#SECONDHANDSPRING,  SHOPPING,  THEA

HVAD ER ET GODT SECONDHANDKØB?

IMG_9396

Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. I dag giver jeg derfor mit bud på, hvad der kendetegner et godt secondhandkøb baseret på min egen erfaring og de helt fantastiske ting, jeg allerede har i min garderobe som har fundet vej på alternativ vis. Helt overordnet synes jeg, at et godt secondhand køb er noget, der sparer ressourcer, noget du har brug for / ønsker dig, noget du sparer penge på, noget i god kvalitet eller noget unikt.

Ville du have købt det fra nyt?
Først og fremmest er et godt secondhandkøb noget, der har sparet produktionen af noget andet. Køber du brugt, så sparer du både ressourcerne, der direkte er brugt i genstanden (tekstilet), men også på de ressourcer, der indirekte bruges for at stoffet farves eller CO2’en ved transport. Det er en af de helt store miljømæssige grunde til at købe brugt, hvis tingen er noget, du ellers ville have købt fra nyt.

Har du brug for det? Er det noget, du virkelig ønsker dig?
Secondhand er blevet en oplagt mulighed for at købe noget, du har brug for eller virkelig ønsker dig. Udvalget er nemlig så stort, at der burde være noget for enhver smag. Selvom noget kan findes secondhand betyder det altså ikke, at man behøver udvise større ligegyldighed over tingen – ej heller være mindre kritisk ift. du rent faktisk vil få det brugt. Der er ingen tvivl om, at secondhand kan være en rigtig god mulighed for at afprøve om en ny trend er dig. Er du ny secondhandshopper, så er det ikke så dum en indstilling og sted at starte. Omvendt, så er det min erfaring, at jo dygtigere man bliver til at spotte, hvad man rent faktisk vil få brugt, jo mere kan man lade hænge til andre.Bare fordi de er brugt (og billigt), behøver man jo ikke at hoarde 😉

Sparer du penge?
En rigtig god grund til at købe secondhand er, at man rent faktisk sparer penge. Derfor er det okay at være kritisk. Sparer du penge ift. nyprisen? Ift. hvad det hænger til butikkerne? Særligt på platforme som Trendsales eller Tradono kan det fra tid til anden være helt skørt, hvad folk vil have for deres 2 år gamle Ganni tøj. Husk, at du med nyt rent faktisk får en bytte- og returgaranti samt en mulighed for at reklamere. Det kan man også i visse tilfælde ved brugte ting, men det er mere besværligt og løber du en risiko for, at tingen fx ikke passer, så er det rart at kunne sælge / bytte / donere den videre uden større tab. Det her kommer jeg tilbage til i et senere indlæg, men min tommelfingerregel er, at jeg gerne vil spare mindst 40 procent, hvis muligt.

Er det ordentligt kvalitet?
Genbrugsbutikker eller anden form for secondhand kan virkelig være en genvej til tøj, sko og tasker i gode materialer. Mere kvalitet for pengene udgør i min optik en af de helt store fordele ved secondhand. Gå efter uld, silke, læder eller andet, der kan holde sig længe i din garderobe. Og husk at tjekke syninger og så videre.

Passer tøjet ordentligt?
Pasform er uden tvivl en af de helt store udfordringer ved secondhand. I butikkerne er der ikke andet at gøre end at prøve på – for du kan sjældent returnere. Køber du via Trendsales eller lignende, så bed om mål eller tag ud og prøv det på i butikken, hvis muligt. Mange mærker kender jeg efterhånden min størrelse i og så er det sjældent, at jeg rammer forbi.

At finde noget, du ikke kan finde i butikkerne
At shoppe secondhand er også en mulighed for at finde noget, som du ikke lige kan finde i butikkerne. At finde noget unikt eller noget, der måtte være et par sæsoner gammelt. “Genrbrugsguld”. Jeg har ofte en idé om bestemte ting fra tidligere, som jeg af en eller anden grund missede eller først har fået øjnene op for nu. Derfor fik jeg fx fingrene i et par tre år gamle H&M x Isabel Marant silkebukser til 250 kr., som jeg er vendt tilbage til mange gange siden de var i butikkerne. Af andre ting kunne det også være noget tøj af en særlig stil (hvis man fx er til 50’er kjoler), der slet ikke produceres længere.

Det var nogle af de tanker, jeg gør mig i forbindelse med secondhandshopping. Jeg kommer i den kommende tid til at uddybe de forskellige pointer 🙂

HVAD ER ER GODT SECONDHANDKØB I DINE ØJNE?

6 Comments

 • K

  Det var virkelig et godt indlæg ☺ Jeg kan også godt lide at afprøve snit og farver, som jeg ellers ikke ville have købt til fuld pris.

  • nordrobe

   Tak for det 🙂 Det er jeg virkelig glad for at høre!

   Og helt enig – secondhand er en oplagt mulighed for at forsøge sig med elementer i form af snit og farver. Så er det også nemt at sende det videre, hvis det ikke kommer til at virke. Hvad er dit bedste secondhandkøb so far?

 • Camilla Cecilie

  Rigtig godt indlæg! Jeg er vild med genbrug, både tanken men bestemt også muligheden for at spare penge. Jeg har flere gange gjort gode kup hos andre bloggere, fx på deres tictail eller salgsprofil på Instagram.
  Det er specielt fedt at få fat i items fra tidligere kollektioner, som man ikke lige fik fingrene i 🙂

  • nordrobe

   Tusind tak! Hvor dejligt, at du også er vild med genbrug! Og jeg synes virkelig, at det er okay, at det også handler om at spare penge. Det er jo bare win-win 🙂

   Ej, hvor fedt med scoop på salgsprofiler – dem vil jeg huske i min gennemgang af, hvor man kan finde secondhand. Tak for tippet 🙂 Og helt enig – genbrug er oplagt til at finde ting fra tidligere kollektioner. Det er også en af mine foretrukne “søgninger” på fx Trendsales.

   Hvad er dit bedste secondhandkøb?

 • Mette

  Jeg er ikke særlig god til at shoppe second hand. Faktisk har jeg kun købt brugte tasker…

  Jeg synes, tøj er svært, fordi det ofte ikke lever op til forventningerne, så jeg skal have prøvet det i en butik, før jeg overhovedet vil overveje at købe det brugt. Og mht sko er jeg meget skeptisk med at købe fodtøj brugt, fordi folk går forskelligt i deres sko (jeg går fx meget skævt i mine), og der skal ikke særlig meget til, før de er så godt som ubrugelige at købe brugt. Nogle tips?

  • nordrobe

   Tasker og tilbehør / smykker er virkelig også et godt sted at “starte” med secondhand 🙂

   Ift. tøj, har jeg det med at notere mig, hvad det er for ting (stylenavn og størrelser), jeg har prøvet løbende fra forskellige mærker og kollektioner og så holder jeg øje med det. Jeg har på den måde fundet rigtig mange ting, der var i butikkerne her og nu, et par uger senere brugt. Det lyder måske en smule uspekuleret, men det gør, at jeg ikke behøver at sidde og rode i flere timer på Trendsales ad gangen. Måske det var noget, der også kunne virke for dig? Jeg køber også ting, jeg falder over, men det er sjældent, at jeg fx gennemser 30 sider med sorte læderjakker.

   Og ift. sko, så er udvalget af helt ubrugte sko overraskende stort derude. De sidste to par sko, jeg har købt på TS har været helt nye. Så måske kan du sætte det som et kriterie? Ellers evt. møde op hos sælger og prøve skoene, hvis muligt.

   Hvilke gode taskekøb har du gjort dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *