I morgen kickstartes kirkeårets faste. 40 dage*, hvor der frem mod påske stilles skarpt på at leve anderledes end resten af året. Hvor der verden over åbnes et kollektivt vindue til at gøre tingene anderledes. Sammen med tusindvis af mennesker verden over.

Sidste år søsatte jeg et koncept, jeg kalder #forbrugsfaste. En tidsbegrænset periode hvor jeg bevidst vælger at leve anderledes – vælger at spise, shoppe, instagramme eller arbejde på anden måde, end jeg plejer. Fordi det er godt for mig. Godt for mine vaner at blive udfordret – og set efter i sømmene. Jeg er personligt inspireret af tanken om periodisk faste og fleksibel forbrænding, som vi kender fra kostens verden, og som jeg har skrevet om her. For mig handler det om, at jeg i perioder vælger det fra, jeg ‘fylder’ mig selv og min hverdag med – og stiller spørgsmålstegn ved om tingene måske kunne se anderledes ud. Om ikke andet, så bare for at vise mig selv, at det ikke er tingene, maden, de lange arbejdsdage eller noget helt 17., der definerer mig. At tingene ikke behøver at være, sådan som de plejer. 

Læs også Derfor holder jeg 40 dages forbrugsfaste

Under fasten sidste år havde jeg fokus på generelt at sætte mit forbrug ned. Jeg ville spare på ressourcerne – økonomisk såvel som klima- og miljømæssigt. Ikke kun for min egen skyld, men fordi jeg generelt set gerne vil leve grønnere. Jeg noterede derfor alle køb ned, bagte mit eget brød, sorterede ud i ejendele (og selvbilleder ) og skrev taknemmelighedsdagbog ned. Her på bloggen delte ugentligt jeg en status, hvor jeg reflekterede over mine vaner, delte det, jeg var taknemmelig for og det, jeg havde givet slip på.

Effekten var ikke til at tage fejl af, og jeg endte med at spare penge, skille mig af med overflødige ting, opleve en længere fase af “behovsløshed” og meget mere.

Siden sidste år har jeg været hooked på periodisk forbrugsfaste og i sommers var det mine SoMe-vaner, der fik en overhaling, da jeg tog en længere periode med #digitaldetox.

Pointen med en #forbrugsfaste er altså, at man kan faste fra lige præcis det, man har lyst til. Eller slet ikke lyst til. Det vigtigste er, at man har lyst til at udfordre sig selv og vælge noget, der er tilpas anderledes fra, hvordan man plejer at leve.

I år gør jeg altså det samme. Tager 6 1/2 uger ud, hvor jeg vil leve anderledes. I år er mit fokus en smule anderledes og knapt så bredspektret som sidste år. Til gengæld tager jeg fat om noget, jeg gerne har villet tage fat om længe. Så fra i morgen af og frem til påske søndag går det løs.

SKAL DU VÆRE MED?

*6 1/2 uge minus søndage, der i klassisk forståelse af fasten ikke tæller med.