Mit første grydebrød

Det er omtrent 40 dage siden, at jeg afrundede min såkaldte forbrugsfaste. Hvis du ikke aner, hvad jeg snakker om, kan du læse finde indlæggene HER. Men det korte af det lange er, at jeg under kirkeårets faste valgte at holde mit forbrug på et minimum ved ikke at bruge penge på unødvendige ting. Købestoppet indbefattede alt fra to-go kaffe til tøjkøb og alt, hvad jeg købte, skrev jeg ned. Samtidig satte jeg fokus på få simplificeret vores hjem og skrive taknemmelighedsdagbog over de ting, der gjorde mig glad i løbet af en uge.

Forløbet gav nye perspektiver på forbrugsvaner og behov, men også på negative selvbilleder og andre ting, der var blevet “fredet” over tid. Spørgsmålet er, hvordan det er gået efter at benspændet blev ophævet? Læs med nedenfor!

 

1. FARVEL TIL ROD – HEJ TIL HVERDAGSORDEN

Først og fremmest så sikrede forbrugsfasten, at jeg fik sorteret ud af mine – og vores ting. De sidste områder af vores hjem tog vi umiddelbart efter fasten og derfor har vi nu været alle kroge igennem. Undervejs fik vi investeret i nogle nye opbevaringsløsninger til vores spisestue (som også fungerer som hjemmekontor i praksis) – og det har faktisk mere eller mindre elimineret alt det “hverdagsrod”, vi havde inden. Det skyldes blandt andet vores “mini skabsvæg”, der fungerer som et slags kontorhjørne, hvor vi hver har et skab med to hylder til vores løbende projekter og personlige ting(høretelefoner, logbøger, magasiner etc.). Finder vi noget af den andens løsøre flydende i lejligheden, så flytter vi det blot derind og så står man selv for løbende at sortere og organisere i skabet. Det skal vi så selvfølgelig sørge for at gøre.

I forhold til sortering, så har jeg altså fået smag på det igen (efter et års pause) og kunne godt finde på at tage en runde mere inden længe.

2. FARVEL TIL PIZZA (OG ANDET TAKEAWAY) – HEJ TIL MERE HJEMMELAVET MAD

Som jeg skrev i allersidste update, så barberede vi vores udgifter til mad ned under forbrugsfasten. Primært ved at skære kraftigt ned på takeaway (og bagerbrød) – og ved at bruge ting fra vores lager. Tommelfingerreglen var og er stadig “Ingen mad udefra med mindre vi rent faktisk spiser det ude!” På den måde handler mad udefra altid om en oplevelse – og ikke om dovenskab.

Jeg har kigget på vores budget for den sidste måned og sparemønstret er faktisk fortsat i en eller anden version. Fx har vi ikke spist pizza fra vores lokale pizzaria mand siden forbrugsfasten sluttede. Inden da kunne det næsten være en gang om ugen hjemme i sofaen  ?

Vi sparer altså stadig penge. Det har helt konkret givet plads til, at jeg har kunnet lave nogle justeringer af vores kost uden, at det har kostet os ekstra.

Glutenfri pizza aka. socca med fyld – SÅ lækkert!

3. FARVEL TIL KLATKØB  – HEJ TIL FLERE OPLEVELSER

Jeg tracker stadigvæk mit eget forbrug og selvom jeg har købt en smule tøj og ting siden, så er jeg blevet meget mere bevidst om netop det aspekt, at det der gør mig gladest er gode oplevelser med mennesker, jeg elsker. At det er det, jeg lever af i længden. Jeg vil altså hellere have en kop kaffe med en veninde end et eller andet billigt tingeltangel, jeg ikke har brug for.

Det er jo ikke overraskende eller rocket science, men det er et vigtigt mindset at have i baghovedet i forhold til mine og vores økonomiske prioriteringer både nu og fremadrettet.

Jeg drikker altså det meste kaffe derhjemme. Selv iskaffe har jeg fundet den perfekte løsning på – sig til, hvis I vil have en opskrift 🙂

4. FARVEL TIL BAGERBRØD – HEJ TIL HJEMMEBAG

Det er ikke kun takeaway, men også bagerbrød, vi har sparet en del penge på at skære ned på. I stedet er jeg begyndt at bage igen. Det er nærmest flere år siden sidst. Det skyldes dog ikke kun forbrugsfasten, men også det faktum, at vi har fået opvaskemaskine (tak udlejer!). Siden forbrugsfasten har vi derfor kun købt bagerbrød et par gange og hver gang har det været i forbindelse med gæster eller fejring af fødselsdag. Vi har blandt andet benyttet os af TooGoodToGood – og der er seriøst mange penge (og ressourcer) at spare. Ærligt, så har jeg ved at se, hvorfor vi ikke skulle fortsætte som nu?

 

5. FARVEL TIL DYRE LØSNINGER – HEJ TIL MERE KREATIVITET OG PERSONLIGHED

Jeg fyldte 30 år i fredags og da jeg for et par måneder siden begyndte at planlægge fejringen, gik jeg i gang med at budgettere og prioritere, hvordan jeg ville afholde festen. Mit genopfriskede fokus på forbrug og motivation for at undgå dyre (og dårlige) løsninger havde en ret stor indflydelse på, hvordan festen i weekenden foldede sig ud. Blandt andet kom det til udtryk i form af menuvalg, kreative løsninger til pynt(primært fra gemmerne, lånt, genbrug og fundet i naturen) og i forhold til transport og meget andet – men uden at jeg gik på kompromis med antallet af gæster, kvaliteten af maden, ønsket om at holde det ude eller de lækre drinks. Festen holdt budgettet og blev alt det, jeg ikke vidste, jeg drømte om – endda med kreative og personlige element. Åhh, kan vi gøre det igen? <3

Forhåbentligt bliver det blot en af mange områder, hvor det gennemtænkte og kreative vinder over det dyrtkøbte.

6. FARVEL TIL USYNLIGE GODE – HEJ TIL TAKNEMMELIGHED

Jeg skriver ikke længere taknemmelighedsdagbog, men synes jeg stadig, at jeg rider på bølgen af at føle mig bundheldig. Hver eneste dag! Socialt, praktisk, emotionelt osv. har jeg så meget at være glad for. Alt er ikke perfekt – langt fra! Men jeg er heldig og jeg prøver ikke at tage det forgivet. Samtidig så har jeg sat hårdt ind overfor, at jeg ikke gider at sammenligne mig med andre – eller være typen, der misunder andres succes eller ferier til Bali. Jeg har derfor ryddet grundigt ud på Instagram i de profiler, jeg følger. Samtidig så er jeg også færdig med at skrue ned for mig selv og at have det dårligt med at tage mit space. Eller jeg arbejder i hvert fald på det – også på de dårlige dage ?

7. FARVEL TIL FEJLINVESTERING AF RESSOURCER – HEJ ET NYT FOKUS

Det sjove ved forbrugsfasten var, at den kom til at handle om meget mere end bare om penge. Jo, jeg sparede kroner og ører og donerede en masse ting til genbrug under processen. Men mest alt blev det en mulighed for at standse op og se, hvor tæt forbrugsmønstre er forbundet til alle aspekter at hverdagen og ikke mindst til os selv og vores egne selvbilleder. For mig handlede forbrugsfasten om at få gennemset, hvad det er jeg investerer i – hele vejen rundt om mig selv. I hvad og hvem jeg investere min tid, mine tanker, mit overskud og en lang tankerække omkring, hvad det egentligt er, der er vigtigt for mig.

Det blev en virkelig fin og til tider udfordrende proces, som jeg bestemt ikke ville have været for uden og som jeg er ret sikker på, at jeg ikke er færdig med at se effekten af.

 

OVERVEJER DU AT FORBRUGSFASTE? SÅ KAN JEG KUN ANBEFALE DET!