shopping-bags

Billede fra pinterest

Hænger pris og kvalitet altid sammen? Kan man købe tøj i H&M, når man samtidig forsøger at bygge en holdbar garderobe, der kan stå distancen?

Nej og ja. Pris og kvalitet hænger nemlig langt fra altid sammen og derfor behøver tøj fra de velkendte highstreetkæder partout ikke at være uholdbart. Fx er mine ultimativt yndlings t-shirts fra H&M i en fantastisk kvalitet –  og senest har jeg købt to sweatre, hvor både kvalitet og materialesammensætning er, som den skal være. Men det handler om lede lidt – være lidt kritisk, lige meget om du køber dyrt eller billigt. Men hånden på hjertet – i de billigste butikker er kan der godt være langt i mellem de bedre køb. Her kommer derfor 5 tips til, hvordan du shopper highstreet på den holdbare måde.

For resten, når jeg siger highstreet…
…mener jeg tøj fra de billigste kæder; H&M, Bestsellers mærker, Gina Tricot – mærker, der ikke kører med kollektioner, men som lancere nyheder hver uge. Selvom man sagtens kan argumenterer for, at brands som Ganni, Gestuz osv. er high street, så går de i min definition ikke helt indunder – kvaliteten er helt grundlæggende lidt højere her og det samme er priserne.

1. TAG DIG TID OG KIG DIG FOR

Der er ingen tvivl om, at highstreet kæder grundlæggende skaber tøj, der ikke er skabt til at holde længe. Forretningsmodellerne er ofte baseret på ugentlige nyhederne og en masse specialkollektioner, som skal vække og fastholde din interesse – og behovet for nyt. Det betyder, at tingene ikke er designet til at skulle holde længe rent materialemæssigt. Ikke desto mindre er det som om, at der fra tid til anden popper ting op, som er af blændende kvalitet – og hvor der er masser af penge af spare på kvalitetsmaterialer kontra dyrere mærker. Så tag dig god tid og led efter de ting, der virkelig virker.

2. MATERIALER ER AFGØRENDE

Materialet er og bliver afgørende for holdbarheden og det er her, du for alvor kan spare penge – og dermed få bedre og mere holdbar kvalitet. Det her altså ikke en opfordring til at købe det mere, men derimod at gå efter højere kvalitet end det, du måske normalt har råd til. Jeg kigger altid efter viskose af lækker, tyk kvalitet, lyocell, modal og tøj med mere end 50 % uld i, men jeg har også fra tid til anden fundet holdbar kvalitet af både silke og læder til få penge.

hh1

3. GÅ EFTER KLASSISKE MED KANT

Det er ikke nødvendigvis alle kategorier af tøj, der kan findes i god kvalitet fra highstreet butikkerne – men jeg har efterhånden både set vinterfrakker i ren uld og smukke sko i blødt læder. Ikke desto mindre synes jeg, at highstreet har det med at gøre sig særligt godt, når det kommer til det “klassiske tøj med kant”. Enkle, almene ting, der har en lidt anderledes detalje. Fx er det den snoede syning på t-shirt, en syning tværs over forstykket på skjorten eller de bredde ærmer på strikken. Kort fortalt; highstreet er formidabelt til betaleligt tøj, der ser dyrt ud pga. af en fin detalje og som holder længe pga. godt et materiale.

hh2

4. HÆNG TIL SIDE – OG TÆNK DIG OM EN EKSTRA DAG

Når du så står med det, du overvejer at købe – hvorfor så ikke lige give det en tænker? Det fede ved highstreet butikkerne er nemlig, at de er søde til at hænge til side – uden at en eller anden emsig ekspedient ringer til dig dagen efter og spørger, hvor du bliver af. Derfor kan du altså uden betænkelighed hænge tingen til side, hvis du er i tvivl. Du får blot dit navn på og så hænger den et døgnstid eller to, alt efter butik.

5. GRATIS RETUR I BUTIKKERNE

Langt de fleste highstreet butikker har webshops – men faktum er, at rigtig mange ting vi køber på nettet ikke bliver returneret. Men det er der håb for, for indenfor det seneste år har fx både H&M og alle Bestsellers butikker fået gratis retur i butikken. Du tager altså bare dine fejlkøb fra nettet med ned i den lokale butik og vupti er pengene retur på kontoen. Det er et stort plus i min bog.

HVAD ER DIT BEDSTE OG MEST HOLDBARE HIGHSTREET KØB?


Indlægget er skrevet af Thea