Velkommen til N O R D R O B E  P L A N N I N G uge 3. Ugen jeg har dedikeret til noget så umiddelbart uhåndgribeligt som inspiration. Inspiration er et af vores tids buzz words. Vi taler om at samle inspiration, om at blive inspireret og om gerne at ville inspirere. Jeg vil fx gerne inspirere kvinder til at skabe en garderobe fuld af favoritter (og det er jeg heldigvis ikke alene om). Inspiration er dog sjældent noget blivende og meget lidt af det, der i dag fotograferes/skrives/skabes/deles ender som ever green content. Derimod kan man kan tale (i hvert fald sociologisk set) om, at vi lever i en hurtigtkørende tid, hvor fx mode, sociale medier, ny produktionsteknologi og meget andet har været med til at skabe et landskab flygtige trends. Men selvom det går stærkt i epicentret af moden, så har rigtig mange af os en langsommere tøjcyklus – i hvert fald med visse ting i vores garderober. De ting, der bliver brugt år ud og år ind. Favoritterne. Så ligesom jeg meget ydmygt her på bloggen forsøger at tale om garderobe fremfor mode i forsøget på at skabe nogle værktøjer, der også kan bruges om et år eller, skal vi i denne uge også tale mere om garderobe end om mode. Vi skal arbejde mere med favoritter end med farven rød (der er et hit dette efterår, hvis du skulle være i tvivl). Mit håb er i hvert fald, at du finder frem til nogle ting, som kan blive ever greens i din garderobe – men også til hvordan du kan krydre dem med noget tidstypisk, så du rent faktisk oplever at være i 2017. Som i sidste uge kommer indlæggene løbende, så hold dig opdateret på instagram og facebook.

Men inden jeg senere på ugen vil tale mere om, hvordan og hvor du kan søge inspiration har jeg lyst til at starte med at snakke lidt om noget mere grundlæggende. Om hvorfor udvikling og garderobe hænger så tæt sammen.

Er du selv mor eller har du veninder, der har børn, så ved du, hvor hurtigt børn vokser ud af deres tøj. Få måneder og hele babys garderobe skal mere eller mindre udskiftes. En af mine veninder sukkede på et tidspunkt, at nu var hendes datter vokset ud af vinterstøvlerne midt i sæsonen – og at hun burde have købt dem rigeligt store. Så der var noget at vokse af. Helt fra barns ben forbindes udvikling altså med garderoben – og selvom det er praktisk årsager, at ungerne ikke skal gå i for små sko, er bliver der alligevel helt fra starten forbundet en form for overgang med det at skifte ud af garderobe. Det markerer forandring og udvikling. Selvom højde og drøjde for mange af os mere i takt med, at vi bliver ældre, så hænger associationerne mellem tøj og forandring stadig ved. Mode, skiftende behov ved fx jobskifte, det at vi forbinder tøj med bestemte begivenheder eller tidspunkter i livet er alt sammen en del af det, der gør, at vores garderober udvikler sig over tid. Og nåja, så er der selvfølgelig også de fysiske ændringer: vægt – og i særdeleshed graviditet, der er med til at skabe nogle “spring” i garderoben.

Da jeg startede min rejse med garderobeminimalisme (det kan vist godt kalde det) tilbage i 2011 var det fordi, jeg havde ramt et punkt, hvor jeg oplevede, at det gik alt for stærkt for mig med at købe og smide væk (læs: sælge videre). En del af det var helt sikkert grundet det faktum, at de de tidlige ungdomsår for mange er forbundet med garderobeeksperimenter (oh gru, du tyske spinlon kjole), der afspejler den identitetmæssige udforskning man er i gang med. Problemet var bare, at moden havde fået lidt for godt fat i mig og selvom jeg var blevet noget mere klar over hvem jeg var, så gik jeg stadig og troede, at jeg havde brug for at udvikle mig rent tøjmæssigt, som hvis jeg stadig var teenager. Den korte historie er, at jeg i en periode lavede en direkte modreaktion. Jeg bestemte mig for, at jeg kun måtte have ting, som jeg virkelig var glad for og som var tidsløse og klassiske i ren og skær frygt for, at jeg ville blive træt af tingene.

Midt i alt det, der gik det op for mig, at det ikke kun handlede om, at jeg skulle købe ting, jeg ville blive glad for over tid. Langt på vej handlede det om, at jeg i mange år havde sat personlig udvikling lig med forandring af garderoben. Kort fortalt, så levede jeg et liv, hvor jeg egentligt ikke følte mig tilpas og hvor jeg kompenserede gennem tøjforbrug. Når jeg nu ikke læste den uddannelse, jeg drømte om, så kunne jeg da i hvert fald købe det tøj, jeg drømte om. Når jeg nu ikke rejste ud og så verden, fordi jeg ikke turde, så kunne jeg da i hvert fald købe det tøj, jeg gerne ville. Når jeg nu ikke havde det så godt sammen med min mand, som jeg egentligt havde brug for, så kunne jeg da i hvert fald købe det tøj, jeg gerne ville. Når jeg nu ikke havde det godt med min krop, så kunne jeg da i hvert fald gemme den væk i det tøj, jeg gerne ville. For mig handlede det derfor også om at tage et skridt tilbage fra tøjet og begynde at leve det liv, jeg rent faktisk drømte om. Skifte uddannelse, ændre kost eller starte i parterapi. Flytte fra Aarhus til København. Rejse tværs over USA for penge, jeg tidligere ville have brugt på tøj. Små og store ting, der realiserede det jeg drømte om – og som jeg forsøgte at købe mig til. Forsøgte at kompensere med, fordi jeg var bange for at gøre det, jeg drømte om.

Læringen for mig personligt de sidste 7 år har været, at garderobe og udvikling hænger tæt sammen og det er helt naturligt. Vi ændrer os lidt hele tiden og det er okay at give slip på gamle selvbilleder og garderobeepoker. Det er okay at blive klogere, det er vigtigt at lære sine favoritter at kende – men allervigtigst er det at leve dit liv, man drømmer om. Jeg tror ikke på den tidsløse garderobe, ligesom jeg heller ikke tror på, at vi har brug for at skifte ud hele tiden. Jeg tror på, at vi har brug for at leve det liv, vi drømmer om – og at lade garderobe tage udgangspunkt i det. Med andre ord: garderoben skal afspejle det liv, vi lever – ikke være en afspejling af det, vi ikke tør gøre.