Jeg kom vidst egentligt til at springe november over. Men altså november – december. Det hele flyder lidt sammen lige nu 🙂

Ikke desto mindre prøver jeg altså hver måned at dele lidt af det, der ellers fylder hos mig. Fælles for tingene er, at de fleste af dem handler om garderobe, tøj og forbrug generelt, men ikke er store nok til at forme hele indlæg i sig selv.

Den seneste måned har jeg: 

1. Tænkt  over, om vi som forbrugere skal forholde os til om fibrene i vores tøj kan genanvendes, når vi ikke bruger det længere. 

Jo mere blandet et tekstil er, jo mere kræver det at skille ad for at genanvende. Hvorimod jo renere (simpelt sammensat), jo nemmere er det (som udgangspunkt) at genanvende. Personligt synes jeg, at det er ret interessant at overveje, om det er vores ansvar som forbrugere at forholde os til, inden vi køber nyt. Omvendt så er det også som om, at det danske skraldesystem ikke helt følger med på det niveau endnu.

2. Irriteret mig over prissætningen på secondhandtøj

Der skal ske noget med priserne på secondhand! Nu har jeg sagt det højt. Priserne i både luksus secondhandbutikker og på diverse sites er for høje (nej, jeg snakker om almindelige genbrugsbutikker). Forventninger til, hvad du kan få for din brugte garderobe skal ned og det samme skal priserne. Vi er nemlig i en tid, hvor mængden af secondhandtøj aldrig har været større og i stedet for, at du tro, at du har “guld i garderoben”, så er det på tide at indstille sig på, at tingene skal ud og leve – og at du mere realistisk kun skal forvente at få max. 30-40 procent af nyprisen med mindre vi snakker tasker eller på andre måder ikoniske designervarer. Det handler altså om, at sætte tøjet fri – i stedet for være en pengepuger 😉 Det er godt forvalterskab i min bog.

3. Overvejet konceptet “bæredygtig indpakning”

Jeg synes, at jeg flere steder har set guides der opfordrer os til fx at pakke ind i stof. “Men er det virkelig bedre og mere bæredygtigt at end at vælge papir?” har jeg funderet over. Jeg ved godt, at stof i teorien kan genanvendes, hvis der fx er tale om et viskestykke, men at gå ud direkte købe stof til indpakningen, der så ender nederst i en skuffe bagefter, ville i hvert fald ikke fungerer for mig. Og personligt mangler jeg hverken stofnet eller viskestykker. Og hvor mange meter papir går der mon energimæssigt til at producere  stof? Jeg har ikke fundet en løsning, udover at købe papir, der er printet på begge sider, så det i teorien kan genanvendes. Derimod vil jeg være primusmotor på, at vi får sorteret papir mv. fra hinanden, når der skal ryddes op efter udpakningen. Ikke at det rigtig løser det faktum, at der ryger virkelig meget papir netop i julen.

4. Været til en masse spændende workshops mv. omkring den bæredygtige udvikling af modebranchen og på alle måder følt, at  er ved at finde min hylde rent arbejdsmæssigt

Av, jeg føler mig glad og heldig i disse dage rent arbejdsmæssigt. Nu skal der bare findes en længerevarende løsning, men lige pt. nyder jeg, at jeg vender tilbage efter juleferien.

5. Været til den fineste julefrokost på Østergro

Jeg elsker Østergro – og faktisk skrev jeg semesteropgave om tagfarmen i 2015, da den lige var åbnet. Hvis du ikke har besøgt Københavns fineste rooftop, så kan det kun anbefales. Hvis du kommer til New York, så kan jeg også anbefale Brooklyn Grange Farm, der er kæmpe én af slagsen – og som har den fineste udsigt over Manhatten skyline.

6. Gået mange timer i mine nye støvler fra “ecofriendly” Blankens

Se, hvordan det gik i mit indlæg lige her.

7. Været gravet ned i undersøgelser om bæredygtigt forbrug og læst mig ind i diverse statistikker

Fx blev jeg mindet om, at vi kan spare 30 % ressourcer på at fylde maskinen og vaske på lavere temperaturer. Og så læste jeg en undersøgelse, der pegede på, at 100 secondhandkøb kan erstatte ca. 60 nye køb. Yes, jeg er en kæmpe forbrugernørd!

8. Heppet på Less Magazins crowdfunding kampagne

Min søde kollega Mia er med i Less’ redaktion og de er altså alt for seje i det hele taget. Jeg glæder mig personligt til at læse magasinet, når det kommer til februar. Du kan støtte lige her. 

9. Brugt en del af december på at lytte til podcast om “de store linjer” og om “den tid vi er i lige nu” og brugt tid på at indstille mig på, hvad jeg giver slip på ved udgangen af 2017 og hvad jeg ser frem mod i 2017.

Yes, som alle andre er jeg bidt af podcasts og gerne de mere spirituelle af slagsen. Jeg er blandt andet blevet inspireret til virkelig at “lean into” (i mangel af bedre ord på dansk) december og stille skarpt på, hvad jeg siger farvel til med afslutningen på dette år og hvad jeg vil arbejde for og på i 2018. Det er alt for nemt at glemme i juletravlheden, men faktisk en ret vigtig del af netop den tid, vi er i lige nu. Dertil har jeg brugt en del tid til at tænke over julens budskab.

 

10. Tænkt over, hvad der skal ske på bloggen i starten af det nye år… 

Skal vi lave endnu en challenge? Hvad er der stemning for derud? Jeg er gået i tænkeboks, så kom gerne med input.