“Capsule wardrobe” er et begreb, der i særdeleshed har floreret i blogland (og modebranchen) de seneste par år – selvom begrebet egentligt blev defineret allerede tilbage i 1980’er af den engelsk butiksejer, Susie Caux. Jeg har selv brugt begrebet en del gange her på bloggen – og så har jeg skrevet og forsvaret specialet om selve fænomenet. Derfor tænkte jeg, at jeg i dag ville uddybe, hvad en capsule wardrobe egentligt er og hvad hypen går ud på. Artiklen er måske en anelse nørdet, men jeg håber, at I vil finde den interessant alligevel.

Idéen om “less as more”

Helt overordnet referer capsule wardrobe til det at skabe en lille, alsidig og sæsonbetonet garderobe af tøj (+ sko og accessories), der kan bruges på kryds og tværs. Garderoben sammensættes typisk før en ny sæson begynder, bruges i tre måneder, hvorefter den revideres.  Den tankegang har fået rigtig meget medvind i de senere år, hvor bloggere som fx Courtney Carver fra Project333 har argumenteret for, at en mindre garderobe er vejen ud af tøjkriser og garderobekaos og vejen til at føle sig mere velklædt i hverdagen. Hun tilskriver altså “tøjproblemer”, såsom at have svært ved at vælge, til primært at være et spørgsmål om at have fór mange stykker tøj og andet tingeltangel i skabet. Med andre ord: at have meget tøj opleves som frustrerende i praksis. (På mange måder det, jeg undersøgte i specialet). Carver gav derfor sig selv en “minimalist fashion challenge”, der gik ud på at leve med 33 stykker tøj i 3 måneder for at se, hvad det ville ændre. Præcis, hvordan det gik kan du læse på hendes blog, bemorewithless.com, men kort fortalt så lever hun stadig med 33 items af gangen og erkendelse af, at “less is more” ser ud til at have spredt sig til andre områder af hendes hverdagsliv, hvor hun også har reduceret og omprioriteret. Hendes case er virkelig fin og jeg kan genkende meget af hendes rejse både i mit eget liv – men også i mange andre cases fundet på nettet. Har du lyst til at høre mere af hendes historie, så er hun faktisk en af de personer, der interviewes i dokumentaren “Minimalism” af lavet af “The Minimalists“, der netop er blevet frigivet på Netflix verden over. Filmen er i sig selv også anbefalelsesværdig.

For at vende tilbage, så er faktum, at mange kvinder verden over i dag er hoppet med på bølgen og har reduceret deres garderober. Det har betyder, at en masse forskellige capsule koncepter er opstået, fx med 37 items i stedet for 33. Vinklen i mit speciale var at undersøge, hvorfor det at have mindre opleves som berigende i en tid, hvor udvalget og udbuddet af forbrugsgoder måske aldrig har været større. Mere om det senere. Først lidt mere om de regler en capsule wardrobe ofte medfører.

 

Noget om regler: hvad tæller og hvad tæller ikke?

En capsule wardrobe bygger altså på mange måder på tanken om, at når vi definerer nogle simple regler og følger dem, så får vi mindre at forholde os til. På den måde bliver hverdagslivet mere enkelt. En tankegang som også understøttes af psykologiske undersøgelser. Som jeg kom frem til under min specialeskrivning, så kan en capsule wardrobe betyde, at “you shop towards a finish line”. Bestemmer man sig for, at man kun må have et bestemt antal ting, jamen så er det som udgangspunkt meget begrænset, hvor meget nyt der kan tilføjes fra sæson til sæson. Med mindre man selvfølgelig skifter en helt masse (det er en helt anden diskussion). Udfordringen ved capsule idéen er dog at finde ud af, hvad det præcis er, der tæller. Kigger man nærmere på de forskellige capsule koncepter er det tydeligt, at der heller ikke ligefrem eksisterer enighed om, hvad der egentligt udgør en  sådan garderobe. Det mest gængse er dog, at hvad man kunne kalde “arbejds- og festgarderoben” tæller med. I nogle koncepter tæller smykker og accessories også, men langt fra i alle. Derfor har de fleste kvinder, der lever med en capsule wardrobe langt mere end 37 stykker tøj – særligt, hvis man tæller “out of season”-tøjet med. Udgangspunktet er dog ifølge de fleste capsule wardrobe bloggere, at du kan gøre præcis som du vil og tælle med, som det passer til dig.

 

“Fluid capsule” seneste trend

“Fluid capsule wardrobe” er derfor et begreb, jeg støder på oftere og oftere. Fordi en del af de kvinder, der tidligere har levet med de stramme garderoberegler har droppet dem igen. I stedet er capsule wardrobe blevet en tilgang – et mind set, fremfor et regelsæt. Sådan som begrebet faktisk blev defineret fra starten af. Udfordringerne ved regelsæt og bestemte antal er nemlig, at det kan blive meget snævert og for nogen opleves som “lovtrældom”, der giver dårlig samvittighed. Ligesom med kalorietælling, kan det godt blive en smule “anorektisk” (undskylder brugen af ordet til jer, der måtte føle jer ramt, men har ikke et bedre dækkende ord), hvor det kan blive meget ufrit og faktisk tage for meget energi at skulle overholde et stramt antal ejendele. Lidt som med 100-tings-minimalister, der kan ende med konstant at skulle rydde ud, når der kommer noget nyt ind.

Jeg har selv levet en capsule wardrobe med et bestemt antal items i perioder, hvor jeg har kørt med både det ene og det andet koncept og jeg er ikke afklaret i, om jeg helt tror på de stramme regler eller ej. Jeg synes, at der kan være meget frihed i, at man bestemmer sig for, at nu har man nok. Det er ikke nødvendigvis noget, man kan føle sig frem til. Nok er noget, vi bestemmer os for. Omvendt, så mener jeg også, at det nemt kommer til at blive noget roderi, hvis man ikke på en eller anden måde formår at tælle alt i sin garderobe med. For det hele er tøj og det hele er forbrug i sidste ende. Så ønsker man at tracke sine forbrugsvaner, giver det ikke mening for mig at udlade store dele af ens tøj (fx trænings og nattøj) og dermed de køb, man ellers gør sig her. Men det kommer meget an på, hvor man er henne med sin garderobe. Da min garderobe var 200 items plus, kunne jeg på ingen måder have overskuet at skulle skære alle fronter ned til et minimum. Heller ikke selvom, det kunne ville være for en begrænset periode. Jeg startede derfor personligt med hverdagstøjet, bevægede mig videre og inkluderede festtøj osv. indtil jeg havde været det hele igennem.

Derfor lever jeg i dag vel også med en slags flydende capsule wardrobe, hvor jeg ikke går så meget op i antal. Men jeg har altså også været i gang med det her siden 2011, så reglerne er vel egentligt på mange måder blevet et slags mindset. Dog synes jeg virkelig, at det stramme antal kan være en god, periodisk “garderobekur”, der kan give nye øjne på, hvor meget det egentligt er, man har brug for. Det er altid sundt at blive udfordret på de områder, hvor man måtte have spredt sig i alle mulige retninger og blive tvunget til at “rette” lidt ind. Jeg har lært SÅ utrolig meget af de perioder, hvor jeg har ladet mig frivilligt begrænse og det har gjort det nemmere at skære indtil benet og “holde mig på måtten” efterfølgende. Sidste forår da jeg indsamlede data til mit speciale og havde fire seje kvinde til at leve med en 40-tings garderobe (der inkluderede alt udover undertøj og smykker) levede jeg selv med samme koncept og det passede på mange måder rigtig godt til de behov, jeg har. Men som med så meget andet, så handler det om at vide, hvorfor man evt. skal begrænse sig selv. Hvad er det, du gerne vil lære? Hvad er det, du gerne vil have ud af selve projektet? Har du styr på det, så er den begrænsede capsule wardrobe virkelig et fint afsæt til at få nye øjne på din garderobe og for nogen, der kan uden tvivl være vejen frem at holde fast i de simple, men stramme regler.

HVAD TÆNKER DU OM CAPSULE WARDROBE FÆNOMENET?

Ps. beklager byggerodet. Ny template betyder altid nogle medfølgende børnesygdomme. Sig til, hvis der er noget, der ikke virker.