Når der fjernes et vindue, åbnes der en dør?

Jeg skylder jer status på den sidste del af min #forbrugsfaste samt en samlet status på, hvordan jeg selv synes, at det er gået – og ikke mindst, hvad jeg har lært.

Mere om det i næste indlæg. Her kommer den sidste status.

1. ‘UNØDVENDIGE KØB’

Det har jeg brugt penge på: 

Sika Design kurvestole til altanen – fundet i genbrug: 300 kr. for 2. (nødvendigt)
1 par stiletter købt i genbrug: 25 kr. (unødvendigt)
Stor eucalyptusplante til altanen – 200 kr. (stort ønske)

2. ‘SUKKER’

Som sidste periode er det gået okay. Men som med så meget, når man starter med et overfladisk symptom på noget (at spise sukker), har jeg fundet ud af, at der er andre, mere udfordrende dynamikker under overfladen, som holder vanerne i skak. Derfor er det primært der, jeg har brugt min energi i denne periode.

3. ‘DEN VOKSENDE TO DO-LISTE’

Punkter, der blev tjekket af listen i den forgangne periode.

  • Opstart af indretning af altan
  • Gennemgang af forårets tøjbudget
  • Fået planlagt min fødselsdag

Resten af overskuddet er gået til dynamikkerne omkring sukker.

TANKER FRA DEN FORGANGNE PERIODE | TOPPEN AF ISBJERGET

Som i sidste periode så har jeg brugt penge og købt lidt. Men hvor tingene i sidste periode godt kunne have ventet, så er det altså med at slå til, når der står de fineste fletstole i en jysk genbrug. Og når man ovenikøbet finder ud af, at de faktisk koster 1700 kr. stykker, så bliver købet altså endnu mere retfærdiggjort. Nu glæder jeg mig bare til altanen er klar om et par uger, så de kan flytte udenfor. Dertil har jeg købt en smuk plante til altanen, som jeg har ønsket mig i årevis. Og ja, så har jeg købt de blødeste lædersandaler med en crazy høj hæl til 25 kr. i genbrug. Ikke nødvendige, men SÅ flotte – og bæredygtigt anskaffet.

Men egentligt har den sidste periode af forbrugsfasten ikke handlet ret meget om hverken forbrug eller sukker. Det har derimod handlet meget mere om det, der ligger under overfladen. Mønstre og relationer i mit hverdagsliv, som jeg pt. er nødt til at tage op til overvejelse – fordi jeg fra tid til anden dulmer eller belønner for at få tingene til at ‘glide ned’. Uden at gå for meget i detaljer, er det den ærlige sandhed – og det kræver virkelig noget mod at være ærlig over mig selv.

Jeg er 110 % sikker på, at det er noget mange kender. At vi bruger noget i tilværelsen til at flygte fra det vi står i. At vi fylder livet op med en masse unødvendigheder for ikke at beskæftige os det, der ligger lige for – men som af forskellige grunde kan være svært at berøre.

Forbrug er ofte bare toppen af isbjerget. Fordi forbrug af mad, tøj, sukker eller noget helt 8. hænger sammen med alt muligt andet. Ellers ville reklamer ikke påvirke os – og ellers ville shopping eller mad ikke føles som velfortjent selvforkælelse i et liv, man måske grundlæggende ikke rigtigt trives i.

Hvad er der på spil, er stensikkert forskelligt fra person til person. Vi har alle sammen vores tilbøjeligheder – og alle sammen vores at slås med fra tid til anden. Og #forbrugsfasten har, præcis som sidste år, skrabet et lag af unødvendigheder af og skabt plads til, at det, der virkelig er vigtigt, kan komme op til overfladen.

Hvor det helt bringer mig hen – det jeg er stadig ret usikker på.