Vi har ramt oktober og jeg tænkte, at det var tid til en lille status på N O R D R O B E  P L A N N I N G. Der skal først og fremmest lyde endnu et tak herfra. September har været den sjoveste måned og så bekræftende med alle jeres kommentarer, mails og instabeskeder. Det giver det vildeste kick at fornemme, hvor mange der har fået noget ud af forløbet – og ikke mindst: styr på efterårsgarderoben. Jeg vil vildt gerne høre flere af jeres historier, så smid gerne en kommentar eller mail (thea(at)nordrobe.dk) 🙂

Jeg tænkte, at jeg i dag ville gøre en lille status på, hvad jeg har gjort rent garderobemæssigt siden forløbet sluttede. Jeg ved nemlig, at der er flere af jer, der har tænkt “hva’ så nu?”. Her får du 5 ting, som jeg allerede har gjort – og som du med fordel også kan gøre.

1. Pakket min sensommergarderobe væk og overgået til en 100 % efterårspræget garderobe

Var det bare mig eller var det som om, at det for alvor blev efterår d. 29. september? Det var i hvert fald der, jeg mærkede kulden første gang. Jeg går normalt med bare fødder til 1. oktober, så det passede meget godt og alle sandaler og andet sommertøj er hermed pakket væk for nu. Det var et vemodigt på gensyn til mine elskede slippers, men heldigvis har jeg et par spritnye (secondhand) ankelstøvler til at overtage.

2. Gemt “tvivlere” væk

Der er flere af jer, der har spurgt “hvad gør du med de ting, du er i tvivl om?”. Faktum er, at jeg ikke gør så meget. Jeg har taget de ting fra, jeg er helt sikker på, at jeg ikke får brugt igen – resten er pakket væk. I relation til det, kan jeg ikke understrege nok, hvor vigtigt det er ikke at have ting liggende fremme i dit skab, du ikke kan passe her og nu. At starte dagen med at skulle rode gennem bunker med ting, du gerne vil bruge, men du lige pt. ikke kan passe, er som at give sig selv en lille mavepumper. Er tingene forbundet med minder eller er det noget, du håber at kunne passe igen? Fint, gem dem i en plastikkasse i kælderen. Alt i dit skab skal være brugbart her og nu.

“Tvivlerne” har jeg altså som sagt gemt væk og når vi skifter til vintertid, så gennemgår jeg tingene. Det vil sige omkring 1. december. Det gør jeg, fordi min erfaring er, at man ikke skal rydde ALT ud ved starten af en sæson, men i stedet tage beslutningen, når der er gang i garderoben og du nemmere kan se, hvad det er du aldrig kommer til at bruge igen. Hemmeligheden er nemlig, at efter et par måneder iklædt mere eller mindre udelukkende favoritter, der er det meget nemmere at give helt slip. Du bliver ganske enkelt mere tryg ved, at det er okay at give slip – og at du ikke behøver at gå på kompromis.

Brug for et tip til, hvordan du opbevarer dit tøj på den bedste måde? Læs Holdbar opbevaring af tøjmin guide

3. Sendt ting til reperation og genbrug

De ting der under sorteringen i uge 1 viste sig at være i stykker, har jeg selv fikset eller sendt til reparation. Her taler vi fx en uldblazer, der er en del af min vintergarderobe og et par bikerstøvler, der skal have ny lynlås mv. Min grundindstilling er, at favoritter som udgangspunkt skal repareres, hvis de kan. Om ikke andet for, at det kan blive solgt videre og få liv et andet sted.

Resten af det, jeg sorterede fra, er givet til: veninder (der røg et par sko, der ikke passer mine fødder), genbrug (den lokale KK), tekstilgenbrug (H&M) og gemt til  videresalg (Trendsales + loppemarked). Et tip er at lade veninderne tage en tur i dine bunker – måske kan de finde nye favoritter der?

4. Lagt tingene til vintergarderoben klar for sig

Nu har jeg som sagt ikke en stor, seperat vintergarderobe. Derimod er vintergarderoben et supplement af efterårsgarderoben ved de varmest ting. Jeg har fx en enkelt sweater, en parka, et par støvler mv. der først skal i brug, når frosten rammer os. De ting har jeg lagt klar for sig selv, så de er lige til at finde frem, når behovet opstår.

Vil du vide mere om, hvorfor jeg ikke har en seperat vinter capsule? Læs indlægget om Årshjulet

5. Suppleret min garderobe

Sidst, men ikke mindst har jeg selvfølgelig suppleret min garderobe med udgangspunkt i min shoppeliste. I år har jeg valgt at supplerer det, jeg har brug for denne sæson, fra starten af (kontra at købe drypvist), så jeg har glæde af tingene længst muligt. Det betyder også, at oktober og november (og i teorien også december, men altså – der starter jo jul og udsalg) bliver mere eller mindre shoppefri. Det gør de, fordi jeg har fordelt mit budget på den måde, men også fordi det er essensen af capsule wardrobe-tankegangen. At man bruger energi på planlægning og får styr på garderoben, for så at træde et skridt tilbage og i stedet glædes ved det, man allerede har. Derfor kommer indlæggene i de kommende måneder mere til at handle om  sunde shoppevaner, materialer og vedligehold fremfor konkret køb. Mon ikke der er flere, der synes, at det er et tiltrængt fokus?

Jeg tænker dog, at jeg i et seperat indlæg vil give jer muligheden for at kigge indenfor i min garderobe. Jeg ved, at der er flere af jer, der er nysgerrige på, hvordan min capsule garderobe er sammensat, så hvorfor ikke? Jeg kan afsløre, at jeg har lidt mere end 33 stykker tøj, som ellers ofte er standarden. Som jeg har skrevet før, så er capsule wardrobe ikke et antal, men en tilgang 🙂