aw16

Jeg har endnu ikke købt noget på udsalg i år – selvom jeg kigger lidt. Eller det passer ikke helt, for jeg købte et par bukser før nytår (altså teknisk set ikke i år 😉 ) Men de duede altså slet, slet ikke. De smittede ganske enkelt af bare ved prøvning?!? Nej tak! Øv, hvor ulækkert! Og det mindede mig om, at nogle gange er der næsten større glæde ved at sende retur – at sige nej tak, end ved at vælge til.

Det fik mig til at tænke over, at vi ikke så tit snakker om at undlade at købe her på Nordrobe. Vi snakker rigtig tit om at vælge det rigtige til –  og fra tid til anden om at skille sig af med det tøj, der ikke bliver brugt. Men ikke så tit om helt at lade være med at købe. Vi snakker ikke så tit om mådehold på den måde. Men det gør jeg så i dag. Og deler 10 scenarier, hvor det for MIG er det helt rigtige at vende om på tåen og lade tøjet hænge i butikken. Tag det som en slags “note to myself”, jeg har lavet.

NÅR JEG HAR EN DÅRLIG DAG MED MIG SELV

Selvfølgelig må jeg gerne købe nyt tøj, hvis jeg er gået en størrelse op eller ned sådan mere permanent. Forskning viser også, at vægtændring er en af de hyppigste grunde til, at vi udskifter vores tøj – så den er svær at komme udenom. Hvor det derimod er en god idé for mig at lade være med at løbe ud og shoppe, det er hvis jeg har en dag, hvor jeg er ked af mig selv. En dårlig selvværdsdag, hvis man kan kalde det det?  Måske det dårligste udgangspunkt for at købe tøj. Shopping kan ikke lappe et selvbillede – men det kan fokus på selvkærlighed. Også når tilværelsen driller.

NÅR JEG HAR EN DÅRLIG DAG I DET HELE TAGET

Jeg tror, at de fleste af os har købt et eller andet, om det så bare var en summerbird flødebolle, når vi har været kede af det. Og jeg tror, at en stor af os også har prøvet at købe tøj i den forbindelse – jeg har i hvert fald! Ganske enkelt forsøgt at købe mig glad. At købe sine følelser er psykologisk set bare ikke god måde at håndtere følelserne på, idet trøsteshopping ofte bare lukker ned i stedet for alvor at lade dem komme op til overfladen. Jeg har lyst til at kalde det misforstået egenomsorg. I den situation er det jeg har allermest brug for at lytte til mig selv og det jeg har på hjerte. Erfaringen har vist mig, at det sjældent er et par nye støvler.

NÅR JEG IKKE HAR RÅD

Jeg skal ikke gøre mig til herre over, hvornår andre stifter gæld. Men jeg taler af erfaring når jeg siger, at tøj meget sjældent er gældsoptagelse værd. Omvendt føles det tre gange så godt at købe, jeg har sparet sammen til.

NÅR JEG IKKE HAR PLADS I SKABET

Har jeg ikke plads i skabet, så har jeg ikke brug for nyt tøj. Det er lidt en tommelfingerregel og selvom plads ikke er det problem for mig længere, så er det altså stadigvæk relevant at gennemgå garderoben før en evt. nyanskaffelse. Selv i en lille garderobe, kan der var noget, man havde glemt.

NÅR DER ER NOGET, JEG HAR MERE AKUT BRUG FOR

En blomstret sommerkjole på udsalg i januar, hvor jeg egentligt står og har brug for støvler, men kun råd til en af delene. Det siger næsten sig selv, ikke? Støvlerne først!

NÅR DET IKKE ER RART AT HAVE PÅ

Jeg tror, at rigtig mange af os køber tøj fra tid til anden, der ikke er rart at have; den strammer, den kradser eller den stumper = den skal ikke med hjem / sendes retur. Jeg ved bare, at jeg i sidste ende ikke gider at tage det på om morgenen, hvis ikke at det er rart.

NÅR DET KRÆVER “LÆRING”, AT JEG BLIVER BEDRE TIL NOGET

Og i forlængelse af det. Jeg undlader partout at købe, hvis tingen kræver, at jeg bliver bedre til noget. “Jeg skal bare lige lære at gå i høje sko”, “jeg skal bare suge maven ind”, “jeg skal bare lige blive bedre til at lade være med spilde…”. Der er så mange ting, vi kan forvente af os selv – men faktum er bare, at tøj ikke skal et af de områder og få diktere. Og så er faktum, at jeg aldrig fik lært at gå i der 10 cm høje sko. Heller ikke anden gang. Derimod må jeg gerne skulle gøre mig umage om morgenen fra tid til anden – men det er altså noget andet.

NÅR EKSPIDIENTEN / VENINDEN / MODEMAGASINET INSISTERER

Hvis der er noget, jeg ikke gider, så er det press. At købe skal være en rar og clear minded ting, hvor jeg ikke gider føle mig presset, fordi “det er den sidste på lager” eller “det er blevet revet væk”. Jeg har ALTID fundet den et andet sted – og ofte endda ubrugt på Trendsales til det halve af prisen en måned senere. Ro på!

NÅR JEG IKKE ANER, HVORNÅR JEG SKAL FÅ TINGEN BRUGT

Har jeg ingen idé om, hvornår jeg skal bruge tingen? Så har jeg nok ikke brug for den. Og skulle jeg få brug for netop den, så er der nok noget magen til til den tid – evt. på Trendsales.

HVAD TÆNKER DU OM DEN SLAGS SITUATIONER? ER DET COMMON SENSE?


Indlægget er skrevet af THEA