Wow, vi er kommet til sidste indlæg i den seneste måneds N O R D R O B E  P L A N N I N G. Det er næsten helt trist at sidde her og skrive det sidste indlæg, fordi det har været SÅ hyggeligt at følges med jer den seneste måneds tid. TAK

Vi har været igennem en masse temaer sammen og nu skal det hele samles op i en plan for efteråretsgarderobe. Til det bruger jeg et værktøj, jeg har brugt de sidste mange år – nemlig min Simple Season Planner. I indlægget i dag kommer du igennem følgende steps:

introduktion //Sådan bruger du Simple Season Planner
– værd at overveje // 10 spørgsmål til prioritering
den færdige shoppeliste // sådan ser min liste ud

 

INTRODUKTION // SÅDAN BRUGE DU “SIMPLE SEASON PLANNER”

The Simple Season Planner er konstrueret sådan, at du kan planlægge dine køb et halvt år frem – men ét kvartal ad gangen. Mange års erfaring med garderobeplanlægning har vist, at netop denne måde gør det muligt at have fokus på garderoben i indeværende sæson samtidig med, at det langsigtede overblik bevares. I selve planneren er kvartalerne adskilt vertikalt sådan, at det, der er relevant lige nu, i indeværende kvartal, kan adskilles fra det, der bliver relevant i det kommende kvartal.

På den måde bliver det meget nemmere at prioritere og vurdere, hvor aktuelt og presserende et køb er – og ikke mindst at prioritere de økonomiske midler lidt ud i fremtiden. Ved du fx allerede nu, at du får brug får en del penge til et større køb i kommende kvartal, jamen så er det muligt allerede at holde igen nu, så der er penge nok til den tid. Opsparing bliver med andre ord en mulighed.

Det, du mangler og det, du ønsker
På den horisontale akse er planneren opdelt i mangler og ønsker. Det er den, fordi der er forskel på de ting du mangler og dem, du ikke gør. Jeg skelner sådan her:

En reel “mangel” er: noget, du virkelig mangler. Ikke bare fordi den er pæn, men fordi du helt konkret har brug for at erstatte eller supplere noget i din eksisterende garderobe. Det kan sagtens være en pæn ting, men skal den på din”mangler-liste” er det fordi at du absolut ikke har andet i din garderobe, som udfylder samme funktion – eller fordi de(n) ting, du har, ikke er tilstrækkeligt dækkende. 

Et “ønske” er: noget, du virkelig ønsker dig. Ofte er det ting, der kan gøre en forskel for dine outfits og personlige stil. Har du noget magen til eller næsten magen til, så er det højest sandsynligt ikke noget, der virkelig vil bidrage noget nyt til din garderobe – og derfor fortjener det ikke at komme øverst på listen.


KLIK PÅ BILLEDET OG DOWNLOAD DIN EGEN PLANNER

Det er altså ud fra de parametre, jeg planlægger min garderobe. Idéen er selvfølgelig, at “mangler” skal være lige så pæne og smarte som ønsker – og at ønsker skal være brugbare og anvendelige, selvom de ikke er direkte nødvendigheder. Listen revideres løbende og som minimum ved start på vinteren.

Jeg plejer at anbefale, at du markerer tingene på din plan alt efter, om de kan bruges hele året, en hovedsæson eller bisæson. For enkelhedens skyld springer vi over det led i dag, fordi det vigtigste er, at du kommer i gang med at bruge planneren. Men har du lyst til mere udfordring, så LÆS MERE HER.

INDEN DU UDFYLDER // 10 TING VÆRD AT OVERVEJE

Men planneren udfyldes, så er det til at standse op og bruge al den viden, du har indsamlet i løbet af Nordrobe Planning. Den samt nogle generelle overvejelser omkring budget, produktion og mængde finder du her.

 

  1.  HVORDAN SER DIT LIV UD? Kig på uge 1. Hvad lærte du om din hverdag og hvad betyder det for det tøj, som du skal kigge efter?
  2. HVAD KENDETEGNER DINE EKSISTERENDE FAVORITTER? Hvilke farver/snit/materialer kendetegner dine eksisterende favoritter? Det er altid et godt udgangspunkt for, hvad du vil blive glad for fremadrettet.
  3. ER DIN GARDEROBE UDPRÆGET BASIS/MODERNE/SMUK/TIDSLØS?Hvad din garderobe overordnet er sammensat af er afgørende for, hvad du bliver glad for fremadrettet. Er du i tvivl, så kig på indlæggene fra uge 2 og 3.
  4. HVAD MANGLER DU? Hvilke helt konkrete mangler har du? Husk bunkerne fra uge 2, hvor du lagde de ting, der skulle erstattes, repareres mv.
  5. HVAD HAR DU PÅ DIN BRUTTOLISTE? Din bruttoliste opsummerer de snit/farver/materialer mv., som du med god sandsynlighed vil blive glad for denne sæson. Dermed er din bruttoliste et godt udgangspunkt, hvad du også ønsker dig denne sæson. Følger du mig på INSTAGRAM, så ved du måske, hvordan jeg her den anden dag var ude og støve butikkerne igennem for kjoler til det bryllup jeg skal til om bare en uge. Jeg konstaterede på turen, der ikke var noget – fordi intet af det, der var der, kunne leve op til mit styleboard og bruttoliste.
  6. HVAD VAR DU GLAD FOR FORRIGE SÆSON? I uge 2 sorterede du din garderobe og i den forbindelse samlede du dine “sensommerfavoritter”. Sensommeren er så småt forbi (kom den nogensinde i gang) og når du føler dig klar til at pakke tingene væk, så kig på dine favoritter. Hvilke ting var du gladest for og giver det dig en indikation af, hvad du bliver glad for her i efteråret?
  7. HVAD ER DIT BUDGET?Der er forskel på, om du har 2000, 5000 eller 10.000 kr. til en hel sæson. Jeg skal ikke gøre mig til herre over, hvad der er meget at bruge på tøj. For mig handler det grundlæggende om at vurdere tøjbudgettet op imod resten af mit og vores budget. Prioriterer jeg pengene rigtigt efter, hvad der er vigtigt?
  8. SKAL DET VÆRE NYT? Eller har overvejet at finde nogle af tingene secondhand? Jeg har personligt erhvervet mig størstedelen af mine nye ting secondhand denne sæson og sparet nogle absurde beløb og samtidig gjort miljøet en tjeneste. Jeg er dog mindst lige så kritisk, når jeg shopper secondhand, som når jeg køber fra butikkerne –  dvs. jeg køber ikke noget, jeg ikke ville have købt fra nyt.
  9. KAN DU VÆLGE EN ALTERNATIV PRODUKTION? Kan du strikke selv? Kan du så det selv? Eller overvejer du om du skal købe dit tøj i en “bæredygtig” version? Personligt har jeg denne sæson ekstra fokus på at anskaffe mig mine nye ting af alternative veje. Dog er det stadig vigtigt for mig, at holdbarheden er i centrum.
  10. HVOR MEGET NYT SKAL DU HAVE? Det er måske det næstvigtigste spørgsmål i garderobeplanlægningen (efter “hvordan ser din hverdag ud?), fordi det ikke giver mening at kaste sig ud i shopping, før du har overvejet netop det. Lige pt. står du med en nysorteret garderobe, hvor det kun er din favoritter samt ting, du bruger jævnligt, der er tilbage. Lad det være udgangspunktet og forsøg at holde fast i, at alt hvad der flytter ind denne sæson skal have favoritpotentiale. Mit eget udgangspunkt er, at jeg holder mig til 3-4 nye køb i starten af sæson og så evt. tilføjer lidt mere, hvis jeg mangler. Køber du meget på én gang, vil du med god sandsynlighed opleve, at du nogle af dine nuværende favoritter ryger helt ud af rotation.

 

DEN FÆRDIGE SHOPPELISTE // SÅDAN SER MIN FORELØBIGE LISTE UD

Med alle de svar i baghovedet er jeg kommet frem til en Simple Season Planner, der ser sådan her ud.

 

Ja, det ser ud af meget, men husk at 1) det gælder frem til april 2018, hvor kalenderen skriver forår. 2) med ønsker er det som regel kun 1-2 ting pr. sæson der flytter ind. Denne sæson er jeg ikke engang sikker på, at nogle af tingene gør, da jeg har hele 5 mangler. Det er følgende:

1. STRIKKET SWEATER I PERLEGRÅ (mangler strik)
2. KJOLE ELLER NEDERDEL TIL EFTERÅRETS BRYLLUPPER (update følger i seperat indlæg)
3. FLADE EFTERÅRSSTØVLER i RUSKIND (gerne beige)
4. BLÅ ELLER BLÅGRÅ VELOURBUKSER (mangler underdele)
5. LANG DISKRET MØNSTRET CARDIGAN / COATIGAN (mangler 1-2 lange cardigans)

Resten er som sagt ønsker eller næste sæson. Og ja, jeg reviderer selvfølgelig løbende, men faktum er bare, at det her et virkelig godt udgangspunkt for, hvilke favoritter der skal flytte ind i min garderobe denne sæson.

Det var altså det! Her er den færdige liste og vi er klar til at tage efteråret ind i garderoben. Når min garderobe er færdigetableret, skal jeg nok vise dig indenfor i det.

HVORDAN ER DET GÅET FOR DIG OG ER DU FÆRDIG MED DIN LISTE?