Yay, vi er startet på en ny uge i N O R D R O B E  P L A N N I N G og personligt har jeg glædet mig til det, at vi skulle komme hertil. Det er nemlig den her uge, hvor det skal vise sig, hvordan alt det vi har lært om vores hverdag, vores eksisterende favoritter og præferencer for den kommende sæson skal omsættes til noget mere konkret. Derfor kommer der en lille håndfuld indlæg i de kommende dage og til og med søndag (satser jeg på) handler det altså om den sidste og 4. fase af garderobeplanlægning: P R I O R I T E R I N G.

Men inden jeg går kommer nærmere ind på, hvad prioritering handler om, vil jeg lige lave en opsummering på det, vi sammen har gennemgået indtil nu.

 

DET HAR VI LAVET INDTIL NU:

Uge 1 handlede om FOKUS. Fokus på, hvad det egentligt er garderoben er til for – nemlig til at understøtte det hverdagsliv, som netop du lever. Vi har derfor stillet skarpt på, hvordan vores liv hver især ser ud ved blandt andet at besvare de spørgsmål, jeg har designet til formålet. Det har du gjort med henblik på at finde ud af, hvad det betyder ift. sammensætningen af din garderobe. Du skulle derfor meget gerne have en fornemmelse af, hvad det er for noget tøj, du har mest brug for  – fordi det er det, du bruger mest. Har du lyst til at se et konkret eksempel på, hvordan de spørgsmål kan besvares, kan du se Johanne fra den bæredygtige modeblog BedreMode besvare dem i en video lige HER.

Med en kortlagt hverdag, handlede uge 2 om OVERBLIK – om at få overblik over det guld, vi allerede har i garderoben. Derfor var ugens opgave at sortere en efterårs capsule wardrobe af dit efterårsfavorittøj. Herefter fik du en guide til, hvordan lære både de enkelte favoritter og de mere overordnede tendenser i din garderobe bedre at kende. Her talte jeg om, hvordan jeg tror, at de fleste garderober har en overvægt af enten basis, moderne, smukke eller tidsløse ting og hvorfor jeg mener, at det handler en om balance herimellem. Det er en tanke, vi skal arbejde videre med i denne uge, så hvis du ikke allerede har fået kigget nærmere på dette, så kan du stadig nå det. 

Efter at have fået styr på de eksisterende favoritter, handlede sidste, uge 3, om at finde INSPIRATION til en ny sæson. Jeg åbnede ugen med en mere personlig fortælling om forholdet mellem inspiration og personlig udvikling og om forskellen på, om garderoben afspejler det liv, man reelt lever – eller det liv, man i virkeligheden drømmer om at leve. Det var dermed min invitation til at kigge ind ad og mærke efter, om du lever det liv, du drømmer om – eller om du forsøger at shoppe dig til det i stedet. Det er sagt i største kærlighed og jeg kan bare mærke, at det ikke er tema, der bliver talt nok om i vores samfund. Ugen fortsatte med en styleboard guide til, hvor og hvordan du kan finde inspiration og kreerer dit helt eget styleboard.

Nu er det planen, at al den viden i denne uge skal samles i en konkret plan over, hvad du får mest ud af at kigge efter og hvad der dermed har størst sandsynlighed for at blive favoritter i din efterårsgarderobe. Men inden da skal vi kigge på det at prioritere og hvorfor det er vigtigt – også når du ikke mangler penge.

 

PRIORITERING HANDLER OM MERE END PENGE

Da jeg satte mig ned og brainstormede på det her forløb, havde jeg lidt svært ved at finde ud, hvordan jeg skulle gribe det sidste emne an. Prioritering. Det er at prioritere. Fordi det på mange måder er et emne, der står mit hjerte meget nært – men også fordi jeg meget gerne ville undgå, at det udelukkende blev en snak om penge. Fordi prioritering handler om langt mere.

Én ting er økonomisk prioritering. At jeg de sidste mange år har været på SU og nu er på dagpenge. Derfor har jeg været, og er fortsat, nødt til at prioritere mine sparsomme midler, så der er råd til de vigtigste ting først. Faktum er jo bare, at det langt fra er alle der har det sådan, og at når jeg engang (7-9-13) lander det der job, heller ikke skal overveje det helt så meget, som jeg skal lige nu. Fx delte jeg igår på Instagram Stories, hvordan jeg lige pt. er ved at overveje, hvor mange penge jeg vil give for en kjole til efterårets to bryllupper.

Det handler altså ret meget om indkomstniveau, hvad en dyr kjole er, og det dermed ret forskellige fra livssituation til livssituation, hvor meget økonomisk prioritering fylder.

Noget andet er, at prioritering på et mere generelt niveau er et helt centralt emne for de fleste af os – og at prioritering – også i garderoben – i den grad handler om livskvalitet i hverdagen. Vi lever nemlig i en tid, hvor udfordringen ikke er at have nok, men at have det rigtige. Og kæmper vi med knaphed, så handler det i langt højere grad om at have for lidt tid eller få for behov. Tænk bare på begrebet “FOMO” – et begreb, der dækker over frygten for at få glip af noget. En frygt der vokser i takt med, at man indser, at der ikke er mere plads på tallerkenen.

Derfor kan man på mange måder sige, at en af de væsentligste personlige egenskaber i vores tid og tilværelse er, at vi kan prioriterer det vigtige fremfor det uvæsentlige. Tro mig, kigger du på jobopslag, så er det et tema, der går igen og igen. “At du kan prioritere, når det går stærkt”. I hverdagen oplever mange af os det også. Psykologisk set handler det for de fleste af os om langt mere end penge, når vi prioriterer: det handler om tid og i høj grad om mentale ressourcer. Det faktum, at det er begrænset, hvor meget vi kan forholde os til på én gang, hvor mange beslutninger vi kan overskue at træffe på én dag osv. Netop det spiller i høj grad ind på vores livskvalitet og gør, at fx flere og flere familier skifter over til måltidskasser – fordi det ikke giver mening at skulle sammensætte og vælge menuen selv. Når der er andre ting, der er vigtige – og når nogle, kompente folk, kan gøre det ligeså godt for en.

Det samme gælder garderoben. Jeg tror, at det er en stor del af grunden til, at flere og flere adoptere capsule garderobe konceptet. Fordi det for rigtig mange af os ikke er en kvalitet i sig selv at have meget. Vi vil have det rigtige – det vigtige. Så vi kan bruge vores energi på andet og vigtigere ting end hvad vi skal tage på om morgenen.

Noget helt tredje er, at prioritering i den grad handler om værdier – og om ressourcer. Det handler om, hvorvidt man skal købe sit tøj brugt eller bæredygtigt for at passe på miljøet og naturens ressourcer og det handler om, hvor vigtigt det er for dig at vide, hvem der har lavet dine ting.

Derfor handler denne uge om prioritering og om at vælge det, der føles godt og som klæder dig og din hverdag bedst (på).

RESTEN AF UGE 4

Den kommende uge kommer derfor til at byde på følgende indlæg:

En opgave, hvor du skal sammenligne din eksisterende garderobe med dit styleboard og finde det tøj i din garderobe, som minder om.

En opgave, hvor du skal gang i gang med at søge efter ting køb, der ligner tingene på dine style boards, du ikke havde i garderoben og hvordan tips til, hvordan du kan sikre dig mod fejlkøb.

En opgave, hvor jeg guider dig til at udforme en shoppeplan med udgangspunkt i dine behov, præferencer og prioriteter og mine tips til, hvordan jeg gør det netop det.

Har du spørgsmål undervejs, stiller du dem bare i kommentarsporet 🙂

HVORDAN GÅR DET MED DIN PLANLÆGNING AF EFTERÅRSGARDEROBEN?