FORBRUGSVANER,  MÅNEDSTANKER

D E C E M B E R T A N K E R // materialer, priser og nytår

Jeg kom vidst egentligt til at springe november over. Men altså november – december. Det hele flyder lidt sammen lige nu 🙂

Ikke desto mindre prøver jeg altså hver måned at dele lidt af det, der ellers fylder hos mig. Fælles for tingene er, at de fleste af dem handler om garderobe, tøj og forbrug generelt, men ikke er store nok til at forme hele indlæg i sig selv.

Den seneste måned har jeg: 

1. Tænkt  over, om vi som forbrugere skal forholde os til om fibrene i vores tøj kan genanvendes, når vi ikke bruger det længere. 

Jo mere blandet et tekstil er, jo mere kræver det at skille ad for at genanvende. Hvorimod jo renere (simpelt sammensat), jo nemmere er det (som udgangspunkt) at genanvende. Personligt synes jeg, at det er ret interessant at overveje, om det er vores ansvar som forbrugere at forholde os til, inden vi køber nyt. Omvendt så er det også som om, at det danske skraldesystem ikke helt følger med på det niveau endnu.

2. Irriteret mig over prissætningen på secondhandtøj

Der skal ske noget med priserne på secondhand! Nu har jeg sagt det højt. Priserne i både luksus secondhandbutikker og på diverse sites er for høje (nej, jeg snakker om almindelige genbrugsbutikker). Forventninger til, hvad du kan få for din brugte garderobe skal ned og det samme skal priserne. Vi er nemlig i en tid, hvor mængden af secondhandtøj aldrig har været større og i stedet for, at du tro, at du har “guld i garderoben”, så er det på tide at indstille sig på, at tingene skal ud og leve – og at du mere realistisk kun skal forvente at få max. 30-40 procent af nyprisen med mindre vi snakker tasker eller på andre måder ikoniske designervarer. Det handler altså om, at sætte tøjet fri – i stedet for være en pengepuger 😉 Det er godt forvalterskab i min bog.

3. Overvejet konceptet “bæredygtig indpakning”

Jeg synes, at jeg flere steder har set guides der opfordrer os til fx at pakke ind i stof. “Men er det virkelig bedre og mere bæredygtigt at end at vælge papir?” har jeg funderet over. Jeg ved godt, at stof i teorien kan genanvendes, hvis der fx er tale om et viskestykke, men at gå ud direkte købe stof til indpakningen, der så ender nederst i en skuffe bagefter, ville i hvert fald ikke fungerer for mig. Og personligt mangler jeg hverken stofnet eller viskestykker. Og hvor mange meter papir går der mon energimæssigt til at producere  stof? Jeg har ikke fundet en løsning, udover at købe papir, der er printet på begge sider, så det i teorien kan genanvendes. Derimod vil jeg være primusmotor på, at vi får sorteret papir mv. fra hinanden, når der skal ryddes op efter udpakningen. Ikke at det rigtig løser det faktum, at der ryger virkelig meget papir netop i julen.

4. Været til en masse spændende workshops mv. omkring den bæredygtige udvikling af modebranchen og på alle måder følt, at  er ved at finde min hylde rent arbejdsmæssigt

Av, jeg føler mig glad og heldig i disse dage rent arbejdsmæssigt. Nu skal der bare findes en længerevarende løsning, men lige pt. nyder jeg, at jeg vender tilbage efter juleferien.

5. Været til den fineste julefrokost på Østergro

Jeg elsker Østergro – og faktisk skrev jeg semesteropgave om tagfarmen i 2015, da den lige var åbnet. Hvis du ikke har besøgt Københavns fineste rooftop, så kan det kun anbefales. Hvis du kommer til New York, så kan jeg også anbefale Brooklyn Grange Farm, der er kæmpe én af slagsen – og som har den fineste udsigt over Manhatten skyline.

6. Gået mange timer i mine nye støvler fra “ecofriendly” Blankens

Se, hvordan det gik i mit indlæg lige her.

7. Været gravet ned i undersøgelser om bæredygtigt forbrug og læst mig ind i diverse statistikker

Fx blev jeg mindet om, at vi kan spare 30 % ressourcer på at fylde maskinen og vaske på lavere temperaturer. Og så læste jeg en undersøgelse, der pegede på, at 100 secondhandkøb kan erstatte ca. 60 nye køb. Yes, jeg er en kæmpe forbrugernørd!

8. Heppet på Less Magazins crowdfunding kampagne

Min søde kollega Mia er med i Less’ redaktion og de er altså alt for seje i det hele taget. Jeg glæder mig personligt til at læse magasinet, når det kommer til februar. Du kan støtte lige her. 

9. Brugt en del af december på at lytte til podcast om “de store linjer” og om “den tid vi er i lige nu” og brugt tid på at indstille mig på, hvad jeg giver slip på ved udgangen af 2017 og hvad jeg ser frem mod i 2017.

Yes, som alle andre er jeg bidt af podcasts og gerne de mere spirituelle af slagsen. Jeg er blandt andet blevet inspireret til virkelig at “lean into” (i mangel af bedre ord på dansk) december og stille skarpt på, hvad jeg siger farvel til med afslutningen på dette år og hvad jeg vil arbejde for og på i 2018. Det er alt for nemt at glemme i juletravlheden, men faktisk en ret vigtig del af netop den tid, vi er i lige nu. Dertil har jeg brugt en del tid til at tænke over julens budskab.

 

10. Tænkt over, hvad der skal ske på bloggen i starten af det nye år… 

Skal vi lave endnu en challenge? Hvad er der stemning for derud? Jeg er gået i tænkeboks, så kom gerne med input.

 

 

 

 

8 Comments

 • Gitte H

  Jeg har ikke lige et forslag til challenge, men jeg vil bare lige fortælle, at jeg er glad for at læse med her på bloggen, og at dine indlæg inspirerer 🙂 God jul.

  Mvh Gitte

  • nordrobe

   Hvor er du bare sød at tage dig tid til at skrive det 🙂 TAK!

   Rigtig glædelig jul!

 • Liselotte

  Markedet sætter vel en pris, så er det din opgave at fortælle folk, hvad de skal prissætte de ting, som du gerne vil købe?

  Undskyld mig, men hvad ligger der i, at 100 secondhand køb kan erstatte 60 nye køb? Hvis jeg køber fra nyt og slider tingene helt i bund over rigtig mange år (nu hvor min vægt er stabil lav), hvorfor er det så lige, at jeg i stedet skal ud og købe markant flere stykker secondhand tøj? Tøj, der er håndteret i brug og vask af andre, så det måske for mig slet ikke holder halvt så længe som det nye.? Er det min opgave at “bruge det op”, som de andre kasserede for miljøets skyld?

  Jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener, så ret mig, hvis jeg har misforstået dig.

  Og glædelig jul

 • nordrobe

  Det korte svar er, at det ikke handler om, hvad jeg personligt vil betale for brugt tøj, men om min fornemmelse af markedet. Så må vi se, hvad der reelt kommer til at ske på sigt.

  Ift. undersøgelsen, så er det blot nogle tal, jeg referer fra en svensk forskningsartikel, jeg faldt over. Jeg nævner dem, fordi det er interessant at se nogle tal på den ratio – og at få understreget, at secondhand ikke nødvendigvis kan dække alle køb. Jeg opfordrer hverken til det ene eller det andet. Det står dig frit for at købe præcis det, du vil.

  Glædelig jul

 • Rikke

  Må man høre hvilke podcasts du lytter til ang. “de store linjer” og “den tid vi er i lige nu” ?

  Jeg er fan af challenges og alt hvad der kan inspirere til at gøre nogle langtidsholdbare køb. Det er fortsat noget jeg kæmper med.
  Tak for 2017! mvh Rikke

  • nordrobe

   Tak for din søde, søde kommentar. Jeg beklager virkelig, at jeg har været helt fraværende i kommentarsporet.

   Jeg hører fra alt “Robcast” og “The Minimalists” til mere spirituelle og alternative som “Tarot for the wild soul” og “Embodied Astrology” samt podcast som “Smart”, “P1 Dokumentar” og meget andet. Jeg kan godt lide at have en fornemmelse for det brede udsnit for at få et mere samlet billede af, hvad der rør sig i verden set fra helt forskellige perspektiver.

   Og tak for de søde ord – det er dejligt, at du læser med!

 • Trine

  Jeg vil rigtig gerne være med på flere challenges. Din garderobe challenge har hjulpet mig helt enormt med at få fokus på min garderobe til efteråret. Jeg kom aldrig videre til vinterens garderobe, da det primært er det samme, jeg bruger (jeg er en frossenpind og udpræget vanedyr), men regner med jeg skal igennem samme tur til foråret.

  Noget, jeg dog går og bøvler med (og har gjort i lang tid), er at finde eller udtrykke sin identitet gennem tøj, og hvad det egentlig er, jeg vil. Jeg har altid været en jeans-og-T-shirt pige, men kan mærke det har ændret sig en del gennem de sidste par år, hvor jeg har udviklet mig meget personligt og ikke længere synes, jeg “passer” ind i mit klædeskab. Dertil kommer også, at jeg arbejder for en større modevirksomhed, så det kan ikke undgås, at det smitter lidt af. 😉 Men jeg prøver også desperat at undgå at falde i “hvis jeg bare havde …. så ville jeg føle mig/være sådan en der…”-fælden, hvis det giver mening. Altså, at undgå at prøve at købe mig til en bestemt selvfølelse… Måske du ved noget eller har lyst til at skrive mere om det? Eller ligger der mon noget i arkiverne?

  Jeg vil også rigtig gerne høre, hvilke podcasts du lytter til. 🙂 Jeg er selv stor fan af Conscious Chatter, men der er garanteret mange andre gode derude. Derudover vil jeg også rigtig gerne høre mere om, hvilke statistikker, rapporter, undersøgelser osv. du læser, for den slags synes jeg også selv er rigtig spændende.

  Ellers bare tak for en supergod blog!

  • nordrobe

   Tusind tak for din kommentar! Den er læst og yderst værdsat, selvom jeg ikke har været god nok til at svare.

   Jeg vil også rigtig gerne lave flere challenges – særligt, når jeg hører, hvor meget du og andre har fået ud af det. Det er virkelig skønt med feedback! Og i forhold til skellet mellem efterår og vinter, så er det præcis på samme måde i min garderobe – deraf årshjulet. Mere eller mindre den samme garderobe mellem oktober og marts (april på et dårligt år) 🙂

   Hele snakken omkring identitet og garderobe er virkelig relevant – og var også et af de store temaer i mit speciale i sin tid. Jeg lover at skrive noget mere om det i den kommende uge.

   Jeg har skrevet dog skrevet lidt om det her:
   http://www.nordrobe.dk/nordrobeplanning-3-1/

   Og her:
   http://www.nordrobe.dk/firedimensioner/

   Men ikke sådan direkte taget emnet op. Men jeg summer lige over det – mange tak for inspirationen!

   Ift. podcast, så har jeg svaret i kommentaren lige nedenfor 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *