Glædelig efterår!

Så gik den sommer – og i dag er den første dag i efteråret. Her på Nordrobe har vi holdt en god, lang og tiltrængt sommerferie – og vi håber, at du har gjort det samme! Nu har vi imidlertid ramt 1. september og selvom det måske nok kun er kalenderen officielt proklamerer, at en ny årstid er begyndt, og selvom jeg igen i dag er iført sandaler, har fået rigeligt sol i ansigt i forkostpausen og kan klare mig med en læderjakke som overtøj, så kan jeg alligevel både se og mærke, at en ny sæson er på vej. Det er de små tegn som lyset, der ændrer sig og blivet til det velkendte og klare septemberlys, det er de første kastanjer, der med et bump rammer fliserne i vores baggård og det er det faktum, at blomsterne på vores kæmpe hortensia begynder at tørre ud, der alt sammen er med til at indikere efterårets komme. Derfor er det nu for mit vedkommende blevet tid til stille og roligt at tune ind på efterårets garderobe og samle mine tanker herom.

I dagens indlæg vil jeg derfor dele efterårets garderobeinspiration med jer. Som både Trine og jeg har haft tradition for at gøre på hver især vores tidligere blogs, så har jeg i år igen lavet et en opsamling på det, jeg gerne vil have, det skal kendetegne min efterårsgarderobe i år. Jeg finder det nemlig skønt at starte hver hovedsæson sådan, da det både slår tonen an rent stilmæssigt, men også er med til sætte rammer og begrænsninger for de køb, jeg eventuelt måtte foretage i forbindelse med den nye sæson. Det giver mig nye øjne på mulighederne i min eksisterende garderobe og gør mig skarpere på, hvilke små ting, der kan gøre den store forskel – og opdaterer den uden at erstatte det, der allerede fungerer. Men mere om de konkrete planer i næste indlæg.

Læs også Simple Season Planner

Som sædvanligt har jeg brugt pinterest og et billedprogram til at samle og sætte billederne op, men som noget nyt, har jeg faktisk lavet to boards. Et moodboard med ikke-tøj billeder, der skal sætte rammen om min efterårsgarderobe samt et styleboard med forskellige outfits, der afspejler mit moodboard.

ÅRSHJUL // HVOR ER VI HENNE PÅ ÅRET

Ifølge det årshjul, som vi bruger her på Nordrobe, så starter efteråret rent garderobemæssigt først omkring 1. oktober. Det gør det, fordi september for langt de fleste betyder en blanding af (sen-)sommertøj og noget af det, man har gået med i det tidlige forår og dermed ofte er en glidende overgang til efterårsgarderoben. De sidste par år har vi fx haft nogle rigtige fine uger med sommervejr i slutningen af august og starten af september. Det betyder, at der ikke er et reelt behov for store støvler og tykke jakker før lidt senere. Samtidig med, så er de fulde efterårskollektionerne heller ikke i butikkerne i slutningen af august, men kommer i løbet af september. Det betyder, at når man, som vi gør, planlægger sine køb, så giver det god mening at betragte oktober som den første hele efterårsmåned. Dermed er der tid til finde inspiration og potentielle nye køb uden, at man er nødt til at gøre det i høj sommervarme. Jeg foretrækker i hvert fald at nyde den sæson, jeg er lige her og nu, fremfor at skulle forcere den næste igang ved at pakke sommertøjet væk for hurtigt. Hver ting til sin tid, som man siger.

Læs også Årshjulet – Sådan inddeler vi garderoben

MOODBOARD // NORDISK EFTERÅR

Med det sagt, så kommer her første led i efterårsinspirationen. Første board er som sagt et slags moodboard – altså en collage, der samler alt det, der illustrere mit humør eller sindstilstand dette efterår. Lang hen ad vejen har jeg taget udgangspunkt i min kalender og de begivenheder, der kommer til at præge de kommende måneder – men også fokuseret på noget af det, som jeg gerne vil minde mig selv om at prioritere i den kommende tid. Hvad du vælger, hvis du følger eksemplet her, er helt op til dig.

Først og fremmest så står efteråret i “blive-færdig-med-uddannelsens”-tegn. Jeg afslutter nemlig mit speciale om fænomenet “capsule wardrobe” og kan mig 7-9-13 engang inden jul kalde mig færdiguddannet. Derfor står store dele af mit efterårs af indeliv med bøger, computer, stearinlys og tæppe forhåbentligt kombineret med ture i skoven (læs: Frederiksberg Have) eller eftermiddage på et af Københavns mange museer. Blandt andet regner jeg med at tage en uge hos mine forældre i Silkeborg – der er nemlig få steder, der er smukkere om efteråret – bare se billedet øverst i kollagen.

Men som det fremgår af collagen, så bliver mit efterår (og min vinter) også særdeles eventyrligt. Jeg skal nemlig til Island midt i starten af oktober og senere på vinteren skal jeg for det ikke er løgn en længere tur til Grønland også. Derudover har vi plan om et par mindre getaways blandt andet til Malmø (og måske også Paris) efter en sommer i DK er særdeles lidt energi til rejsekontoen kærkommen. Efteråret bliver altså fuld af smukke, rå naturlandskaber, lange rideture og nye, nordiske byer, der skal udforskes. Kort sagt efteråret bliver et rigtigt nordisk et af slagsen med en god blanding af (faglig) fordybelse og eventyr.

 

nordiskefterår_moodboard

STYLEBOARD // NORDISK BOHEME

Styleboarded er en øvelse, som jeg har lavet gentagne gange i forskellige variationer – og som jeg aldrig bliver træt af. Rent metodisk kan man gribe den an på forskellig vis – nogle gange har jeg bare udvalgt fx 10 billeder og beskrevet dem enkeltvist – andre gange, som i dag, samlet dem for at skabe et helhedsindtryk. Lige meget hvad, så handler det i bund og grund om at finde og udvælge outfits eller detaljer, der rammer plet i forhold til sådan, som jeg har lyst til at gå klædt i den kommende sæson. Det har taget lidt tid, men det er har også været en god og sund forhandling med mig selv, hvor jeg har er blevet klar over, hvad jeg ikke bare synes er pænt – men hvad jeg rent faktisk også har lyst til at iføre mig. Det første er nemlig ikke nødvendigvis garant for det sidst.

Jeg er altså kommet frem til nedenstående board. Jeg har naturligvis ladet mig inspirere af mit moodboard, der for mig at se kan beskrivende med ordene: naturlig, og og udforskende. For faktisk er det præcis sådan, jeg gerne vil have min garderobe skal være i dette efterår. Først og fremmest skal den tage udgangspunkt i det, jeg indtil nu naturligt har haft præference for – altså de farver, snit og materialer, som jeg er glad for og som fungerer for mig år efter år. Min garderobe skal derudover også være naturlig i den forstand, at jeg som sædvanligt udelukkende går efter det som mange betegner som naturlige materialer: uld, silke, læder og bomuld med supplement af viskose og selvfølgelig lyocell. Min garderobe skal være rå, fordi jeg gerne vil have tøj, der ikke får mig til at fremstå alt for fin og poleret –  eller klassisk for den sags skyld. Derimod vil jeg denne sæson gerne kaste mig ud i nye silhuetter og udforske det mere bohemede vinterlook – noget jeg tidligere mest har gjort mig i om sommeren. Alt i alt kan man vel sige, at jeg denne vinter går efter at ramme noget nordisk boheme.

styleboard_done_sept16

 

ELEMENTERNE // DETALJER VÆRD AT LÆGGE MÆRKE TIL

Det sjove ved her moodboard er at udlede de små detaljer, der går igen og som gør, at netop disse billeder er blevet udvalgt. Her kommer en kort gennemgang af det, jeg vil gå efter dette efterår.

1. Ponchos & frynser
Jeg har i mere end år været på jagt efter det helt rigtige stykke tøj med frynser til min garderobe og i den seneste tid har jeg troet, at det skulle være en taske. Under sommerens udsalg faldt jeg så endelig det, jeg ikke vidste, jeg ledte efter: en cashmere poncho med, hold nu fast: læderfrynser. Jeg er blevet så glad for den og har allerede brugt den henover sommeren som cardigan. Ponchoen har i mellemtiden vist sig at komme i rigtig, rigtig mange versioner og kollektioner denne vinter – og det forstår jeg godt. I mine øjne: den perfekte måde til at tilføre noget boho til vintergarderoben.

2. Gevandter og fokus på taljen
Kimono, lange cardigans, lange frakke – jeg har i de seneste år været all in på gevandterne. Men i år vil jeg kombinere det med mere fokus på taljen. Uden at afsløre for meget, så er jeg dette efterår på jagt efter en ny uldfrakke, da min gamle er slidt op. Denne sæson går jeg derefter efter en oversize model med bindebånd i taljen, der kan give den helt rigtige skødesløse wrap-effekt, man kender fra morgenkåber.

3. Bælter og western detaljer
… og nu vi snakker talje, hvad er så mere oplagt at genfinde sin kærlighed til bæltet, som jeg de sidste par ikke har gjort mig så meget i. Flettede eller de western inspirerede med metal detaljer udgør i mine øjne den perfekte talje-detalje.

4. Buksepige
Denne sæson er ingen undtagelse, jeg kommer som altid til at være iklædt bukser på langt de fleste dage. Det er ligesom bare mit element. Som sædvanligt er det de skinny modeller, der trækker i mig, men i år vil jeg kontra sidste år også blive bedre til at tage nogle af de løsere modeller fra min sommergarderobe med mig ind i efteråret.

5. Gråt og mønstret
80 % af min garderobe er sort – resten er gråt eller hvidt. Sådan bliver det ved, men denne sæson vil jeg alligevel gå efter at tilføje lidt ekstra gråt – og rigtig gerne i forskellige mønstre med forskellige grå toner. Tern, noget grafisk eller hvem ved – måske noget så alternativt som batik.

6. Lange (Skjorte-)kjoler og lag-på-lag
Nu sagde jeg godt nok, at jeg ikke rigtig går i kjole, men det er faktisk ikke helt rigtigt. For hvis der er en ting, jeg virkelig tager med mig videre fra sommergarderoben, så er det brugen af skjortekjoler. Jeg har efterhånden et par stykker eller tre at vælge i mellem og jeg glæder mig til at bruge dem skinny underdele og en lang frakke over. Men ikke nok med det… i år leger jeg også med tanker om andre former for lange skøjter. En lang nederdel eller måske en ankellang strikkjole? Den slags er nemlig perfekt til at skabe et lag-på-lag look.

7. Hattehoved
Denne sæson lurer jeg som noget ret nyt lidt på hattetrenden og overvejer, om tiden er blevet moden. Sådan en sort, filtet og gerne med en læderdetalje ville være ret sejt.

8. Statement støvler og rulam
Støvler er i mine øjne efterårets vigtigste beklædningsgenstand, da det er dem, der for alvor skal bære os igennem sæsonen – både med og uden overtøj. Mine skal så varierede som muligt, så at det er for alvor er her, jeg kan skabe variation. Jeg har allerede styr på de korte og mere klassiske og på dem med hæl, og derfor kigger jeg efter nogle lidt længere – gerne med lammefor. I det hele taget så er der noget pænt ved rulam, som jeg helt klart kommer til at kigge langt efter, når vinterkulden for alvor sætter ind.

9. Grov og skødesløs strik
Strik er nok ingen overraskelse – og selvom jeg glæder mig til at genfinde både rullekrave og bluser i fin strik, så går jeg i år efter den grovere af slagsen. Vi snakker store, uldne (islandske?) sweater, der kan kan agere yderlag og holde læderjakken i brug længere ind i efteråret. Jo mere skødesløst strikket og jo mere råt et materiale, jo bedre.

10. Rå smykker og naturlige sten
Jeg har i de seneste år byttet de pussenussede smykker ud med mere upolerede af slagsen og denne sæson bliver ingen undtagelse. Masser af læderarmbånd, øreringe med fjer og lange halskæder til at bryde alt det simple og sorte – og så kigger jeg også lidt efter mindre øreringe med kant.

KONKLUSION

Min efterårsgarderobe er altså inspireret af et yderst nordisk efterår og af en lyst til mere boho, end hvad jeg ellers tidligere har gjort mig i vinterhalvåret. I næste indlæg vil jeg gennemgå både min eksisterende garderobe samt de idéer til potentielle køb, jeg har i tankerne. På den måde får jeg omsat alt inspirationen på en brugbar og holdbar måde.

 

HVAD ER DU INSPIRERET AF DETTE EFTERÅR?


Indlægget er skrevet af Thea