Sociale aktiviteter: Nye ting skal kunne bæres til de sociale aktiviter, du er en del af i hverdagen.
  5. Fysisk udfoldelse: Nye ting skal kunne passe ind i de fysiske krav din hverdag stiller. 

Konklusionens vigtigste pointe var for mit vedkommende, at jeg ikke skal tilføje ret meget i år – for jeg mangler reelt set ikke ret det store. Det blev i høj grad tydeligt, idet jeg kun har én enkelt ting i min forårsgarderobe, jeg virkelig mangler at udskifte.

Derfor var det relevant for mig at gentage punkt 3 ovenfor et par gange og koge al inspirationen ned til ganske få potentielle køb. Det gjorde jeg blandt andet ved at kombinere “tote” (stofnet) med “frynser”. Det gjorde jeg, fordi det giver færre køb i sidste ende – men også fordi jo flere elementer, jeg kombinerer i én ting, jo gladere bliver jeg for den.

 

Untitled #675

 

Hvor mange ting du skal have på din liste og ender med at købe, det er ingen universelle regler for. Vi tror nemlig ikke på antal, men vi anbefaler, at du anskaffer lidt adgangen og starter med dine første prioriteter i indeværende sæson.

Til slut blev min min tur i de 5 punkter samlet i en Simple Season Planner som nedenfor. Nogle af tingene er konkrete ting, som jeg allerede har prøvet og er sikker på – andre ting er bare mit bedste bud ind til videre. Pointen er, at jeg har en prioriteret liste, så jeg ved, hvad det er, jeg leder efter i denne sæson – og så jeg kan fordele de økonomiske midler ud på de vigtigste poster. Med nedenstående liste ved, at jeg altså, at der skal være plads i budgettet og garderoben, når det rigtig dukker op. Alle tingene passer ind i min eksisterende garderobe, passer ind overskriften for dette forår, passer til hvordan jeg gerne vil gå klædt og så skulle jeg gerne kunne implementere dem direkte ind i mit hverdagsliv. 

Læs også The Simple Season Planner

 

Untitled #677

 

 

BRUG DETTE VÆRKTØJ MED

Nordrobes værktøjer er bygget op, så de passer sammen på kryds og tværs. Du kan med fordel:

  • Bruge inspirationsguiden med vores årshjul og blive klar over, hvilken del af året og garderoben, du vil koncentrere din planlægning om
  • Bruge inspirationsguiden med vores Simple Season Planner og blive helt klar til den kommende sæson
  • Bruge inspirationsguiden efter, at du har deltaget i The Nordrobe Challenge for at bygge videre på det, du har lært om din holdbare garderobe

 


Guiden er skrevet af Thea Kappel