Det er faktisk først indenfor de seneste uger, at jeg for alvor er vendt tilbage til overfladen. Tilbage til telefonen, til Pinterest og Instagram. I starten af juli tog jeg nemlig beslutningen om at trække stikket sommeren over og at lade min aktivitet online, og bag en skærm i det hele taget, være minimal. Fordi jeg havde brug for en pause, fordi jeg havde lyst til at samle mit fokus og fordi jeg havde lyst til at være fuldt til stede, hvor jeg nu var i løbet af min ferie. Indlægget her er mine oplevelser med det at tage en digital detox og mit argument for, at særligt sociale medier fremadrettet skal holdes i kort snor i min tilværelse.

SÅDAN FOREGIK MIN DETOX RENT PRAKTISK

Uge 1

Slettede diverse app som Pinterest, mens Instagram og Facebook var begrænset til 1 gang dagligt. Computeren var slukket udover alle dage udover en enkelt.

Uge 2-4

Slettede diverse apps, men tillod mig selv at tjekke via webbrowseren et par gange i løbet ugerne. Computeren stadig kun tændt en enkelt gang pr. uge. Blandt andet for at finde inspiration til vores Berlinertur og vores renovering af lejlighed og for at koordinere praktiske ting via messenger. I perioden lyttede jeg ret bevidst heller ikke til podcasts eller lydbøger for at være så fri af min telefon som muligt.

I STEDET BRUGTE JEG BLANDT ANDET TIDEN PÅ

… at være sammen med venner og familie
… at læse bøger
… at skrive dagbog
… at se Danmark og hænge ud i Berlin
… at nedpakke, rengøre, male og genindrette vores lejlighed

DE KLARE FORDELE VED EN DIGITAL DETOX

Ro og bedre “kropsfornemmelse”

En af de første ting, jeg lagde mærke til allerede i uge 1 var, at jeg hurtigt følte en “større indre ro” ved ikke hele tiden at lade mig distrahere af min telefon eller optage af min computer. En bedre fornemmelse af mig/mit selv, af min krop og en reduceret følelse af at være “overstimuleret”.

Mindre sammenligning og en større følelse af at være ligeglad og ligegyldig

Særligt det at slette Instagram gjorde noget særligt for mig. Efter kort tid uden oplevede jeg nemlig en større ro i bare at være “mig”. Begrænset til at være den, jeg er. Og ikke alt muligt andet. Det lyder måske lidt spøjst, men jeg opdagede ret hurtigt, hvordan Instagram for mig personligt også er med til at skabe en usund sammenligning med alle mulige, i virkeligheden totalt uvedkommende, mennesker. Mennesker, der bor federe, spiser pænere eller rejser mere eksotiske steder hen end jeg gør. At slippe for det var på mange måder ret befriende og efter en uges tid inde i min faste, begyndte jeg at fantasere om helt at gå helt “off grid”; slette bloggen og min Instagram og bare være ligeglad med, hvad der overhovedet foregår i den dimension. Og blive totalt “ligegyldig” på den front. Tanken har stadig ikke helt sluppet mig.

Mere tid og energi til ægte relationer

Én af de ting jeg desuden oplevede var, at det at fjerne mig fra SoMe fik mig til at tænke mere over, hvem det er egentligt er, jeg bruger tiden på at korrespondere med og hvis liv jeg går op i følge med i. Personligt satte ugerne tankerne igang om, om sociale medier rent faktisk er så sociale (for mig) eller om jeg kan bruge tiden og energien bedre.

Bedre koncentration

No kidding – det er klart blevet nemmere at koncentrere mig. Det er jeg ret tilfreds med, da det var én af mine mål med projektet. Særligt inden opstart af nyt job her i august.

Mindre shoppetrang
Ja, åbenbart. Men graden af gentagen eksponering af flotte ting hænger altså sammen med størrelsen på lysten til at købe dem.

At kuratere sine minder

Undervejs i de i alt 4 uger oplevede jeg primært ét savn til de sociale medier. Det at tage og dele billeder fra mit liv. Den øvelse at tage et fint billede, redigere det og formulere en lille tekst. Altså savnet var selve den kreative proces, men også det faktum at minder behandlet på den måde er nogen, jeg husker bedre end alt det, jeg ikke fik “behandlet” en ekstra gang.

For at holde fast i den kuratede del af de sociale medier, valgte jeg løbende at udvælge og redigere billeder som jeg plejer – bare uden at dele dem. På den måde har jeg stadig 30-40 af de allerbedste øjeblikke fra sommeren.

HVAD SÅ NU?

Det blev en meget ærlig gennemgang, men jeg håber, at det gav mening.

Hånden på hjertet gav #digitaldetox lidt af et perspektiv på tingene og siden jeg kom hjem fra ferie og er startet i fuldtidsjob med fuldtidskærm, har jeg følt mig meget mere ambivalent end tidligere omkring brugen af SoMe og anden “scrollen”, når jeg endelig har fri. Særligt i forhold til Instagram. I skrivende stund har jeg slettet app’en, men downloader den sikkert så snart indlægget her er udgivet og jeg smider en notits om det ud. Min tilgang er pt., at jeg skal have et konkret formål med at “gå på” – ligesom jeg altid har det på Pinterest. Instagram er uden tvivl smart til at samle inspiration (til efterårsgarderoben – meget mere om det snart <3 ), følge veninder og meget andet og pt. har jeg ikke planer om at slette mine brugere (som jeg gjorde det med snapchat for et år siden). Men jeg har planer om fortsat holde det og andet unødvendigt input i kort snor og se, om jeg ikke kan skabe en eller anden god balance mellem offline og online.

 

HVAD TÆNKER DU MON OM MIT LILLE EKSPERIMENT?

 

Tags: ,