FORBRUGSVANER,  MÅNEDSTANKER

APRILTANKER | FORÅRSGARDEROBE, HVORFOR MINDRE ER MERE OG ET OUTFIT

Glædelig onsdag!

Vi er over halvvejs i april og sikke en måned indtil videre. Både på det energimæssige plan (yes, jeg er lidt af en spirituella), synes jeg, at der har været smæk på – også vejrmæssigt. Vi har haft frost og sne, sol og sommer og nu hvad der kan betegnes som “forår i den lidt bedre ende”. “April gør, hvad den vil” som man siger. Men faktisk har måneden indtil nu også været ret intens rent socialt. Et bryllup, et par fødselsdage og her i slutningen af måneden: en konfirmation. Oveni det jobsamtaler og en tur i de kongelige teater. Derfor er der krævet lidt ekstra af min garderobe i disse dage. Lige præcis det og meget tager jeg fat på i det garderobekursus, der blandt meget andet fylder mine tanker her i april.

Læs med nedenfor!

1. GARDEROBEKURSUS

Jeg brygger som sagt på et garderobekursus. Og selvom jeg egentligt troede, at det ville stå færdigt nu, har jeg kunnet mærke, at jeg skulle gå lidt dybere til værks end først planlagt. Og det er bliver SÅ godt – glæder mig sådan til endelig at kunne dele det med jer.

2. FORDELEN VED FÆRRE TING

En af de ting, der virkelig optager mig i selve kurset er fordelen ved at have færre ting. Færre og bedre ting. Det er noget af det, der har haft den allerstørste livsmæssige omvæltning fra mig: at gå fra at være maksimalist til at være pragmatisk eller rationel minimalist (alt efter hvilket begreb, man bruger). I disse dage nørder jeg en del rundt i de psykologiske fordele ved at omgive sig med færre ting – netop i den tid, vi lever i. Det er jo det felt, jeg er ekspert i efterhånden.

3. EFFEKTEN AF FORBRUGSFASTE

Jeg tror også, at jeg tænker ekstra over det med “glæden ved færre ting”, fordi langtidseffekten af min egen #forbrugsfaste for alvor er ved at gå op for mig. Det var virkelig et godt benspænd og jeg gør status, når vi rammer 1. maj og dermed rammer punktet “en måned efter”.

4. DET, JEG MANGLER

Lidt i forlængelse heraf summer jeg pt. lidt over, hvilke reelle mangler, jeg har i min forårs- og sommergarderobe – og holder mig fra at købe andet end det. Det er indtil videre blevet til et par sorte bukser og den smukke, grønne kimono-kjole, som jeg bar til forårets bryllup.

Mit bedste tip til at få styr på forårets og sommerens garderobe er derfor at lægge mærke til dine behov netop nu. Når sæsonen skifter, skifter behovene nemlig også giver dermed en ret god indikation af, hvad du vil få allermest glæde af i din garderobe frem til september. Hvad rækker du efter som det første om morgenen lige pt.? Hvad irriterer du dig over at mangle i praksis? Har du et par bestemte bukser, du har elsket sæson efter sæson, der skal erstattes eller suppleres? Har du en læderjakke, der blevet for stramt/for løs/for kort? Er der et par sko, der skal forsåles? Det er nu det skal gøres, så du max. værdi af det resten af sæsonen.

5. BÆREDYGTIGHED = EN HOLDBAR GARDEROBE?

En sidste ting jeg funderer rigtig meget over er begrebet bæredygtighed. Og om jeg burde skrive mere eksplicit omkring det emne netop her på bloggen. Altså om de sociale, kulturelle, økonomiske og miljømæssige udfordringer ved fx fast fashion?

Jeg er selv i gang med et onlinekursus i bæredygtighed i disse dage og det sætter mange tanker i gang omkring, hvorfor jeg overhovedet har bloggen her og gennem årene har investeret så mange timer i at guide kvinder til at skabe en garderobe af favoritter – uden fejlkøb og tøjkriser. I bund og grund gør jeg det, fordi jeg brænder for, at flere kvinder må opleve at være velklædte i hverdagen (og ikke kun til fest) – uden at det behøver at være baseret på overforbrug og kortlivede køb. For mig handler et fokus på favoritter altså om en “større oplevet glæde ved garderoben”. Men jeg bruger også tiden på bloggen, fordi mit hjerte banker for at passe på den verden, vi lever i. At jeg brænder for at træffe beslutninger, der gør verden til et grønnere og smukkere sted.

Jeg har af og til diskuteret med mig selv, om jeg skulle bruge ordet “bæredygtighed” mere eksplicit, men jeg har gennem årene valgt at læne mig op at ordet holdbar i stedet. Fordi det for mig kombinere et fokus favoritter og et fokus på produktion. Fordi en god garderobe ikke alene er gjort af et fokus på hvem og hvordan vores tøj er lavet. Ligesom en bæredygtig garderobe ikke alene er gjort ved, at vi køber ting, vi har lyst til at have i lang tid. 

Samtidig tror jeg på, at konceptet “holdbar” rammer og appelerer lidt bredere. Fordi der med ord som bæredygtighed nemt kan komme en skyldsbetynget retorik eller en fodformet æstetik. For mig at se er der mange veje til mere holdbare løsninger på overforbrug. Fordi for nogen vil en holdbar garderobe være motiveret af rod i skabet eller daglige tøjkriser, hvor den for andre vil være motiveret af omkostningerne ved tøjproduktion. Men begge veje kan skabe holdbare forandringer i garderoben – og bæredygtige fodspor i verden omkring os.

2 Comments

 • Liselotte

  Du har ret i, at ordet “bæredygtighed” let bliver et “sæk og aske” ord, der tynger så meget , at folk føler skyld over, at overhovedet tænke på, hvordan de tager sig ud. Hvis du kigger med hos Christina Wedel, så er mange af hendes kunder, kvinder, der har ladet sig selv gro helt til, mens børnene hele tiden har været prioriteret først. Kvinder, der er blevet usynlige, og nu nærmest ikke ved, hvem de selv er.
  Det er jo heller ikke smart …

  Tøj og evt. makeup handler om, at du tænker over, hvem og hvad du er i verden og deraf ofte afledt, hvad din plads og opgave er. Det er der egentlig ikke noget selvoptaget i, for din rolle opgave kan sagtens være , at være noget for andre. Men det er så ret fedt, hvis du er synlig, så folk kan se, at du er der😉

  Og præcis du kan jo ikke være usynlig, samtidig med at du lærer folk at arbejde med deres synlighed. Så der er bestemt grænser for, hvor meget, du kan sætte hensynet til alle andre faktorer end dig selv først.

  Jeg kan godt lide udtrykket “med måde”. Det siger kortfattet, at du må gerne være her, du skal bare ikke være det på bekostning af andre. Og “ holdbar” er en god vinkel til “med måde”, fordi du så lægger fast grund under din “med måde”.

  Håber du kan følge min opbakning til “holdbar” fremfor “bæredygtig”

 • nordrobe

  Åhh, jeg har fundet ud af, at jeg har haft problemer med mit kommentarsystem, så mit svar til dig er vist ikke blevet registreret. Men det korte af det lange er, at jeg er enig 🙂 Og jeg kan også godt lide formuleringen “med måde”. Lige som jeg kan lide “ganske enkelt”.

  God dag til dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *